Polițiștii fac protest în fața Guvernului (Video) Un sindicalist ne explică de ce merită ei pensii speciale

Polițiștii fac protest în fața Guvernului (Video) Un sindicalist ne explică de ce merită ei pensii speciale
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Poliţiştii alături de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) protestează vineri la Guvern.

Vasile Zelca, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România (SNPPC), explică de ce angajaţii MAI merită pensii speciale, care nu sunt „beneficii”, pentru că aceşti bărbaţi aflaţi încă în putere rămân la dispoziţia statului ca rezervişti până ajung la vârsta la care ar ieşi în mod normal la pensie (65 de ani).

"Eu acum sunt poliţist activ, dar în câţiva ani voi îndeplini condiţia de pensie. Eu, toată cariera mea, am stat interzis şi incompatibil cu orice altă funcţie publică sau privată. Nu am voie să fac nimic altceva. Dacă în ultimul an de pensie vine cineva şi spune eu îţi fac pensia la jumătate din cât ştii tu că trebuia să o ai… eu am alt statut.

ADVERTISING

Eu devin rezervist după pensionare şi nu-mi încetez obligaţiile mele faţă de statul român. Ele continuă până pe la vreo 64 - 65 de ani, când trebuie să mă prezint la arme.

Eu primesc un ordin de serviciu pe lângă livretul militar, când mă pensionez ca poliţist. Ceilalţi nu au aşa ceva şi nu-i acuzăm că nu au, dar nici nu vrem să ne acuze ei pe noi că avem aceste "beneficii".

Acestea nu sunt beneficii, ci sunt o recunoaştere a statului instituită de pe vremea lui Cuza, şi anume că cei care fac parte din această familie ocupaţională - Apărare Publică şi Siguranţă Naţională - trebuie să primească recunoştinţă, pentru faptul că ei sunt dispuşi oricând, până la o anumită vârstă, să se întoarcă sub arme dacă ţara le-o va cere.

ADVERTISING

Să ştiţi că sub arme nu înseamnă doar un război cu tunuri. Înseamnă şi să păzeşti graniţa ţării, înseamnă să ţii ordinea publică în ţară, siguranţa naţională… Şi acolo este un război de dus. Dacă noi ne batem joc efectiv, cum se întâmplă acum, din păcate, de aceşti oameni, ce vom semăna, aia vom culege", a afirmat preşedintele SNPPC, citat de Agerpres.

Poliţia Română este în cădere liberă; marile probleme sunt deficitul de personal şi lipsa de predictibilitate

Sindicalistul se plânge şi de lipsa de personal din Poliţie, pentru că tinerii nu se mai angajează la MAI că... nu au predictbilitate la pensie.

ADVERTISING

"Marea problemă din sistem este deficitul de personal, generat de lipsa de predictibilitate din salarizare, carieră şi pensionare. În momentul de faţă, tineretul nu se mai orientează către Ministerul Afacerilor Interne ca loc de muncă doar din perspectiva unui loc de muncă. Analizează foarte bine salarizarea, cariera şi pensionarea. Or, în momentul în care un poliţist debutant primeşte 2.200 lei pe lună şi vorbeşte prietenilor săi despre acest lucru, noi nu facem decât să adâncim, de fapt, deficitul de personal.

Acest deficit de personal, după aceea, produce muncă mai multă pentru cei care sunt în activitate, pentru că trebuie să acopere golul lăsat de colegii care ies la pensie, gol neocupat ulterior prin noi angajări.

Atunci, ne trezim cu boli profesionale, ne trezim cu poliţişti bolnavi, ne trezim cu poliţişti care fac infarct la 35, la 38 de ani şi trec în nefiinţă. Ne trezim cu situaţii foarte delicate. Pe scurt, aşa ca o definiţie: Poliţia Română este în cădere liberă, este în prăpastie, şi noi aşteptăm să ne zdrobim de fundul prăpastiei", a susţinut Zelca.

Publicată de snppc.ro pe Vineri, 24 martie 2023


După protestul din Piaţa Victoriei, începând cu ora 12:00, sindicaliştii vor pleca în marş, pe un traseu care va cuprinde opriri pe traseul: Piaţa Romană (obiectiv - Ministerul Muncii, cu staţionare şi în fata Ministerului Afacerilor Interne) - Universitate - Piaţa Unirii (obiective - Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei) şi retur.

Solicitările demonstranţilor (poliţişti, rezervişti şi civili) vizează:

  • aplicarea imediată a Legii Salarizării 153/2017, în integralitatea sa şi în forma promulgată, la toate structurile din Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională (SAOPSN), dar şi pentru toate categoriile socio-profesionale civile;
  • aplicarea imediată, în integralitatea sa, aşa cum a fost promulgată, a Legii Pensiilor Militare de Stat nr.223/2015;
  • excluderea rezerviştilor atât din PNRR, cât şi din Proiectul Legii Pensiilor de Serviciu, pentru a da posibilitatea măririi pensiilor civile în cadrul procentului de 9,4% din PIB;
  • acordarea la salarii şi la pensii a sporului de MApN, MAI, SRI etc., tuturor civililor din structurile SAOPSN care au aceleaşi obligaţii, riscuri şi privaţiuni ca şi cadrele militare/de poliţie;
  • respectarea statutelor militarilor, poliţiştilor, ceferiştilor şi ale altor categorii socio-profesionale, cu toate prevederile privind drepturile specifice câştigate;
  • renunţarea la lichidarea industriei de Apărare, prin vânzarea, la licitaţie, a acţiunilor, dar şi redeschiderea fabricilor de pulberi şi de muniţii;
  • renunţarea la "preconizata tripla impozitare a pensiilor".

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇