Cercetătorii au observat, pentru a doua oară într-o săptămână, o gaură uriașă care a apărut pe suprafața Soarelui. Impactul acestui fenomen va fi resimțit pe planeta noastră începând de joi.
Regiunea întunecată, denumită gaură coronală, este de 20 de ori mai mare decât Terra și va trimite în aceste zile spre Terra vânturi cu viteze uriașe, de până la 1,8 milioane de mile pe oră (3 milioane de kilometri pe oră). Satelitul Solar Orbiter al Agenției Spațiale Europene (ESA) a detectat încă de miercuri dimineață aceste vânturi care se îndreaptă cu 700 de kilometri pe secundă spre planeta noastră, relatează Sky News.
Este a doua gaură apărută recent pe suprafața Soarelui, la doar o săptămână după detectarea alteia, cu o dimensiune mai mare, care a generat aurorele boreale spectaculoase în mai multe regiuni ale planetei și a afectat unele elemente de infrastructură, îndeosebi sateliții de pe orbita Pământului.
Gaura coronală apărută în această săptămână nu va avea un impact la fel de puternic, însă arată că ne aflăm într-o perioadă de activitate solară ridicată la care ar trebui să fim atenți, spun cercetătorii.
Sunt periculoase găurile coronale?
Aceste găuri sunt, de fapt, zone mai reci și cu o densitate mai mică de pe suprafața Soarelui, iar din acest motiv apar întunecate în imaginile realizate de observatoare, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA.
Specialiștii le consideră un fenomen normal. Daniel Verscharen, profesor asociat de fizică spațială și climatică la University College London, a explicat că sunt o caracteristică relativ comună a atmosferei exterioare a Soarelui, numită coroană. „Aceasta e specială fiindcă este în apropierea ecuatorului Soarelui. Întrucât Soarele se rotește, o gaură din coroana ecuatorială poate ajunge pe direcția Pământului la un moment dat", a explicat el pentru Sky News.
Creșterea activității solare, așa cum s-a întâmplat în ultima săptămână, este un semn al unui Soare mai activ. Cunoscute sub denumirea de maxime solare, aceste perioade survin de obicei o dată la aproximativ 11 ani, provocând mai multe găuri coronale și fenomene importante precum erupțiile solare. Profesorul Verscharen rezumă acest proces prin sintagma „Soarele se trezește".
Ce impact vor avea vânturile solare asupra Pământului
Vânturile solare sunt fluxuri de plasmă trimise cu viteze enorme, de 700 sau 800 de kilometri pe secundă, care la intrarea în atmosfera Pământului produc fenomenul spectaculos al aurorei boreale, colorând cerul în culori vii.
Gaura coronală observată în această săptămână nu va provoca aurore boreale la fel de puternice, spune Verscharen, dar ar putea afecta sateliții care orbitează în jurul Terrei.
Erupțiile solare cauzează ruperea unor fragmente imense de plasmă, iar furtunile geomagnetice care urmează pot perturba uneori sateliții, afectând activitățile care depind de aceștia. În anii trecuți, o furtună solară a determinat devierea unor zboruri.
Cea mai mare furtună soldată înregistrată vreodată, denumită Evenimentul Carrington, a lovit Pământul în 1859 și a provocat întreruperea sistemului de comunicare prin telegraf în America și Europa.
Gaura observată recent reprezintă un indiciu că ne putem aștepta la mai multe fenomene solare, consideră Verscharen: „Găurile coronale de la ecuatorul Soarelui, ejecțiile de masă coronală (erupțiile solare) și aurorele se vor înmulți în următorii ani", a spus el.
Însă ceea ce este spectaculos pentru unii s-ar putea dovedi letal pentru alții. Cantitatea de radiații emisă de Soare poate fi extrem de dăunătoare pentru astronauții care părăsesc protecția ionosferei Pământului, acolo unde atmosfera planetei noastre se întâlnește cu spațiul.
Stația Spațială Internațională se încadrează în această graniță, dar orice călătorie spre Lună sau dincolo de aceasta o va depăși, iar NASA speră să reușească acest lucru în anii următori. Pentru asta, echipajul va avea nevoie de protecție împotriva radiațiilor.
T.D.