Poluare masivă pe râul Bistrița (Video) UPDATE Cât de gravă e situația și primele amenzi

Poluare masivă pe râul Bistrița (Video) <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Cât de gravă e situația și primele amenzi

Poluare masivă pe râul Bistrița, au anunțat duminică Apele Române, care transmiteau că există depăşiri ale concentraţiilor de fier, zinc şi cupru, pe o distanţă de circa 7 km în aval. Motivul: poluarea râului cu ape de mină. În urma verificărilor, s-a stabilit că fenomenul a apărut din cauza prăbuşirii, în subteran, a unor foste lucrări miniere.

Populaţia a fost sfătuită să nu folosească apa din râu.

Într-un comunicat remis redacției spotmedia.ro, Apele Române arată că au analizat apele râului Bistrița și a constatat că acestea sunt intens populare.

„Sâmbătă seara, în jurul orei 19:30, un angajat al Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava din zona Broșteni, județul Suceava, a anunțat că apa râului Bistrița avea o culoare cărămizie.

Poluare-2
Sursă foto: Apele Române

SGA Suceava a trimis în zona indicată o comisie pentru a investiga fenomenul, pentru a recolta probe în vederea stabilirii cauzelor și pentru a stabili măsurile necesare în aceste condiții. De asemenea, la fața locului au ajuns comisari de la Garda de Mediu Suceava.

ADVERTISING

S-a constatat că sursa de poluare este fosta platformă minieră Isipoaia, din incinta căreia se scurg ape de mină de culoare cărămizie, încărcate cu materie în suspensie, cu un debit de circa 30 litri/secundă.

Sursă video: Apele Române

SGA Suceava a recoltat probe de apă din mai multe secțiuni, începând cu gura de evacuare a platformei miniere și până la 5 kilometri aval, la limita cu județul Neamț.

In urma efectuării buletinelor de analiză, s-a constat ca apele din mină evacuate din galeria Isipoaia sunt puternic impurificate în special cu metale, constatându-se depășiri mari la indicatori față de limitele prevăzute în HG 352/2005.

Concentrațiile mari de metale determinate în apele de mină, cât și debitul mare al evacuării au condus la poluarea râului Bistrița, calitatea apei râului degradându-se de la clasa a III-a de calitate în amonte, la clasa a V-a de calitate în aval de confluența de apele de mină.

ADVERTISING

Calitatea apei râului Bistrița se menține în clasa a V-a și la 1,5 Km în aval de sursa de poluare, clasă dată de indicatorul fier.

La aproximativ 5 Km aval de sursa de poluare, calitatea râului Bistrița se îmbunătățește, din buletinul de analize rezultând că acesta are clasa a IV-a de calitate, deoarece concentrațiile de metale analizate au scăzut”, se arată în comunicatul Apelor Române.

Comitet pentru Situații de Urgență: încă n-au murit peștii, dar apa nu e bună nici pentru adăpat animalele

Ministerul Mediului a transmis - printr-un comunicat - că încearcă să rezolve situația.

„Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tancoz Barna, a convocat, duminică după-amiază, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul MMAP.

Şedinţa extraordinară a C.M.S.U a avut loc ca urmare a producerii fenomenului de poluare observat pe râul Bistriţa, în cursul serii de 13.05.2023, pe raza oraşului Broşteni, în zona localităţii Holda, unde apa prezenta o culoare cărămizie, specifică poluarii cu ape de mină”, se arată în comunicatul de presă al Ministerul Mediului.

ADVERTISING

Până la rezolvarea problemei, apa nu e bună de băut nici pentru oameni, nici pentru animale, mai transmite Ministerul Mediului.

„Nu a fost semnalată mortalitate piscicolă. Experţii ANAR au informat că poluarea provine de la prăbuşirea, în subteran, a unor foste lucrări miniere, care a condus la evacuarea unor debite de apă de aproximativ 38 l/s.

În urma hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au fost informate toate folosinţele de apă din aval şi s-a recomandat a nu se consuma apa din râu, nici pentru adăpatul animalelor, dar nici în alte scopuri. Unda de poluare este în diminuare şi propagare în aval, debitele evacuate scăzând cu circa două treimi”, se mai arată în comunicatul Ministerului Mediului.

UPDATE 15 mai Amenzi pentru deţinătorul platformei miniere

Reprezentanţii Apele Române au anunţat, luni, că poluarea de pe râul Bistriţa s-a diminuat, estimând că situaţia va reveni la normal în două zile.

În continuare, sunt restricţii de folosire a apei din sursa de suprafaţă.

”Debitul de ape poluate evacuate a scăzut semnificativ (de la 40 l/s cât era iniţial la 10-15 l/s), culoarea râului Bistriţa se apropie de normal. Unda de poluare s-a dispersat la o distanţă de 7 kilometri de punctul de poluare, pe teritoriul judeţului Neamţ.

În punctul de preluare la acumularea Izvorul Muntelui (aparţinând S.C. Hidroelectrica S.A.), apa se încadrează în limitele normale de calitate. Conform ultimelor analize efectuate de specialiştii noştri de la Apele Române (...), calitatea apei râului Bistriţa se încadrează în clasa a IV-a de calitate pe teritoriul judeţului Suceava (faţă de clasă a V-a cât era ieri). Înainte de poluare, cursul de apă se încadra în clasa a III-a de calitate. În continuare, se menţin uşoare depăşiri la indicatorul de calitate (Fier)”, a transmis Administraţia Naţională Apele Române.

Conform sursei citate, a fost amendat Conversmin S.A. (deţinătorul platformei miniere) cu 90.000 de lei (40.000 de lei - Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, 50.000 de lei - Garda de Mediu Suceava), la care se adaugă şi costurile totale de monitorizare a calităţii apelor pe toată durata fenomenului.

De asemenea, s-a propus, ca soluţie temporară, amplasarea unor rezervoare tampon (bazine impermeabile, cu o capacitate de 5.000 de litri, pentru preluarea deversărilor şi decantarea pe cât posibil a apelor de mină).

Specialiştii au arătat că unda de poluare s-a propagat, începând de sâmbătă noaptea, pe distanţa de 30 de kilometri, în judeţele Suceava şi Neamţ. Pe toată lungimea afectată de poluare, nu a fost semnalată mortalitate piscicolă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇