- 15 milioane de dolari plătește Moscova pentru fabricarea unei rachete supersonice, distrusă de forțele Kievului.
- General Mikola Oleșciuc: Felicitări poporului ucrainean cu ocazia unui eveniment istoric! Am doborât Pumnalul (Kinjal, în rusă).
- Bateria antiaeriană Patriot folosită în Ucraina a costat 1,1 miliarde de dolari, 400 de milioane sistemul de lansare și radar, iar 700 de milioane proiectilele.
- România este prima țară din NATO care dispune de sistemele de luptă antiaeriană americane, modernizate și dotate cu noile tehnologii.
- Vladimir Putin a sperat că racheta Kinjal va crea superioritate pentru forțele Kremlinului, atât în ce privește șantajul cu un atac nuclear, cât și în confruntările armate convenționale.
Într-o sală plină, în majoritate, cu bărbați îmbrăcați în costume închise la culoare, dominată de o tribună de culoare albă pe care a fost sculptată stema Rusiei, a intrat Vladimir Putin cu mersul său asimetric.
Evenimentul avea loc în urmă cu cinci ani, în data de 1 martie 2018, atunci când la Casa Albă se afla Donald Trump, pandemia apărea doar în filme și prea puțini se gândeau la faptul că Rusia se pregătea de război.
În spatele tribunei, două ecrane uriașe proiectau imaginea președintelui rus asupra unei săli bine luminate și decorate în nuanțe de albastru.
La scurt timp după începerea discursului lui Putin, pe cele două monitoare gigantice au apărut avioane de luptă, rachete și transportoare.
Președintele, cu mândrie, a anunțat intrarea în dotarea armatei a șase noi arme strategice, printre care racheta balistică Kh-47M2 Kinjal, capabilă să lovească ținte aflate la 2.000 de kilometri și să se deplaseze cu până la de 10 de ori viteza sunetului (10 Mach – 12.340 de kilometri pe oră).
„Aș dori să le spun celor care au încercat în ultimii 15 ani să escaladeze cursa înarmărilor, să obțină avantaje unilaterale asupra Rusiei și să impună restricții și sancțiuni că încercarea lor a eșuat”, a transmis cu emfază Putin în fața parlamentarilor, liderilor Armatei și membrilor Executivului, adunați să-l asculte și să afle ce li se pregătește în viitorul apropiat.
Kinjal e o rachetă proiectată să transporte focoase convenționale sau nucleare și poate fi lansată atât de bombardierele Tu-22M3, cât și de avioanele de interceptare MiG-31K.
Prețul unei astfel de rachete este în jur de 15 milioane de dolari, conform unui studiu făcut de inginerii americani într-un raport pentru Congresul SUA.
Kremlinul nu a dat niciodată publicității date despre investițiile pentru realizarea sofisticatei rachete.
Am doborât Pumnalul
În dimineața zilei de vineri, 5 mai, pe rețelele sociale apar primele alerte despre o posibilă doborâre a unei rachete Kinjal, arma infailibilă a lui Vladimir Putin, de către apărarea antiaeriană a Ucrainei.
Informația a fost atât de surprinzătoare încât nicio agenție de presă importantă nu a difuzat-o, încercând să obțină confirmări oficiale.
Pe parcursul zilei de vineri niciun reprezentant al armatei ucrainene, NATO sau Pentagon nu a făcut precizări despre posibila reușită, deși mai mulți reporteri au pus întrebări, iar diverse surse au vorbit despre posibila doborâre a super-rachetei rusești, cum a prezentat-o Kremlinul.
Sâmbătă dimineața, generalul Mikola Oleșciuc, comandantul forțelor aeriene din Ucraina, a anunțat oficial pe contul său de Telegram faptul că apărarea antiaeriană a doborât „Pumnalul”, Kinjal, în limba rusă.
„Felicitări poporului ucrainean cu ocazia unui eveniment istoric! Am doborât Pumnalul. S-a întâmplat în timpul atacului din noaptea de 4 mai pe cerul regiunii Kiev. Racheta Kinjal Kh-47 a fost lansată de pe un MiG-31K, care zbura pe teritoriul Rusiei”, a scris generalul.
Lovirea proiectilului rus s-a făcut cu un sistem aerian defensiv Patriot, primul de acest fel sosit în Ucraina în data de 19 aprilie, conform anunțului oficial făcut de Kiev.
Cea mai costisitoare armă din Ucraina
La începutul anului, capitala Ucrainei era total expusă atacurilor aeriene ale Rusiei cu proiectile și drone, dar în ultimele săptămâni situația s-a schimbat radical, iar cerul Kievului a fost închis pentru atacurile Kremlinului.
Sistemul Patriot e de departe cea mai costisitoare arma transferată de SUA în Ucraina.
Bateria antiaeriană Patriot a costat 1,1 miliarde de dolari, 400 de milioane sistemul de lansare și radar, iar 700 de milioane proiectilele, conform cotidianului New York Times.
A fost proiectat în 1969, iar de atunci a primit modernizări succesive, experții considerând, totuși, că Patriot are limite tehnologice în ce privește proiectilele supersonice care se deplasează cu viteze de peste 2 Mach.
Confruntarea dintre o rachetă Kinjal și bateria aeriană de producție americană a fost prima de acest fel, rușii folosindu-și arma strategică pentru prima dată în conflictul din Ucraina.
Doborârea ei de către Patriot este o înfrângere importantă administrată industriei militare din Rusia, dar și pentru Putin, care și-au pus speranțele că racheta Kinjal va crea superioritate pentru forțele Kremlinului, atât în ce privește „șantajul” nuclear, cât și în confruntările armate convenționale.
SUA și rachetele supersonice
Reușita ucrainenilor are implicații și pentru industria de apărare din statele occidentale.
Mulți experți militari din SUA și Europa au considerat că nu merită să fie investite miliarde de dolari în dezvoltarea unor arme supersonice, care nu aduc nimic nou în ce privește capacitatea de apărare sau distrugere a inamicului, în afară de viteza de deplasare a rachetei.
Doctrina militară defensivă a NATO a determinat industria să se concentreze mai mult pe sistemele de interceptare, pe rafinarea senzorilor și a radarelor, decât pe rapiditatea cu care lovești o țintă inamică.
Anunțul făcut de Putin în 2018 despre introducerea în arsenalul armatei ruse a rachetei Kinjal a zdruncinat această teorie, generalii americani temându-se de faptul că sistemele Patriot își pierd din eficiență în fața rachetelor supersonice.
Astfel că în ultimii ani americanii au început dezvoltarea unor rachete cu viteze mari de deplasare.
„Armata, Marina și Forțele Aeriene dezvoltă fiecare rachete hipersonice - arme ofensive nenucleare, care se deplasează cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât cea a sunetului. Aceste rachete sunt menite să fie manevrabile și capabile să lovească ținte aflate la mii de kilometri distanță”, se arată în proiectul de buget al SUA, transmis Congresului, și publicat în ianuarie 2023.
Doborârea Kinjal de către apărarea antiaeriană din Ucraina scoate în evidență cinci aspecte care dau încredere experților militari și liderilor politici din coaliția antiPutin:
- Noile generații de radare, montate pe Patriot, sunt mai eficiente decât se credea până acum, în urma testărilor din poligon;
- În jurul armelor strategice prezentate de Vladimir Putin e multă propagandă politică;
- Datele prezentate de Rusia despre performanțele Kinjal sunt atinse de rachetă doar în situații ideale și nicidecum în cele de pe front, într-un conflict real;
- Antrenamentul militarilor, disciplina, motivația și un lanț de comandă dinamic, asociate cu un echipament adecvat, pot duce la performanțe mai mari decât cele trecute în cartea tehnică pentru o armă sau alta.
- Ucrainenii au dovedit că au capacitatea să învețe rapid și să folosească tehnica militară occidentală, ceea ce va da un plus de încredere liderilor politici care susțin cauza țării vecine, invadate de Rusia.
România a tras o carte câștigătoare
Doborârea Kinjal reprezintă un nou punct de cotitură în conflictul din Ucraina. Poate duce la o accelerare a livrărilor de echipamente militare din Occident, dar și la o îmbunătățire a strategiei defensive astfel încât spațiul aerian al Ucrainei să devină sigur, greu de penetrat de către proiectilele Rusiei.
O astfel de realizare ar însemna reducerea intensității conflictului, lăsându-l pe Putin fără superioritate aeriană, războiul reducându-se doar la confruntări teritoriale, mult mai ușor de administrat de către forțele Kievului.
Dar doborârea unei rachete Kinjal de către apărarea antiaeriană a Ucrainei este, indirect, o veste bună pentru România.
Țara noastră a achiziționat șapte sisteme Patriot, dintre care două sunt operaționale, iar alte două urmând a fi livrate și montate în acest an.
„România va deveni prima țară care va putea folosi pe teren cea mai nouă versiune a sistemului de apărare antiaerian și antirachetă Patriot, produs de Raytheon Missiles & Defense, o divizie a Raytheon Technologies”, se arată într-un comunicat al companiei, din anul 2021.
Între timp, Ucraina a devenit prima țară care a utilizat noul sistem modernizat Patriot în condiții de luptă, obținând un succes neașteptat pentru mulți specialiști în tehnică militară.
„La începutul anului 2021, după ce Forțele Armate ale SUA au desfășurat o evaluare critică a design-ului sistemului de apărare antiaerian și antirachetă, compania a primit undă verde pentru a face o serie de modernizări semnificative”, a mai anunțat producătorul american.
”Succesul acestei evaluări ne permite să accelerăm producția celor mai noi variante ale unităților de foc. Este un pas hotărâtor în a crește și mai mult capacitățile acestei soluții de apărare la nivel global”, a spus Patrick Griffin, senior program manager la Raytheon Missiles & Defense pentru programul Patriot România.