Autoritățile din Serbia au prezentat duminică arsenalul impresionant pe care cetățenii l-au predat în doar o săptămână după asasinatele care au însângerat țara vecină.
Guvernul de la Belgrad a acordat un termen de o lună fără consecințe penale pentru cei care predau armele neînregistrate, după cele două atacuri în masă de la începutul lunii mai, soldate cu 17 morți, multe dintre victime fiind copii.
Președintele Aleksandar Vucic, al cărui guvern populist este supus presiunii opiniei publice după atacurile dintr-o școală din Belgrad și din două sate, a făcut duminică o vizită, alături de oficiali din conducerea poliției, în orașul Smederevo, situat la 50 de kilometri sud de Belgrad, pentru a vedea arsenalul strâns de autorități în prima lună de amnistie.
De la începerea acțiunii, pe 8 mai, s-au strâns aproximativ 13.500 de arme. Imaginile de la fața locului arată stocuri masive de puști, arme automate și pistoale, precum și cutii din lemn pline cu grenade de mână, toate strânse într-un depozit, relatează NPR.
Vucic a spus că aproximativ jumătate din armele colectate erau deținute ilegal, iar cealaltă jumătate erau înregistrate și aparțineau unor cetățeni care au decis să le predea. Arsenalul va fi preluat de armata sârbă și de fabricile de muniție.
Cei care nu predau armele deținute ilegal în termenul de amnistie riscă pedepse cu închisoare de până la 15 ani, au anunțat autoritățile.
Guvernul de la Belgrad pregătește întărirea controlului asupra posesorilor de arme înregistrate și la poligoane. Conducerea poliției a anunțat că posesorii de arme trebuie să dețină un seif cu cifru în care să țină armele înregistrate. Se vor face percheziții la adresele declarate, iar armele depistate în condiții nesigure vor fi confiscate și se vor aplica amenzi foarte mari.
Serbia se numără printre statele europene cu cel mai mare număr de arme înregistrate pe cap de locuitor, dar se estimează că alte mii sunt deținute ilegal.
În Serbia există zeci de mii de arme adunate din conflictele din Balcani în anii '90. Autoritățile au mai acordat amnistii pentru predarea armelor deținute ilegal, însă rezultatele au fost modeste: potrivit Poliției, oamenii au aruncat armele în containere de gunoi sau le-au lăsat nesupravegheate, în loc să le aducă la secțiile de poliție. Cele două atacuri recente au dus acum la predarea masivă a armelor.
Pe 3 mai, un băiat de 13 ani şi-a ucis opt colegi de clasă şi un agent de pază într-o şcoală din Belgrad şi a rănit un profesor şi şase elevi, înainte de a fi arestat. Băiatul a comis crima cu un pistol deţinut de tatăl său, care avea permis portarmă şi pe care minorul îl însoţea adesea la poligonul de tragere. După nici 48 de ore de la acest asasinat, un tânăr de 21 de ani a ucis opt oameni şi a rănit 14 în apropierea oraşului Mladenovac.
Asasinatele în masă în care 17 persoane au fost ucise, iar 21 rănite au șocat națiunea sârbă și au declanșat apeluri la schimbare în țara vecină care a trecut prin decenii de tulburări.
Zeci de mii de oameni au participat la două marșuri de protest organizate în Belgrad după atacurile armate, cerând demiterea unor miniștri și interzicerea posturilor de televiziune care promovează conținutul violent și invită criminali de război și personaje din lumea interlopă.
Vucic a respins duminică apelurile Opoziției de a-l demite pe ministrul de Interne, Bratislav Gasic, prezent și el la vizita de la depozitul de arme. Președintele a dat de înțeles, în schimb, că Guvernul ar putea demisiona și că el ar putea anunța alegeri anticipate. "Nu avem nicio intenție de a-l înlocui pe Gasic, care face o treabă bună. Cu ce a greșit Poliția?", a declarat șeful statului.
Opoziția a acuzat că în mandatul lui Vucic autoritățile că au alimentat violența și discursurile agresive împotriva criticilor prin răspândirea propagandei pe principalele canale media și impunând reguli autocrate în toate instituțiile, provocând divizări în societate.
Protestatarii au blocat vineri un pod important și o autostradă din Belgrad pentru a pune presiune pe autorități să dea curs cererilor lor. Și în alte orașe au avut loc demonstrații în semn de doliu, dar și de furie împotriva asasinatelor și a autorităților populiste.
T.D.