Legea prin care se modifică prevederile în privinţa avertizorilor de integritate a fost promulgată, marţi, de preşedintele Klaus Iohannis. Modificările, necesare în urma solicitării Comisiei Europene, au fost adoptate săptămâna trecută.
Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, modificarea la legea avertizorilor de integritate, necesară în urma solicitării Comisiei Europene, pentru a se debloca cererea de plată numărul 2 din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Proiectul de lege a fost adoptat de către deputaţi în forma votată de Senat.
„Prin excepţie de la prevederile alin. 1, raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează şi se soluţionează în măsura în care conţine indicii referitoare la încălcări ale legii”, arată textul revizuit.
Astfel, a fost eliminat cuvântul „temeinice” din sintagma „indicii temeinice”.
Comisia Europeană a solicitat această modificare. CE spune că expresia „indicii temeinice” din cuprinsul articolului este de natură a conduce la o examinare subiectivă a raportărilor anonime.
Comisia argumentează că prevederea nu ar asigura potenţialilor avertizori „nivelul adecvat de certitudine juridică” şi ar putea descuraja raportările.
Prin Legea privind protecţia avertizorilor în interes public, România a transpus în legislaţia naţională Directiva UE 2019/1937. Această directivă este jalonul 430 din PNRR.