Experimentul realizat de un influencer american specializat în tehnologie demonstrează că TikTok urmărește activitatea din telefonul mobil. Consecințele sunt mai sumbre decât par la prima vedere.
Interzicerea TikTok pe dispozitivele guvernamentale în SUA și apoi pe dispozitivele de serviciu de la Comisia Europeană reprezintă doar primul val de măsuri care vizează platforma de videoclipuri scurte şi virale a grupului chinez ByteDance. Casa Albă a anunțat, pe 8 martie, că susține Restrict Act, un proiect de lege care ar permite, printre altele, interzicerea unor aplicaţii precum TikTok.
Liron Segev, un influencer american specializat în tehnologie cunoscut drept TheTechieGuy, a crezut la început că aceste măsuri sunt exagerate, așa că a făcut trei teste pentru a vedea dacă TikTok colectează date și în afara folosirii aplicației:
- căutare pe Google
- instalarea unor aplicații de dating
- schimbarea locației
Segev a folosit un telefon nou cu sistem de operare Android, l-a resetat pentru a-l aduce la setările din fabrică, a creat un nou cont de Gmail ca să nu aibă istoric de căutare, date și contacte personale. Apoi, a instalat doar TikTok și a intrat în aplicație, unde a găsit conținut aleatoriu și impersonal.
TikTok știe ce cauți pe Google
Segev a trecut la primul test, pentru a vedea ce se întâmplă dacă intră pe Google și caută ceva anume. A intrat pe Chrome și a scris "Cum să văruiești o casă", a intrat pe câteva site-uri sugerate, a citit câteva articole evitând să accepte cookies și a simulat că e interesat de acest subiect.
Când a revenit pe TikTok, a văzut doar clipuri de divertisment, iar conținutul era aleatoriu și nu avea nicio legătură cu ceea ce căutase el pe Google. Dar mai târziu, când a intrat din nou pe TikTok, a fost invadat de clipuri despre cum să-ți faci singur reparații și decorațiuni în casă. Din opt clipuri, doar trei erau pe alte teme.
Un singur test nu i s-a părut relevant, așa că l-a repetat. De data asta, a căutat pe Google ceva cu totul diferit - "vacanță pe un vas de croazieră în Miami". A intrat pe mai multe site-uri, a căutat destinații de vacanță, trucuri și alte informații pentru a vedea dacă TikTok îi va oferi apoi conținut aleatoriu sau mai multe clipuri despre amenajarea casei ori despre vacanțe pe nave de croazieră.
Primele clipuri oferite de TikTok au fost aleatorii, intercalate cu cele despre sfaturi de reparații și amenajări interioare - nimic despre croaziere, nimic despre vacanțe. Segev a închis TikTok și a reintrat după 30 de minute, iar totul s-a schimbat: primul clip era despre o vacanță. Din opt clipuri oferite, cinci erau despre vacanțe și doar trei pe alte teme. După alte 30 de minute, conținutul majoritar s-a schimbat, trecând de la lucrări și reparații pe cont propriu la călătorii și vacanțe.
Segev explică în clipul pe care l-a postat pe YouTube că TikTok declară că folosește datele de tip cookies de pe site-urile pe care intră utilizatorii și astfel poate depista istoricul lor de navigare pe Google.
TikTok știe și ce alte aplicații folosești
Influencerul a verificat apoi dacă TikTok poate să afle ce alte aplicații folosești și dacă își adaptează conținutul în acest sens. El a descărcat cinci aplicații de dating, însă nu și-a făcut conturi pe aceste platforme, ci doar le-a păstrat în telefon ca să vadă dacă TikTok detectează prezența lor și va crea conținut orientat spre dating.
Când a intrat pe platformă, a văzut trei clipuri despre nave de croazieră, câteva cu sfaturi de amenajare a casei, apoi croaziere, ceva aleatoriu, vacanțe, nimic despre relații și întâlniri. După 34 de minute a intrat din nou pe TikTok: primele două clipuri erau despre vacanțe, apoi a intrat primul clip despre relații. Din zece clipuri, șase erau despre relații.
TikTok declară în secțiunea de termeni și condiții că folosește datele furnizate de alte aplicații din afara platformei.
TikTok vede de unde ești
Al treilea test a implicat schimbarea locației printr-un serviciu VPN, pentru a vedea dacă TikTok ține cont de locul în care te afli pentru a-și adapta conținutul. Influencerul din Texas s-a conectat prin VPN din Londra, apoi a intrat pe TikTok și primul clip care i-a apărut a fost "Cum să petreci trei zile în Londra", dar celelalte au fost cu relații și vacanțe.
Putea fi doar o coincidență, așa că Segev a revenit după aproximativ o oră cu o conexiune din Londra. Rezultatul: din 12 clipuri, doar cinci erau cu vacanțe și relații, celelalte șapte erau despre Londra și Marea Britanie.
TikTok precizează în secțiunea de termeni și condiții că adună date despre locația aproximativă, pe baza cartelei SIM și a adresei IP. "De asemenea, colectăm informații despre locație (precum atracții turistice, magazine și alte puncte de interes), dacă alegeți să adăugați informații despre locații în conținutul de utilizator", precizează platforma.
Segev precizează că este posibil ca TikTok să acționeze diferit în cazul altor utilizatori și că modul de operare al aplicației este greu de identificat cu precizie.
El citează un articol publicat de Gizmodo care a descoperit că 28.251 de aplicații de mobil folosesc instrumente de software integrate de TikTok și trimit date către aplicația chineză. Printre aceste aplicații se numără și jocuri foarte populare precum "Mobile Legends", "Trivia Crack" și "Fruit Ninja", sau aplicații de editare precum VSCO și Canva. Așadar, interzicerea TikTok nu va opri această platformă să stocheze date despre utilizatori.
"Celor mai mulți oameni nu le pasă", spune autorul, însă, ca părinte, el este îngrijorat că urmele digitale ale copiilor de astăzi sunt înregistrate și stocate de o țară precum China și că ar putea avea un efect asupra viitorului lor.
"Ce se va întâmpla dacă copilul tău crește și ajunge să lucreze în guvern, în forțele de ordine sau are acces la informații clasificate? Nu este exclus ca toate informațiile care sunt azi pe TikTok să fie folosite pentru a-l identifica în viitor", avertizează el, menționând pericolul reprezentat de prelucrarea datelor în combinație cu puterea de calcul a Inteligenței Artificiale.
Este adevărat, precizează Segev, că multe aplicații, precum Facebook, Instagram, Google, mai ales dacă vând publicitate, urmăresc activitatea utilizatorilor, nu doar TikTok. TikTok merge, însă, mai departe și nu urmărește doar activitatea din aplicație, ci și din afara acesteia.
"Sunt o mulțime de studii și de documente care arată că TikTok este de departe mult mai agresiv în colectarea de date decât alte aplicații de social media. Nu este vorba despre reclame, ci despre manipularea conținutului. Imaginează-ți că ai căutat 'consiliere matrimonială', iar cum TikTok începe să-ți arate clipuri despre cât de bun e divorțul. Asta are impact asupra ta. La fel și cu depresia. Religia. Politica", explică influencerul.