CIA a lansat o campanie online pentru recrutarea de spioni ruşi, postând luni pe internet un videoclip produs cu fineţe şi bine pus la punct.
Oficialii serviciilor de informaţii americane consideră că este o oportunitate „fără precedent” de a-i convinge pe ruşii nemulţumiţi de războiul din Ucraina şi de viaţa din Rusia să le împărtăşească secretele, transmite CNN.
Demersul include un nou canal al CIA pe Telegram, reţeaua de socializare care este o sursă foarte populară de ştiri nefiltrate în Rusia. CIA a postat pentru prima dată videoclipul pe Telegram, care se încheie cu instrucţiuni privind modul în care se poate intra în contact cu CIA în mod anonim şi sigur.
Videoclipul a fost postat şi pe celelalte platforme de socializare ale sale, inclusiv pe YouTube, Twitter, Instagram şi Facebook.
Oficialii CIA implicaţi în proiect au declarat că invazia Rusiei în Ucraina a creat o deschidere istorică „pentru ca ruşii să vină la noi şi să livreze informaţii de care Statele Unite au nevoie". De asemenea, aceasta vine după o campanie anterioară de recrutare imediat după lansarea invaziei, despre care oficialii au spus că a avut succes, cu „contacte care au venit".
Mesajul, a spus un oficial, pe care speră să îl transmită ruşilor care lucrează în domenii sensibile şi au acces la informaţii valoroase este: „Vă înţelegem, poate mai bine decât credeţi".
„Am vrut să le transmitem ruşilor, în propria lor limbă, că ştim prin ce trec", a adăugat oficialul, care a vorbit sub protecţia anonimatului.
Oficialul a insistat asupra faptului că videoclipul nu este „absolut deloc" menit să fie incendiar sau să alimenteze neliniştea în rândul populaţiei în general - unde preşedintele rus Vladimir Putin se bucură încă de un nivel ridicat de susţinere -, ci mai degrabă vizează persoanele care ar putea fi pe muchie de cuţit şi „demistifică" procesul de contactare a CIA.
Numele lui Putin nu e menționat şi nici măcar războiul din Ucraina, în parte pentru că ar fi „redundant", dar şi pentru că ei susţin că se bazează pe teme „atemporale" care i-au convins de mult timp pe ruşii nemulţumiţi să contacteze CIA.
„Ucraina este în prim-plan, dar acesta este mai mult sau mai puţin un simptom a ceva mai mare. Există întotdeauna persoane în Rusia care se identifică cu ceea ce avem de spus aici", a conchis oficialul CIA.