Ziua 428. Consiliul Europei a votat: Ce face Rusia cu copiii Ucrainei e genocid! Rachetă suspectă în Polonia și Moscova își pierde răbdarea... nucleară (Foto & Video)

Ziua 428. Consiliul Europei a votat: Ce face Rusia cu copiii Ucrainei e genocid! Rachetă suspectă în Polonia și Moscova își pierde răbdarea... nucleară (Foto & Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 428 de război a venit cu o nouă situație cu potențial de agravare a tensiunilor în Polonia, unde a fost descoperit „un obiect militar neidentificat” într-o pădure de lângă orașul nordic Bygdoszcz. Se pare că este vorba de o rachetă sau o dronă care are inscripții în limba rusă.

Autoritățile poloneze nu au dat mai multe detalii la acest moment, fiind precaute după incidentul din noiembrie anul trecut, când doi polonezi au murit după ce o rachetă din Ucraina vecină a lovit o fermă la 5 kilometri de graniță.

Pe front, rușii au făcut noi victime printre civili după ce au bombardat blocuri şi case din Nikolaev. Iar în Herson lunetiștii ruși au tras asupra echipei publicației La Reppublica, ucigând un jurnalist ucrainean și rănind unul italian.

Pe de altă parte, Evgheni Prigojin se ține de glume proaste. Șeful Wagner a declarat că oamenii săi vor suspenda focul în Bahmut pentru a permite forţelor ucrainene de pe cealaltă parte a liniei de front să le arate oraşul jurnaliştilor americani aflaţi în vizită. Ulterior, a spus că a glumit: "Băieţi, acesta este umor milităresc. Umor şi nimic mai mult… A fost o glumă".

Adunarea parlamentară a Consiliului Europei a decis că detenția forțată și deportarea copiilor din teritoriile ocupate de Rusia din Ucraina reprezintă „genocid”.

De la Moscova vin informații despre demiterea „măcelarului de la Mariupol”, viceministrul Apărării Mihail Mizinţev. Adjunctul lui Serghei Șoigu era responsabil de tot ce ține de logistica armatei ruse. Iar un alt ministru rus, Serghei Lavrov, s-a răzbunat, așa cum a promis, pentru că americanii nu le-au dat viză jurnaliștilor ruși care ar fi trebuit să-l însoțească la New York, pentru ședința Consiliului de Securitate al ONU.

ADVERTISING

În așteptarea contraofensivei ucrainene, analiștii occidentali estimează că rușii și-au construit o apărare considerabilă. De altfel, serviciile britanice au raportat că inclusiv la centrala nucleară de la Zaporojie se fac fortificații, în așteptarea unui atac. Iar analiza unor noi documente din dosarul Pentagon Leaks arată că sancțiunile nu au avut deplin efectul scontat și Rusia mai are putere financiară să continue războiul încă un an.

Situația pe front

  • Rachete asupra civililor din Nikolaev - Cel puțin 7 civili au fost uciși și 33 au fost răniți, după ce patru rachete Kalibr au lovit orașul Nikolaev. Guvernatorul provinciei, Vitalii Kim, a declarat că au fost avariate 22 de clădiri cu mai multe etaje, 12 case private și alte clădiri rezidențiale. Oficialii Apărării au spus că rachetele Kalibr au fost lansate de pe Marea Neagră.
  • Rușii trag în jurnaliști - Lunetiștii ruși au tras asupra echipei La Reppublica, în suburbiile Hersonului, lângă podul principal. Un jurnalist a murit, unul e rănit. Detalii AICI.
  • Explozie în Melitopol - În Melitopolul ocupat la primele ore ale dimineții a avut loc o explozie într-un bloc de locuințe. Autoritățile spun că sursa a fost un dispozitiv exploziv improvizat. Un polițist care a trecut de partea Rusiei după invazie a murit.
  • Glumă cu armistițiu la Bahmut - Evgheni Prigojin a declarat că forțele armate ale Kievului au în plan să aducă jurnaliști americani în Bahmut și spune că mercenarii Wagner vor suspenda atacul dacă se întâmplă asta. Ulterior, a revenit şi a precizat că a glumit și că nu va avea loc nicio încetare a focului : "Băieţi, acesta este umor milităresc. Umor şi nimic mai mult… A fost o glumă".
  • Rușii așteaptă contraofensiva - Moscova a învăţat lecţiile eşecurilor din trecut şi s-a pregătit pentru contraofensiva ucraineană. Brady Africk, de la think-tank-ul American Enterprise Institute, a explicat pentru AFP că instalaţiile ruseşti se întind de la Herson, în sud, până în nord-estul Ucrainei, adică între 800 şi 900 de kilometri. Armata rusă a pregătit o acumulare de „straturi de fortificaţii şi tranşee, şanţuri antitanc, bariere, linii de apărare prefabricate precum 'dinţii de dragon'" pentru a face față loviturilor ucrainenilor.
  • Fortificări la centrala nucleară de la Zaporojie - Serviciile britanice de informații spun că rușii pregătesc activ centrala nucleară Zaporojie, pe care au ocupat-o de mai bine de un an, pentru contraofensiva ucraineană. Pe acoperișurile mai multor clădiri ale centralei au fost observați saci de nisip. Britanicii menționează în raport că, deși un atac aici ar crește riscul de avarii la cea mai mare centrală nucleară a Europei, totuși un dezastru de calibrul Cernobîl e foarte puțin probabil să se întâmple, grație designului reactoarelor.
  • Atac în Herson - Trupele ruse au bombardat puternic Hersonul. Un bărbat de 42 de ani a murit și mai multe apartamente au fost avariate. 5 bombe au fost aruncate din avion și asupra satului Kizomis.
  • Atac ucrainean în Belgorod - Guvernatorul din Belgorod a anunțat că forțele ucrainene au tras asupra satului Șcetinovka. O femeie a fost rănită și există pagube însemnate la sediul unei întreprinderi agricole.
ADVERTISING

Rachetă sau dronă căzută în Polonia

  • Obiect militar neidentificat căzut în nordul Poloniei - Rămășițe a ceea ce pare o rachetă aer-sol au fost găsite într-o pădure situată la câțiva kilometri de orașul Bygdoszcz, din nordul Poloniei. Descoperirea a fost făcută în urmă cu 2 zile, dar cel mai probabil racheta căzuse cu mai mult timp în urmă. Autoritățile poloneze spun că e vorba de „un obiect militar neidentificat”.
  • Are inscripții în rusă - Presa poloneză care a vorbit cu martori oculari relatează că epava are câțiva metri, e înfiptă în pământ și are pe ea inscripții în limba rusă. Nu pare să aibă focos, deci e posibil ca acesta să se fi separat de rachetă. Alte rapoarte din presă sugerează că ar fi vorba de o dronă militară.
  • Și Polonia are astfel de rachete - Radioul polonez RMF susține că racheta ale cărei fragmente au fost găsite ar putea fi a armatei poloneze, care are și astfel de armament vechi în dotare. Cam la 10 kilometri de locul în care a fost găsită se află o companie din domeniul apărării unde, printre altele, sunt reparate avioane F-16. Tot în zonă se află și un aeroport care e folosit de compania menționată, dar și de forțele armate poloneze.

Context - Amintim că pe 15 noiembrie anul trecut o rachetă a lovit o fermă din localitatea poloneză Przewodow, situată la 5 kilometri de granița cu Ucraina, ucigând 2 cetățeni polonezi. Detalii AICI. În cele din urmă s-a stabilit că racheta ar fi fost una lansată de ucraineni ca să respingă un atac al rușilor.

Consiliul Europei a votat: E genocid

  • Adunarea parlamentară a Consiliului Europei a decis că detenția forțată și deportarea copiilor din teritoriile ocupate de Rusia din Ucraina reprezintă „genocid”.
  • O rezoluție în acest sens a fost adoptată cu 87 de voturi pentru, adică o majoritate covârșitoare. Un reprezentant a votat împotrivă, iar altul s-a abținut.
  • Textul rezoluţiei se referă la „deportările și transferurile forțate ale copiilor ucraineni și ale altor civili în Federația Rusă sau în teritoriile ucrainene ocupate temporar”.
  • În rezoluție, APCE a cerut „acțiuni imediate și urgente să fie luate pentru a opri practicile de transfer forțat ilegal și deportare, pe care le desfășoară în prezent Federația Rusă împotriva populației ucrainene, și în special politica și practicile sale legate de îndepărtarea copiilor de familia și casele lor și absorbția lor ulterioară în cetățenia, identitatea și cultura rusă.”
  • „Adunarea evidențiază necesitatea înregistrării și monitorizării cazurilor individuale, atât pentru a permite mecanisme de despăgubire rapidă, cât și pentru a colecta dovezi de culpabilitate, pentru a aduce în faţa justiţiei făptuitorii, de la toate nivelurile de responsabilitate”
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Reprimarea ultimelor voci critice - Un tribunal de la Moscova a dispus joi dizolvarea reputatului Centru Sova, specializat în studierea naţionalismului, rasismului, xenofobiei şi legăturilor dintre religie şi societate în Rusia. Centrul Sova, înfiinţat în 2002, a anunţat într-un comunicat că a fost dizolvat în urma hotărârii unui judecător de la Tribunalul Municipal din Moscova, care a aprobat o cerere în acest sens a Ministerului rus al Justiţiei. În mod oficial, centrul a fost interzis din cauză că a participat la evenimente în afara Moscovei, oraşul în care este înregistrat administrativ, participări considerate o încălcare a legii.
  • Putin la Kremlin în miez de noapte - Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a confirmat informaţiile de pe Telegram potrivit cărora Vladimir Putin a sosit miercuri seara târziu, în jurul orei 22:00, la Kremlin, explicând că președintele rus are un program foarte încărcat.
  • Cooperare nucleară ruso-turcă - Vladimir Putin a vorbit cu omologul său turc Tayyip Erdogan, înainte ca cele două ţări să marcheze inaugurarea primului reactor nuclear din Turcia. Preşedintele turc, care suferă din cauza unui virus intestinal, a apărut pentru prima oară la televiziune, de marţi seara, cu un aer obosit, ascultându-l, prin videoconferinţă, pe Vladimir Putin. Centrala nucleară de la Akkuyu a fost construită de compania de stat rusă pentru energie nucleară Rosatom.
  • Amenințare la metrou în Moscova - Toate stațiile de metrou din Moscova au primit joi dimineață mesaje de amenințări cu bombe și mine. Un purtător de cuvânt al serviciilor de urgență a spus presei că „cel mai probabil mesajele au fost trimise din Ucraina”.
  • Explozie misterioasă în Leningrad - O explozie a avut loc miercuri noapte în regiunea Leningrad. Locuitorii din districtul Pușkin au auzit bubuituri puternice și mai mulți au raportat fie că li s-au deschis geamurile, fie că obiectele din case au început să se clatine.
  • Măcelarul de la Mariupol, demis - Jurnaliști independenți din Rusia transmit pe surse că ministrul adjunct al Apărării, Mihail Mizinţev, a fost demis, informația fiind prezentă și pe blogurile militare apropiate Kremlinului. Mizinţev era responsabil de tot ce ține de logistica armatei și fusese numit în funcție în septembrie 2022 și în locul său ar urma să fie numit Alexei Kuzmenkov, comandantul adjunct al Gărzii Rusiei. Armata ucraineană l-a numit „măcelarul de la Mariupol”, susținând că el este cel care a condus asediul asupra orașului.
  • Moscova caută carne de tun - Washington Post citează un raport al CIA potrivit căruia autoritățile ruse vor să recruteze peste 415.000 de soldați, dintre care 115.000 vor fi trimiși în Ucraina.
  • Amenințare cu războiul - Șeful regiunii ruse Komi Vladimir Uiba i-a amenințat pe polițiștii care l-au amendat pentru că a parcat ilegal că îi trimite pe front în Ucraina.
  • Prima răzbunare a lui Lavrov - Ministerul rus de Externe a refuzat cererea Ambasadei SUA de a fi permisă o vizită consulară la jurnalistul Wall Street Journal Evan Gershkovich, care se află în arest sub acuzația de spionaj. Ministerul a menționat că refuzul e răspuns la faptul că americanii nu au acordat vize jurnaliștilor care ar fi trebuit să-l însoțească pe Serghei Lavrov la New York, unde a prezidat ședința Consiliului de Securitate al ONU.
  • Rusia îşi pierde răbdarea ... nucleară - Rusia nu intenţionează să ia calea escaladării nucleare în disputa sa cu Occidentul în legătură cu Ucraina, dar aliaţii nu ar trebui să îi testeze răbdarea, a avertizat joi purtătoarea de cuvânt a MAE, Maria Zaharova. Comentariile ei urmează unei serii de avertismente din partea unor oficiali ruşi de rang înalt, între care însuşi preşedintele Vladimir Putin, potrivit cărora sprijinul militar occidental pentru Ucraina sporeşte riscul unui conflict nuclear catastrofal.

Alte informații relevante

  • Sancțiunile nu opresc războiul - Documente Pentagon Leaks analizate de Washington Post arată că serviciile americane estimează că, în ciuda sancțiunilor, Rusia va putea susține financiar cel puțin încă un an de război.
  • Arme pentru Ucraina - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că statele membre au transferat deja aproape tot echipamentul militar promis Ucrainei. Este vorba, printre altele, de aproximativ 1.500 de vehicule blindate, 230 de tancuri și o cantitate mare de muniții. Totodată, statele NATO au asigurat antrenamentul a 9 brigăzi ale armatei Ucrainei.
  • Papa invitat în Ucraina - Premierul ucrainean Denîs Şmîhal, care a fost primit joi într-o audienţă la Vatican, l-a invitat pe papa Francisc să viziteze Ucraina şi i-a cerut ajutorul în vederea repatrierii copiilor ucraineni răpiţi în Rusia de forţe ruse. ”L-am invitat pe Sanctitatea Sa să viziteze personal Ucraina”, a declarat Denîs Şmîhal, în faţa presei străine, la Roma.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇