Sonda spațială marțiană a Emiratelor Arabe Unite, care orbitează de doi ani în jurul Planetei Roșii, a observat cu o precizie fără precedent mica lună Deimos. Pe lângă imaginile spectaculoase, a iscat și o dezbatere privind originile acestui satelit misterios al lui Marte.
Sonda Al-Amal, prima misiune interplanetară arabă, a reușit să zboare la o distanță de numai 110 km de Deimos, fotografiind corpul stâncos neregulat, în formă de bob de fasole. Deimos este, la fel ca Phobos, satelit al planetei Marte.
Este pentru prima dată, de la misiunea Viking Mars din 1977, când o navă spațială zboară atât de aproape de acest satelit natural.
În timpul survolărilor Deimos, care au început în ianuarie, Hope a reușit să facă observații de o precizie fără precedent, în special datorită camerei sale EXI, care oferă imagini color de înaltă rezoluție.
A fost dezvăluită, astfel, inclusiv „partea întunecată” a micii luni, care orbitează la aproximativ 23.000 km de Marte și a cărei compoziție nu a fost niciodată studiată, după cum scrie Nature.
„Nu suntem siguri de originile lui Phobos și Deimos”, a declarat Hessa Al Matroushi, cercetătorul șef al misiunii EMM.
„O teorie susținută de mult timp este că sunt asteroizi” din centura de asteroizi care au fost „capturați” pe orbita Planetei Roșii, a precizat omul de știință.
Dar observațiile apropiate ale sondei Hope indică o origine planetară pentru această lună. La fel ca și companionul său Phobos, corpul ceresc pare să se fi format odată cu Marte. Inclusiv compoziția sa pare să fie asemănătoare.
În februarie 2021, Emiratele Arabe Unite au plasat sonda Hope pe orbita planetei Marte, devenind astfel prima țară arabă care a reușit o astfel de performanță.
Bogata țară din Golf intenționează, de asemenea, să trimită un rover fără echipaj uman pe Lună până în 2024.