Audierile pentru posturile vacante la șefia Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) au loc marți, în comisiile parlamentare de specialitate.
Sunt 4 posturi vacante: cel de președinte, ocupat până în prezent de Dumitru Chiriță – PSD, vicepreședinte, ocupat până acum de Nagy-Bege Zoltan – UDMR și două posturi de membru în Comitetul de reglementare, poziții ce până acum au fost ocupate de Gabriel Gheorghe – PNL și Cornelia Sulger – PSD.
Potrivit unor surse citate de News.ro, la nivelul coaliției de guvernare s-a stabilit ca poziția de președinte să fie cedată PNL, iar favorit ar fi liberalul George Niculescu, care acum e secretar de stat în Ministerul Energiei. PSD ar urma să obțină funcția de vicepreşedinte la ANRE, favorit fiind Gabriel Andronache, de la Transelectrica.
În total, în doar 2 ore, au fost audiați 10 candidați, social-democrații propunând ca toți să primească aviz pozitiv și plenul să decidă. USR s-a opus, dar propunerea a trecut cu 27 de voturi pentru. Votul în plenul reunit pentru noile numiri la ANRE va avea loc miercuri.
Amintim că, potrivit legii, ANRE trebuie să fie o instituție independentă din punct de vedere politic.
USR susține „un doctor pe bune”
USR şi Forţa Dreptei au acuzat politizarea ANRE, arătând că actuala coaliţie aflată la guvernare vrea să dea credit în continuare oamenilor de partid.
USR a anunțat că îl propune pentru Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei pe Radu Florin Porumb, doctor şi profesor universitar la Facultatea de Energetică a Universităţii Politenica Bucureşti şi directorul Şcolii Doctorale în Inginerie Energetică.
„USR va susţine cel mai bun candidat pentru o poziţie în cadrul Comitetului de reglementare, pe domnul profesor doctor în inginerie electrică Radu Porumb. Cu doctorat pe bune, nu ca politicienii vremelnici de la PSD şi PNL. În Comitetul de reglementare al ANRE trebuie să ajungă profesionişti care să vegheze asupra funcţionării corecte a pieţei de energie. Am văzut în această criză energetică cât de important este să ai oameni pregătiţi în aceste funcţii.
De asemenea, trebuie să avem grijă să nu se întâmple ce s-a petrecut pe piaţa de asigurări şi în piaţa de energie, unde din cauza unor politruci ajunşi la ASF, au avut loc falimente pe bandă rulantă cu scumpiri la RCA-ul plătit de toţi şoferii români”, a declarat Cristina Prună, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.
USR a solicitat încă din 9 martie demararea, de urgenţă, a procedurii parlamentare pentru selecţia noilor membri în conducerea Autorităţii, în condiţiile în care mandatele a patru din cei şapte membri ai Comitetului de reglementare al ANRE expiră pe 23 aprilie, după ce au fost prelungite prin ordonanţă de urgenţă. Graţie unei legi USR, noii membri în conducerea ANRE pot fi numiţi de Parlament doar după audierea în comisiile de specialitate.
„Până acum, au fost şefii ANRE numiţi în spatele uşilor închise şi aşa ne-am trezit cu tot felul de incompetenţi care dorm pe salarii de peste 8.000 de euro pe lună”, precizează Cristina Prună.
Forţa Dreptei acuză coaliția că împarte sinecuri
Forţa Dreptei, prin vocea deputatului Adrian Miuţescu, a transmis că, „după scumpiri fără precedent în domeniul energiei şi după ce România, ca şi întreaga Europă, s-a confruntat cu o criză energetică de proporţii, coaliţia aflată la guvernare vrea să dea credit în continuare, la vârful ANRE, oamenilor de partid”.
Miuțescu a acuzat că audierea nici nu a apărut pe ordinea de zi a Comisiei de industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor din care face parte și că nici nu a fost oferit timp pentru studierea CV-urilor, având în vedere că s-au putut depune candidaturi până la ora 12:00, iar la 14:00 au început audierile.
„Noi, deputaţii Forţa Dreptei, condamnăm ferm această modalitate de lucru a majorităţii PSD-PNL-UDMR, care împarte sinecuri, în detrimentul românilor ce aşteptau soluţii reale la criza energetică pe care o traversăm”, a transmis Miuţescu.