Green fact checking-ul săptămânii: Informații false, potrivit cărora temperatura medie globală ar fi mai scăzută față de acum 10.000 de ani

Green fact checking-ul săptămânii: Informații false, potrivit cărora temperatura medie globală ar fi mai scăzută față de acum 10.000 de ani

Informații de context

Măsurătorile și concluzia unui raport de referință din 2021 al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice al Națiunilor Unite arată că, în ultimul deceniu, temperatura Pământului a fost probabil cea mai ridicată din ultimii 125.000 de ani.

Bethan Davies, profesor de geografie fizică la Universitatea Newcastle din Anglia, a declarat că Pământul este „mai cald decât în ​​orice moment din ultimii 125.000 de ani, încălzindu-se mai repede decât în ​​orice moment al ultimilor 2.000 de ani”.

ADVERTISING

Postarea analizată conține un videoclip, dintr-un interviu din luna august 2022, realizat de TalkTVUK din Londra cu Brian Catt, prezentat drept inginer și fizician. Brian Catt a făcut mai multe afirmații despre temperatura globală, însă fără a prezenta dovezi. Mai mult, în cadrul interviului, Catt a făcut afirmații eronate cu privire la efectul de seră și la impactul negativ al dioxidului de carbon asupra climei, negând existența acestui impact negativ.

Un reprezentant al Institutului de Cercetare Grantham privind Schimbările Climatice și Mediul de la London School of Economics a declarat pentru AFP Fact Check că Brian Catt nu are calificări în domeniul schimbărilor climatice.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false sau înșelătoare

ADVERTISING

„Schimbările climatice nu sunt provocate de activitatea umană”.

„Încălzirea globală este o escrocherie a elitelor globaliste / guvernelor care au interese ascunse”.

„Schimbările climatice nu există și criza climatică e fabricată / este o mascaradă.”

„Schimbările climatice sunt un fenomen natural, iar omenirea nu poate influența în niciun fel acest proces.”

Evaluarea noastră:

Afirmații lui Brian Catt sunt eronate și lipsite de dovezi. Un aspect foarte important este acela că Brian nu este expert în schimbări climatice, însă faptul că este inginer și fizician ar putea induce în eroare (argumentul autorității). Așa cum am arătt, măsurătorile și concluzia raportului din 2021 al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice al ONU arată că, în ultimul deceniu, temperatura Pământului a fost probabil cea mai caldă din ultimii 125.000 de ani.

Disclaimer!

ADVERTISING

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Politifact.com – A claim full of hot air: Earth’s temperature historically high, not colder than 10,000 years ago

Afp.com – Interviewee makes false claims about warming, CO2, climate models


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇