Familia unui fost deputat PSD care a murit în pandemie la 49 de ani dă în judecată Spitalul Militar. Cere peste un milion de euro

Familia unui fost deputat PSD care a murit în pandemie la 49 de ani dă în judecată Spitalul Militar. Cere peste un milion de euro

Familia fostului deputat PSD Sebastian Radu, care a murit în decembrie 2020 de Covid după ce a fost transferat în Germania pentru tratament, dă în judecată Spitalul Militar din București, acuzând că acesta a luat de aici 4 bacterii multirezistente care i-au complicat starea de sănătate și au contribuit la deces.

Soția lui Sebastian Radu și cei doi copii au deschis procesul în septembrie 2022 și cer daune de un milion de euro și încă 40.000 de euro costurile cu transferul în străinătate.

Ei cer acces la documentele medicale și informații privind raportările infecțiilor nosocomiale în Registrul electronic unic de monitorizare a acestora, potrivit Libertatea.

ADVERTISING

Spitalul trebuie să depună la dosar și documente care să arate cum și cu ce a fost făcută dezinfecția salonului/rezervei, după ce pacientul a fost externat și transferat în Germania. Magistrații au admis și efectuarea unei expertize medico-legale și urmează să fie audiați și cei trei medici care l-au tratat pe fostul parlamentar: Dan Corneci, Bogdan Cârciumaru și Alexandru Păduraru, potrivit datelor publice din proces.

„Poate așa nu mai moare nimeni!”, a spus Diana Paula Radu, potrivit publicației citate.

ADVERTISING

Evoluția bolii și transferul în spitale

Fostul deputat de Buzău s-a infectat cu Covid la sfârșitul lunii septembrie 2020 și a fost internat la Buzău. Pe 14 noiembrie se ia decizia transferării sale la Spitalul Militar Central din Capitală. În a 3-a săptămână a bolii, rezultatele testelor de Covid se negativaseră.

Pe 19 noiembrie starea de sănătate s-a înrăutățit, iar medicii au început să recolteze probe biologice pentru bacterii nosocomiale. Rezultatele medicale din 22 noiembrie nu au depistat nicio contaminare bacteriană sau fungică.

ADVERTISING

Libertatea citează un medic de la Spitalul Militar care, sub protecția anonimatului, spune că aceste analize arată că acesta nu venise din spitalul din Buzău cu nicio infecție, alta decât Covid.

Pe 27 noiembrie sunt depistate primele trei infecții, cu ciuperca Candida Albicans și bacteriile Klebsiella pneumoniae și Stenotrophomonas pneumoniae, iar pe 2 decembrie e depistată și prezența celei de-a patra infecții cu Acinetobacter.

Pe 6 decembrie, după ce starea sa nu s-a îmbunătățit, familia a insistat să fie transferat la un spital din Gottingen, Germania, iar fișa de externare nu precizează niciuna dintre infecții, ci doar spune că „pacientul a plecat ameliorat”.

Odată ajuns în Germania, medicii de acolo informează familia că „pacientul a fost preluat din România în septicemie, cu o bacterie foarte agresivă, și că următoarele 12 ore sunt decisive”. Asta se întâmpla pe 7 decembrie, iar în noaptea de 8 spre 9 decembrie, Sebastian Radu a murit. Avea 49 de ani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇