Părinții copiilor care reușesc în viață nu fac niciodată această greșeală

Părinții copiilor care reușesc în viață nu fac niciodată această greșeală
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Succesul necesită motivație. Iar copiii au nevoie de motivație interioară pentru a reuși în viață. Ușor de zis, greu de făcut!

E normal să-ți susții copilul. E firesc să-l încurajezi, să-l susții necondiționat și să-i oferi cele mai bune condiții pentru a se forma și a se putea descurca în situații dificile. Însă când părinții încearcă să-și motiveze copiii încurajându-i frenetic sau lăudându-i întruna, s-ar putea să facă mai mult rău decât bine, consideră dr. Tovah Klein, psiholog pentru copii și director al Centrului pentru dezvoltarea copiilor de la Colegiul Barnard din New York.

Laudele și încurajările excesive sunt o greșeală comună. "Părinții cred de multe ori că acesta e un proces liniar: dacă vreau să am un copil motivat, trebuie să-l motivez chiar eu", a spus Klein pentru CNBC.

ADVERTISING

"Ar putea să pară contradictoriu, dar părinții ar trebui să fie reținuți în a-și lăuda copilul și să reducă tonul încurajărilor pentru a-și motiva cu adevărat copiii", a adăugat ea.

Dependenții de laude

Studiile arată că laudele excesive pot afecta negativ copiii, transformându-i uneori în "dependenți de laude" care leagă prețuirea de sine de validarea exterioară. Acești copii ajung să aștepte tot mai multe laude, din ce în ce mai intense, și sunt extrem de dezamăgiți când nu le primesc.

Este un proces care poate duce la anxietate și la teama de eșec, iar copilul nu-și mai dezvoltă reziliența care să-l ajute să depășească situațiile dificile.

ADVERTISING

Copiii sunt inerent curioși la început, ceea ce ajută la hrănirea motivației de a încerca lucruri noi și de a-și asuma noi provocări, spune Klein. "Lăudarea și încurajarea le răpesc curiozitatea… Devine ceva de genul: 'I-a plăcut mamei și tatălui meu? Mă încurajează? De ce nu mă încurajează?'", a explicat ea.

Când cei mici nu mai simt că o activitate sau o atitudine anume le aduc satisfacție, acestea ajung să lucreze împotriva motivației lor interne, arată specialista. De aceea, psihologii le recomandă adesea părinților să laude mai degrabă procesul, efortul depus decât rezultatul obținut. Copiii care vor să performeze pentru a fi recompensați de părinți pot deveni niște adulți a căror unică motivație pentru înalta performanță să fie o potențială creștere a salariului sau o promovare.

ADVERTISING

În schimb, copiii care primesc sprijin și încurajări pentru a face ceva cu plăcere, recompensându-se singuri - de la a încerca sporturi noi la un experiment științific nou - au șanse mai mari să-și dezvolte motivația intrinsecă de care au nevoie pentru a reuși.

Motivația intrinsecă sporește curiozitatea și perseverența și ajută la îmbunătățirea performanței de lucru și a stării de spirit pozitive, arată cercetările.

Cum să-ți lauzi copilul

Copilul are nevoie să simtă că îl susții. Trebuie doar să-i lași inițiativa pentru a descoperi activități și obiceiuri care să-l motiveze pentru a reuși și să-l ghidezi acolo unde e nevoie.

Pe măsură ce cresc, copiii își dezvoltă constant "simțul propriu al sinelui", a spus Klein. Asta înseamnă să exploreze mult și să încerce lucruri noi, iar de fiecare dată când deprind o abilitate nouă sau rezolvă o sarcină complicată, au acest sentiment că se simt foarte bine, de genul "Pot să fac asta! Știu cum se face. Și vreau să încerc altă provocare'", a explicat Klein.

Încurajarea acestui sentiment poate ajuta copilul să-și dezvolte motivația interioară, ceea ce îl va face să-și stabilească în continuare noi obiective și să se străduiască să aibă succes pe măsură ce crește.

Desigur, poți să-ți lauzi copilul când ești mândru de reușitele lui. De cele mai multe ori, poate fi de ajuns să-i stai aproape și să-l susții, ajutându-l să-și gestioneze frustrarea când încearcă ceva nou și când lucrurile nu-i ies cum se așteaptă. Nu te teme să-ți lași copilul să dea greș înainte de a reuși, face parte din procesul de formare, spune psihologul.

Lasă-ți copilul să încerce singur mai multe strategii pentru a rezolva o problemă - asta îl va ajuta să-și dezvolte o determinare mai puternică. Klein crede că această abordare ajută mai mult decât clișeele "Poți s-o faci!" sau "Ești cel mai bun!", întrucât astfel de cuvinte pot fi golite de sens când copilul e deja frustrat.

"Să-l ajuți să facă față emoțiilor negative, să-l susții și să-l sprijini când e tare supărat că nu i-a ieșit bine ceva… este ceea ce îl ajută, de fapt, să fie motivat să reușească", a explicat dr. Tovah Klein.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇