Iohannis dă dreptate profesorilor greviști și pune presiune pe Budăi, ministrul PSD de care depinde salarizarea (Video)

Iohannis dă dreptate profesorilor greviști și pune presiune pe Budăi, ministrul PSD de care depinde salarizarea (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedintele Klaus Iohannis a avut o intervenţie din Islanda (unde se află la summit-ul Consiliului Europei) pe tema grevei anunţate în învăţământ.

„Am fost informat despre toate aceste chestiuni, inclusiv că azi au avut loc mai multe întâlniri şi s-au negociat mai multe chestiuni (…) Prima chestiune: solicitările dascălilor pentru măriri salariale sunt îndreptăţite, în condiţiile în care am avut şi avem o inflaţie foarte mare, e clar că lucrurile trebuie reaşezate”, a precizat şeful statului.

Preşedintele spune că ,"dacă dorim să avem în România un învăţământ de foarte bună calitate, atunci trebuie să avem toate condiţiile, nu doar şcoli moderne, trebuie să avem grijă şi de cei care formează tânăra generaţie, să aibă condiţiile să îşi facă treaba aşa cum trebuie".

ADVERTISING

Aşa că "dascălii trebuie plătiţi la adevărata lor valoare". "Aici le dau dreptate", a subliniat Iohannis, care însă nu vede de ce această chestiune este "artificial amestecată cu dezbaterile pe Legile Educaţiei", unde salarizarea nu are ce căuta.

"În legile educaţiei nu apar chestiunile acestea de salarizare. Salarizarea trebuie să apară în grila de salarizare şi o să insist şi eu ca la Ministerul Muncii (condus de Marius Budăi - PSD) să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării şi grilele pentru învăţământ să fie unele care satisfac nevoile sistemului", a mai declarat preşedintele, şi el fost profesor.

ADVERTISING

Şeful statului a vorbit şi de sindicate.

"Dacă aceste chestiuni se obţin prin grevă? Sigur e o întrebare care se poate pune, însă sindicatele îşi fac treburile lor. Dacă avem pretenţii de la dascăli şi vrem să avem un sistem performant de învăţământ, atunci trebuie să îi plătim".

Declarații de presă susținute la finalul Summitului Consiliului Europei

Grevă generală de luni

„Mesajul nostru este clar: grevă generală din 22 mai, orele 8” – Aceasta e concluzia cu care liderii sindicali din Educaţie au ieşit de la negocierile pe care le-au avut, miercuri, la Palatul Victoria, cu premierul Nicolae Ciucă.

Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat că ”este limpede” că profesorii vor intra în grevă generală.

ADVERTISING

”Greva care a fost anunţată, va începe luni, 22 mai, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar. Nu avem niciun motiv, în momentul de faţă, să renunţăm la această formă extremă de protest. Nu ne-am dorit-o, era obligaţia Guvernului şi a celor care au putere de decizie, cunoscând problemele noastre, să vină cu soluţii mult mai rapide. Şi, aşa cum i-am transmis şi domnului prim-ministru şi domnului Ciolacu, apare o mare problemă, cea legată de credibilitate”, a declarat după negocieri preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, Marius Nistor.

Explicaţiile lui Budăi: Nu se poate peste noapte

Cum preşedintele Iohannis a făcut referire la Ministerul Muncii, care trebuie să se ocupe de legea salarizării mai rapid, iată ce spune Marius Budăi:

„Cred că nu poate să acuze nimeni că nu avem capacitate de dialog şi deschidere la dialog, însă dacă aceste discuţii poate erau mai intens făcute când se scria PNRR şi noi, PSD, acuzam că se face totul la secret şi vor fi lucruri rele scrise acolo, iată că acum se dovedeşte că am avut dreptate.

Însă în continuare am avut o discuţie cu preşedintele partidului, Marcel Ciolacu. Avem cumva făcută o deschidere şi un plan pentru dumnealor, dar nu putem face legea salarizării unitare pe bucăţi. Acum pentru profesori, săptămâna viitoare pentru altă categorie salarială. Trebuie să o facem toată odată.

Discuţiile care au fost cu noi au fost că următoarea ramură care este extrem de importantă pentru ţară este Educaţia şi avem capacitatea să rezolvăm aceste probleme, dar nu peste noapte şi nu cu forţa. Mesajul este unul singur, ceea ce a spus şi preşedintele Marcel Ciolacu, că Educaţia este o prioritate şi că o vom rezolva în noua lege a salarizării.

Nu putem pune în legea educaţiei drepturi salariale, că nu se poate”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇