România cumpără drone Bayraktar TB2 de la turci. Cât costă, ce pot face și când ajung în țară

România cumpără drone Bayraktar TB2 de la turci. Cât costă, ce pot face și când ajung în țară
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

România va adăuga în arsenalul său drone Bayraktar TB2, a anunţat pe Twitter ambasadorul Turciei la Bucureşti, Ozgur Kivanc Altan.

„România, prieten, vecin la Marea Neagră şi aliat NATO, adaugă Bayraktar TB2 SIHA la arsenalul său. Această capacitate strategică, prin care s-au câştigat multe bătălii, este un nou semn al parteneriatului nostru strategic cu România”, a scris diplomatul turc pe pagina sa de socializare.

Anunțul de atribuire a contractului a fost publicat pe portalul dedicat achizițiilor publice europene.

ADVERTISING

MApN cumpără 3 sisteme UAS Bayraktar TB2 a câte 6 drone.

În suma de peste 320 de milioane de dolari (fără TVA) din contract este inclus și pachetul de suport logistic inițial și de antrenament, dar și alte echipamente specifice de instruire.

România va deveni a doua țară din UE, după Polonia, care va opera dronele TB2, scrie Defense News.

Ele urmează să fie livrate la Giarmata, în Timiș, la fosta Bază 93 Aeriană care găzduia avioane MiG-23, înainte de a fi retrase din uz.

Celebrele drone vor ajunge la militarii români începând cu jumătatea anului viitor, iar pregătirea operatorilor Forțelor Terestre Române va fi demarată în acest an, în Turcia, a aflat pe surse Adevărul.

ADVERTISING

Ce pot să facă

Dronele turceşti pot transporta două rachete dirijate de mare precizie MAM-L, cu o greutate de 21,5 kilograme fiecare, și două rachete MAM-C, cu o greutate de 7 kg fiecare. Acestea pot lovi ținte aflate la distanțe cuprinse între doi și opt kilometri.

Au o autonomie de 27 de ore, o viteză maximă de 220 km/h şi un plafon de zbor la 7.600 de metri.

Drona are o lungime de 6,5 metri, o anvergură a aripilor de 12 metri şi poate transporta până la 150 kg.

România a ales preţul mai mic

În septembrie 2022, Ministerul Apărării Naţionale a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru achiziţia a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord Bayraktar TB2, iar Birourile permanente reunite au aprobat cererea.

ADVERTISING

Un motiv pentru care au fost alese aceste drone este raportul calitate/preţ.

O dronă turcească costă 5 milioane de dolari, în timp ce o dronă General Atomics MQ-9 Reaper, făcută de americani costă 32 de milioane de dolari (este şi mai performantă).

Dronele Bayraktar au fost folosite intens de ucraineni în ultimul an, fiind esențiale pentru apărarea Ucrainei și eficiente împotriva sistemelor antiaeriene rusești.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇