Biden a lansat un spectaculos program de submarine nucleare cu Australia și Regatul Unit. China e contrariată (Video)

Biden a lansat un spectaculos program de submarine nucleare cu Australia și Regatul Unit. China e contrariată (Video)

Preşedintele american Joe Biden a dezvăluit luni un spectaculos program militar la Oceanul Pacific, aprig criticat de China.

Acesta constă mai întâi într-o comandă importantă de submarine americane cu propulsie nucleară australiene de către Canberra, iar apoi lansarea unui nou submarin de vârf printr-o asociere a Statelor Unite, Regatului Unit şi Australiei.

Joe Biden, premierii britanic Rishi Sunak şi australian Anthony Albanese s-au întâlnit în baza navală de la San Diego pentru a semna oficial acest proiect, care a înfuriat Franţa atunci când a fost anunţat, în urmă cu 18 luni, relatează AFP.

Cinci submarine

Consilierul în pronbleme de securitate al Casei Albe Jake Sullivan a schiţat conturul proiectului luni, la bordul aeronavei prezidenţiale care-l aducea pe Joe Biden în California.

Programul urmează să se desfăşoare în trei faze.

ADVERTISING

Mai întâi, o fază de familiarizare a Australiei - care nu are submarine cu propulsie nucleară şi nici tehnologie nucleară, militară ori civilă - cu aceste submersibile, prin ”formarea unor marinari, ingineri, tehnicieni”, a anunţat Jake Sullivan.

El a anunţat că obiectivul este ca - în cursul acestui deceniu - să aibă loc ”desfăşurări” de submarine americane şi britanice în Australia.

Într-o a doua etapă, Australia va cumpăra trei submarine americane cu propulsie nucleară de clasa Virginia şi are posibilitatea să cumpere încă două submarine. Aceste submarine urmează să fie livrate începând din 2030.

ADVERTISING

A treia şi cea mai ambiţioasă etapă a programului este ca Statele Unite, Australia şi Regatul Unit să se asocieze în vederea unei noi generaţii de submarine - dunumită SSN-AUKUS, a anunţat consilierul Casei Albe.

Aceste submersibile - cu propulsie nucleară şi armament convenţional - vor implica ”investiţii importante” în cele trei ţări, a precizat el.

Submarinele cu propulsie nucleară sunt dificil de detectat, pot parcurge distanţe mari pe perioade lungi de timp şi pot fi dotate cu rachete de croazieră sofisticate.

ADVERTISING

Acest program reprezintă pentru Statele Unite ”un angajament pe o perioadă de zeci de ani şi poate chiar un secol”, a declarat Jake Sullivan. Obiectivul, a dat el asigurări, nu este ”de a pleca la război”, ci de a ”descuraja orice conflict”.

China, contrariată

Încheierea Alianţei AUKUS şi anularea de către Canberra a unui contract de achiziţie a 12 submarine franceze a provocat, în 2021, o criză diplomatică cu Franţa , care a denunţat o ”trădare”.

Scandalul a trecut, în urma unor intense manevre diplomatice, inclusiv o vizită a preşedintelui francez Emmanuel Macron în Statele Unite, la începutul lui decembrie.

Joe Biden l-a sunat pe Emmanuel Macron, la 7 martie, şi au discutat, potrivit Casei Albe despre ”cooperarea” americano-franceză în Oceanul Indian şi în Asia.

Indignarea Franţei a lăsat locul critcilor Chinei, angajată cu Statele Unite într-o rivalitate economică şi strategică aprige.

”Îndemnăm Statele Unite, Marea Britanie şi Australia să abandoneze mentalitatea Războiului Rece şi a jocurilor cu sumă nulă” şi ”să facă mai mult pentru a încuraja pacea şi stabilitatea regionale”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇