A respins Comisia Europeană planul RePowerUE al României? Jocul cu acuzațiile și explicația lui Boloș

A respins Comisia Europeană planul RePowerUE al României? Jocul cu acuzațiile și explicația lui Boloș
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Joi seară REPER (partidul rupt din USR în care se află şi Dacian Cioloş) a anunţat că Bruxelles-ul ar fi respins „încercarea Guvernului României de a direcționa un miliard de euro către clientela politica a PSD-PNL” prin planul RePowerUE.

Mai mult, europarlamentarul Dragoş Pîslaru prelua o ştire în care era citat ca spunând: „Comisia Europeană a respins planul RePowerUE al României”. După ce a explicat ministrul Marcel Boloş stadiul acestui plan pentru România, a revenit şi Pîslaru cu precizări.

Ce este RePowerEU. Acuzaţiile REPER

RePowerEU reprezintă o bucată din PNRR, un program prin care 1,4 miliarde de euro, bani europeni, sunt acordaţi pentru investiții în eficiență energetică.

"Guvernul României a avut timp până la 30 aprilie să depună capitolul REPowerEU la Comisia Europeană și să spună cum plănuiește să investească cei 1.4 mld eur. Într-o totală lipsă de transparență și pe repede înainte, Guvernul a transmis o variantă neoficială a capitolului, cerând finanțare pentru proiecte venite pe filieră de partid, precum: investiții ineficiente pe lacuri aflate în fiefurile PSD-PNL din Oltenia sau pe canalele de irigații din Brăila pentru a servi clientela locală sau investiții ale companiilor de stat, inclusiv cele care au fost exceptate de impact de mediu într-un mod abuziv.

ADVERTISING

Ca răspuns, Comisia Europeană a respins aceste propuneri politice ale Guvernului pentru RePowerEU", anunţa aseară REPER.

”Comisia Europeană a aprobat doar investițiile legate de eficiență energetică și care ajută gospodăriile și antreprenorii să își reducă facturile - adică exact ce am transmis împreună cu partidul REPER ca soluții. Am cerut 1 miliard pentru casele românilor și micii antreprenori. Acum, când Comisia a respins bazaconiile pe care voia Guvernul să le facă cu bani europeni, poate că, în sfârșit, coaliția se va hotărî să ne asculte, pe cei care știm cum trebuie implementat REPower, și să se gândească și la români", declara ieri Dragoș Pîslaru, negociator al REPowerEU din partea Parlamentului European, citat în comunicat.

Boloş: Cum ar putea să respingă Comisia un plan care nu a fost depus?

Pe acest subiect, a reacţionat ministrul liberal al Investiţiilor Europene, Marcel Boloş, care subliniază că nu putea fi respins un plan care nici măcar nu a fost trimis încă.

"Cum ar putea să respingă Comisia Europeană un plan care nu a fost depus încă? E adevărat că viața politică, mai ales în pragul campaniilor electorale, te poate împinge uneori la cât mai multă angajare „sinceră”, trebuie totuși să ai în vedere că a periclita interesele strategice ale României nu este nicidecum o virtute", a declarat Boloş pentru SpotMedia.ro.

ADVERTISING

Ministrul explică situația cu planul REPowerUE al României:

"Planul nu a fost respins. Noi suntem în faza de consultare informală, Comisia Europeană ne cere informații suplimentare despre investițiile pe care vrem să le trecem în noul capitol, iar abia când vom ajunge la un consens vom depune documentele.

Noi, în baza celor 1,4 miliarde de euro pe care îi primim, urmărim să asigurăm capacitatea de reziliență a sistemului energetic, prin creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile (solar si hidroenergetic).

Regulamentul (UE) 2023/435 privind capitolele REPowerEU spune clar: statele membre pot transmite Comisiei Europene noile capitole la Planurile de redresare și reziliență începând cu data de 1 martie 2023. Comisia Europeană a recomandat ca statele membre să transmită propunerile de modificare a planurilor, inclusiv noul capitol, până la sfârșitul lunii aprilie 2023, și nu mai târziu înainte de 31 august 2023 care reprezintă termenul legal pentru transmiterea unui plan modificat, ca urmare a solicitării unei cereri de împrumut.

În acest sens, în perioada 17 – 26 martie 2023, am lansat procesul de consultare publică pentru transmiterea de propuneri de reforme și investiții pentru noul capitol RePowerEU de către actorii interesați.

ADVERTISING

Ulterior, pe 24 martie am făcut o sesiune publică cu participarea reprezentanților structurilor asociative, autorităților locale și regionale, societății civile, organizațiilor cu expertiză relevantă în domeniu, precum și actorilor interesați din sectorul agricol.

Acum, suntem într-un dialog constructiv cu reprezentanţii Comisiei Europene, cărora le mulțumesc pe această cale.

Luni plec împreună cu echipa la Bruxelles și, în baza mandatului primit de Guvern, o sa discutăm cu experții de acolo. (...)

De altfel, cum foarte bine a punctat Siegfried Muresan, doar două țări au depus până acum planul. Iar dacă vom continua discuţiile cu CE în aceeași notă, avem toate șansele să ne numărăm și noi printre statele fruntașe care fac acest lucru".

Dragoş Pîslaru revine cu precizări

Vineri a revenit şi Dragoş Pîslaru anunţând "noul eșec al coaliției PSD-PNL".

"Ieri scriam că Guvernul a primit un mesaj din partea Comisiei Europene prin care propunerea transmisă de ministrul Boloș pe RePowerEU a fost desființată. Pentru că Guvernul a negat aseară această situație în stilul caracteristic PSD-PNL, revin cu clarificări", relatează pe Facebook Dragoş Pîslaru.

Europarlamentarul susţine că planul transmis de Guvern a inclus 3 reforme și 19 investiții.

"Comisia Europeană a răspuns prin încadrarea acestora pe trei categorii – verde (acceptate), galbene (în discuție) și roșii (respinse).

În categoria verde, Comisia Europeană a acceptat doar 1 reformă (formare profesională pentru competențe în domeniul energiei verzi) și doar 2 investiții (eficiență energetică și renovarea clădirilor rezidențiale – case NZEB).

Ca să fie clar pentru toată lumea, pentru această reformă am cerut chiar dublarea bugetului, iar cele 2 investiții sunt exact cele din pachetul pe care împreună cu Partidul REPER le-am transmis oficial Guvernului și coaliției ca propuneri serioase pentru RePowerEU, în linie cu ce am negociat la nivelul întregii Uniuni Europene și cu susținerea societății civile", susţine Pîslaru.

Acesta adaugă că, prin încadrare în categoria roșie, "Comisia Europeană respinge reforma legată de eoliene offshore (în zone naturale protejate) și nu mai puțin de 9 investiții propuse de Guvern – adică aproape jumătate din tot ce se propusese".

Printre proiectele respinse sunt "bazaconiile cu pavazarea de lacuri prin fiefurile PSD-PNL din Oltenia sau a canalelor de irigații de prin Brăila și proiecte cu dedicație pentru companii de stat, o parte deja forțate prin OUG-uri care să permită construcții fără impact de mediu, puternic contestate de societatea civilă", susţine reprezentantul REPER.

"În categoria galbenă, Comisia își exprimă rezerve cu privire la restul de 2 reforme și 8 investiții, cerând clarificări suplimentare. Aici merită precizat că este vorba inclusiv de sprijinul pentru IMM-uri, pe care l-am cerut și eu alături de Partidul REPER, problema fiind că Guvernul se încăpățânează să rămână în scheme clasice de sprijin pe bază de apeluri (am văzut cât de birocratice și ineficiente sunt aceste apeluri), în loc să folosească banii pentru instrumente financiare care să fie implementate direct prin sistemul financiar-bancar.

Și ar mai fi ceva de susținut, unde suntem gata să dăm o mână de ajutor – linia de 400KV de conectare cu Rep. Moldova, unde Guvernul ar trebui să insiste, fiind o investiție importantă și strategică, care ar ajuta mult frații de peste Prut".

"Nici nu am spus asta"

În final, Pîslaru cere public Guvernului "să își ceară scuze pentru faptul că insistă că a fost vorba “decât” de o cerere de clarificări".

Europarlamentarul susţine că "nu este vorba de faptul că am pierdut deja cei 1,4 mld de euro, nici nu am spus asta, ci de faptul că propunerea Guvernului de alocare a fost considerată în cea mai mare parte (90%) inacceptabilă de către Comisia Europeană".

Însă tot el posta aseară vestea legată de REPowerUE ilustrată cu această fotografie, preluată de la G4Media, care îl citează direct:

Pislaru-G4

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇