Ziua 390 de război. Xi s-a dus la Putin, la Kiev au loc demisii din Guvern. Șeful Wagner avertizează că ofensiva ucraineană e iminentă (Foto & Video)

Ziua 390 de război. Xi s-a dus la Putin, la Kiev au loc demisii din Guvern. Șeful Wagner avertizează că ofensiva ucraineană e iminentă (Foto & Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 390 de război e marcată de vizita președintelui chinez Xi Jinping la Moscova, pe care Vladimir Putin l-a primit la Kremlin.

Dacă Beijingul descrie vizita drept pe „o misiune de pace”, Occidentul o vede mai degrabă ca pe o declarație de susținere a Rusiei, temându-se că nu va face decât să amplifice războiul.

Îngrijorările par îndreptățite, având în vedere declarațiile făcute de Vladimir Putin în care anunță că relațiile cu China sunt la cel mai înalt nivel și întâlnirea de acum marchează începutul unei noi ere în geopolitica globală.

În plus, și de la Beijing a venit luni dimineață o declarație în sprijinul președintelui rus, după ce pe numele său a fost emis un mandat de arestare de către Tribunalul de la Haga.

Și de la Moscova au fost emise amenințări pentru magistrații care „și-au permis” un astfel de gest la adresa „președintelui unei puteri nucleare”, prin vocea fostului șef de stat Dmitri Medvedev. A fost deschisă și o anchetă împotriva procurorului TPI care a cerut arestarea și a judecătorilor care l-au emis. Și, deși protestele de orice fel sunt interzise în Rusia de la începutul războiului, activiștilor partidului lui Putin, Rusia Unită, le-a fost fost permis să se afișeze cu pancarte în care avertizează „dușmanul” de la Haga că ei toți „sunt Putin”.

De la Ministerul rus de Externe au venit comentarii acide la adresa României, după votul din Parlamentul de la Chișinău în ce privește limba română. Purtătoarea de cuvânt a lui Serghei Lavrov consideră că, de fapt, limba românească ar trebui înlocuită cu cea moldovenească și nu invers, pe motiv că cea din urmă e mai veche și România ar fi ocupat ilegal Moldova până în 1940.

ADVERTISING

În ce privește acțiunile de pe front, a apărut o filmare cu o altă tentativă a avioanelor rusești de a doborî o dronă deasupra Mării Negre, de data aceasta ucraineană.

Și au apărut informații și despre o a treia țară care trimite avioane de luptă Ucrainei, iar UE a ajuns la un acord ce presupune o contribuție financiară de la fiecare stat membru, pentru a livra Ucrainei cât mai repede arme și muniții de 2 miliarde de euro.

La Kiev au loc schimbări în Guvern, trei miniștri prezentându-și demisiile. Iar Rusia a anunțat oficial ce sancțiuni vrea să fie ridicate, ca să nu închidă, din mai, coridorul pentru exporturile de cereale ucrainene.

Vizita lui Xi la Moscova

  • Delegația chineză a aterizat la Moscova - Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a ajuns luni la Moscova, pentru vizita sa de 3 zile. Xi coboră din avion, fiind întâmpinat cu fanfară de vicepremierul Dmitri Cernișenko, dar nu și de Putin.
  • Pace sau amplificarea războiului? - Vizita este descrisă de Beijing drept „o misiune de pace”. Însă oficiali americani şi europeni sunt sceptici, avertizând că, mai degrabă, Xi va alimenta războiul total lansat de Putin în urmă cu mai mult de un an asupra Ucrainei.
  • Xi s-a dus informal la Kremlin - Vladimir Putin l-a primit, luni după-amiază, la Kremlin, pe Xi Jinping. Cei doi au azi o întâlnire informală, înaintea întrevederii oficiale programate marţi. "În ultimii ani, China a făcut un uriaş pas înainte. Acest lucru generează interes în întreaga lume, dar, din nefericire, generează şi invidie", a declarat Vladimir Putin, notând "progresele în relaţiile bilaterale" înregistrate în ultimii zece ani. Liderul de la Kremlin a declarat că s-a familiarizat cu sugestiile Beijingului privind soluţionarea crizei din Ucraina. "Noi suntem pregătiţi permanent pentru negocieri, vom discuta despre toate aceste chestiuni, inclusiv despre sugestiile dumnevoastră", i-a spus Putin lui Xi Jinping.
  • Programul de mâine - Marți dimineață, președintele chinez se va întâlni și cu premierul Rusiei, Mihail Mișustin, subiectele de discuție urmând să fie strict economice.
  • China îi ia apărarea lui Putin la Haga - În ziua în care Xi ajunge în Rusia, ministrul de Externe al Chinei a avut o reacție pro-Putin în chestiunea mandatului de arestare emis de Tribunalul de la Haga: „Curtea Penală Internaţională trebuie să adopte o poziţie obiectivă şi imparţială, să respecte imunitatea jurisdicţiei şefilor de stat în virtutea dreptului internaţional. Curtea trebuie să evite politizarea şi politica standardelor duble”.
  • Putin anunță o nouă eră - Preşedintele Vladimir Putin a lăudat în ajunul vizitei lui Xi Jinping relaţiile ruso-chineze, ajunse la apogeu, şi a împărtăşit aşteptările ridicate pe care le are de la discuţii: „Relaţiile ruso-chineze au atins cel mai înalt punct din istoria lor şi continuă să devină mai puternice. Calitatea legăturilor dintre Moscova şi Beijing este superioară celei a uniunilor politice şi militare din epoca Războiului Rece. În relaţiile dintre Moscova şi Beijing, nu există limite, nici subiecte interzise. Dialogul nostru politic este sincer la maximum, în timp ce cooperarea noastră strategică a devenit cuprinzătoare şi intră într-o nouă eră. Relaţiile cu China sunt astăzi piatra de temelie a stabilităţii regionale şi globale, ele stimulează creşterea economică şi servesc drept garant al unei agende pozitive în afacerile internaţionale".
  • Xi vorbește cu Zelenski - Financial Times citează surse care spun că după vizita în Rusia Xi urmează să aibă o conversație telefonică cu Volodimir Zelenski.
  • Final de discuții - Vladimir Putin şi Xi Jinping au încheiat o primă discuţie informală care a durat patru ore. Potrivit agenţiei de presă Ria-Novosti, Putin şi-a însoţit oaspetele în afara Kremlinului. Cei doi şefi de stat vor participa la un dineu, iar marţi vor avea mai multe discuţii oficiale odată cu semnarea unor acorduri de consolidare a cooperării ruso-chineze.
ADVERTISING

Situația pe front

  • Rușii au vrut să mai doboare o dronă - Presa turcă a publicat o înregistrare video în care se poate observa un Su-27 al Forțelor Aeriene Ruse care încearcă să doboare o dronă ucraineană Bayrakatar TB2, deasupra Mării Negre. Nu este precizat când a avut loc incidentul.
  • Alertă în toată Ucraina - Alarmele sună în toată Ucraina, după ce un avion rusesc MiG-31K, capabil să poarte rachetele hipersonice „Pumnal”, a fost ridicat de la sol din Belarus.
  • Biserică bombardată - Satul Antonovka din regiunea Herson a fost ținta bombardamentelor rușilor. Nu există date că ar fi răniți, dar au fost avariate biserica, o clădire rezidențială și un microbuz.
  • Bombe în Donețk - Trupele ruse au bombardat Kramatorskul, în Donețk. Mai multe clădiri au fost avariate, dar nu există răniți.
  • Explozie în Crimeea - O explozie a avut loc în Simferopol, Crimeea, duminică seară. Se pare că a fost plantată o bombă cu intenția de a provoca un incendiu mare și a sabota gazoductul de aici, însă deflagrația nu a fost suficient de puternică, doar o conductă fiind ușor avariată.
  • Ofensiva ucraineană - Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, i-a transmis ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu că o ofensivă ucraineană este iminentă și că aceasta are obiectivul de a-i izola pe luptătorii săi de restul trupelor rusești din estul Ucrainei. Prigojin spune că un „atac pe scară largă” este plănuit de Kiev pentru sfârșitul lui martie sau începutul lunii aprilie.
  • Bătălia pentru Bahmut - Şeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat că oamenii săi controlează "circa 70%" din oraşul Bahmut din estul Ucrainei, scena unor lupte violente din vara anului trecut. "La ora actuală, unităţile Wagner controlează circa 70% din Bahmut şi îşi continuă ofensiva pentru eliberarea lui completă", a afirmat Prigojin.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Moscova atacă România - Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Rusia, Maria Zaharova, a comentat votul de joi de la Chișinău privind limba română. Ea susține că decizia este îngrijorătoare și că ar trebui, de fapt, ca româna să fie denumită limba moldovenească, pe motiv că România a ocupat Republica Moldova până în 1940: „Limba moldovenească este o limbă antică, un simbol al identității poporului moldovean. Limba română a apărut abia la finalul secolului al 18-lea. Trebuiau să urmeze logica istorică și să redenumească limba română limbă moldovenească”.
  • Șantaj pe cereale - Ministerul rus de Externe a anunțat că după 18 mai va prelungi acordul pe livrarea de cereale ucrainene doar dacă Rosselkhozbank va fi reconectată la SWIFT, se va permite livrarea de utilaje agricole și piese de schimb pentru acestea, e ridicată interdicția de acces în porturi, sunt deblocate activităţile financiare şi aprovizionarea cu amoniac pe conducta Togliatti-Odesa și sunt ridicate sancțiunile împotriva companiilor ruse care activează în domeniul producției și transportului de alimente și fertilizatori.
  • Anchetă rusă împotriva magistraților de la Haga - Comitetul de Anchetă al Rusiei a deschis o anchetă penală împotriva membrilor Tribunalului Penal Internațional care au emis mandatul de arestare pe numele lui Vladimir Putin și al Avocatului Copilului din Rusia Maria Lvovo-Belova. Sunt vizați de acțiunea penală procurorul Karim Ahmad Khan și judecătorii Tomoko Akane, Rosario Salvatore Aitala și Sergio Gerardo Ugalde Godinez.
  • Amenințare nucleară - Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a postat un mesaj pe Telegram în care susține că decizia Tribunalului de la Haga de a emite un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin va avea consecințe grave. „Ei au decis să judece un președinte al unei puteri nucleare, care nu participă la TPI din aceleași motive ca Statele Unite și alte țări. Consecințele pentru dreptul internațional vor fi monstruoase”.
  • Kremlinul cere reținere - Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a minimizat emiterea mandatului de arestare pe numele șefului său: „Vedem atât de multe acțiuni ostile împotriva țării noastre și președintelui nostru. Dacă am lua personal toate aceste acțiuni, nimic bun n-ar ieși de aici. Recomandăm reținere și atenție. Cel mai important, președintele își continuă munca”.
  • „Noi toți suntem Putin” - Deși protestele de orice fel sunt interzise în Rusia, mai mulți activiști ai partidului lui Putin, Rusia Unită, s-au afișat cu pancarte pe care sunt scrise mesaje de susținere, după mandatul emis la Haga. „Dușmanule, amintește-ți. Noi toți suntem Putin acum”.
  • Fără iPhone la vârful statului - Oficialilor ruși li s-a interzis să folosească iPhone-urile Apple, din motive de securitate. Primul adjunct al șefului administrației prezidențiale, Serghei Kirienko, spune că termenul limită e 1 aprilie: „S-a terminat cu iPhone-ul: fie îl aruncați, fie îl dați copiilor".
  • Protest la Mariupol - Într-unul dintre videourile de la vizita surpriză a lui Putin în Mariupol se aude pe fundal vocea unei femei care strigă „Nimic nu e adevărat. E doar un spectacol”. E greu de înțeles exact tot ce spune femeia, dar imediat după scandările ei oficialii care îl însoțesc pe Putin se uită unii la alții și își fac diverse semne.

Alte informații relevante

  • Trei miniștri ucraineni demisionează - Parlamentul ucrainean a acceptat demisiile ministrului Educației Serghei Șkarlet, ministrul Industriilor Strategice Pavel Riabikin și a ministrului Digitalizării Mihail Fedorov. Fedorov va primi un nou rol, de vicepremier pentru inovație, dezvoltarea educației, științe și tehnologie.
  • 2 miliarde de euro de la UE pentru muniție - AFP anunță acord la nivelul UE pentru un ajutor militar de 2 miliarde de euro pentru Ucraina. Acordul presupune o contribuție obligatorie de la toate statele membre pentru a cumpăra Ucrainei arme și muniții. „Scopul nostru e de a asigura Ucrainei muniție rapid și în cea mai mare cantitate posibilă, la cel mai mic preț”, a spus șeful diplomației europene Josep Borrell.
  • A treia țară care dă avioane Kievului - Ucraina a primit 4 avioane de atac Su-25 de la Macedonia de Nord și este discutată livrarea a 12 elicoptere Mi-24.
  • Mandatul de arestare îi strică planurile lui Putin - Africa de Sud a anunțat că „a luat act” de mandatul de arestare emis pe numele lui Putin. Africa de Sud este stat membru al Tribunalului Penal de la Haga și va găzdui în august summit-ul BRICS, unde Putin era așteptat să participe.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇