TikTok va impune automat o limită de timp de 60 de minute pentru utilizatorii sub 18 ani, o încercare de a atenua dependența de aplicației și de a răspunde preocupărilor legate de impactul acesteia asupra adolescenților.
Noua abordare va cere tinerilor să introducă o parolă dacă doresc să petreacă mai mult de o oră în aplicație.
Părinții și alți adulți vor putea astfel monitoriza timpul petrecut de adolescenți în aplicație, cu o defalcare a utilizării pe timp de zi/noapte, și vor putea vedea de câte ori a fost deschisă.
De asemenea, sunt introduse noi setări pentru conturile adolescenţilor, iar funcţia de Family Pairing va avea mai multe opţiuni de control parental.
În cadrul unor cercetări, oamenii au declarat că o mai bună conştientizare a timpului pe care îl petrec pe platformă îi poate ajuta să analizeze mai bine deciziile pe care le iau.
În acest context, TikTok solicită adolescenţilor să seteze o limită zilnică de timp petrecut în aplicaţie dacă dezactivează limita implicită de 60 de minute, precum şi dacă petrec mai mult de 100 de minute într-o zi pe TikTok.
Acest lucru are la bază o notificare pe care a lansat-o anul trecut cu scopul de a încuraja adolescenţii să activeze gestionarea timpului petrecut în faţa ecranului (screen time management).
Testele au arătat că această opţiune a crescut folosirea instrumentelor de gestionare a timpului de utilizare a aplicaţiei cu 234%.
Mai mult, TikTok va trimite fiecărui adolescent o notificare săptămânală, cu o recapitulare a timpului petrecut pe platformă.
Restricţiile pentru adolescenţi
Aceste funcţii vin în completarea celor de siguranţă deja existente pe platformă pentru conturile pentru adolescenţi.
De exemplu, persoanele cu vârsta cuprinsă între 13 şi 15 ani au conturile setate în mod prestabilit ca private, ceea ce le permite să facă alegeri informate cu privire la conţinutul pe care aleg să îl distribuie, dar şi când aleg să o facă şi cu cine.
Mesageria directă este disponibilă numai pentru cei peste 16 ani, iar pentru a găzdui un LIVE membrii comunităţii trebuie să aibă cel puţin 18 ani.
Sprijin pentru părinţi
Pe de altă parte, TikTok adaugă trei funcţii noi în categoria de Family Pairing:
• Limite zilnice personalizate pentru timpul de utilizare: părinţii vor putea folosi Family Pairing pentru a personaliza limita zilnică de utilizare a aplicaţiei pentru copiii lor - aceştia vor putea să aleagă inclusiv diferite limite de timp pentru diferite zile ale săptămânii. Acest lucru oferă familiilor mai multe opţiuni pentru a sincroniza timpul petrecut în aplicaţie cu programul şcolii, vacanţele sau călătoriile în familie.
• Screen time dashboard: această funcţie va oferi rezumate ale timpului petrecut în aplicaţie, de câte ori a fost deschisă aceasta şi o defalcare a timpului total petrecut în timpul zilei şi nopţii.
• Dezactivarea notificărilor: notificările îi ajută pe oameni să rămână conectaţi, dar există momente când este important să nu fie deranjaţi. TikTok introduce o nouă funcţie care le permite părinţilor să stabilească un program de dezactivare a notificărilor pentru adolescenţi. Conturile celor între 13 şi 15 ani nu primesc notificări de tip push de la ora 21:00 (setare implicită), iar conturile celor între 16 şi 17 ani au notificările push dezactivate de la ora 22:00 (setare implicită).
Gestionarea timpului
Pe lângă noile funcţii, toată lumea va putea în curând să seteze limite de timp personalizate pentru fiecare zi a săptămânii şi să stabilească un program de dezactivare a notificărilor.
În plus, platforma lansează un memento de somn pentru a ajuta oamenii să planifice mai uşor când doresc să fie offline noaptea. Oamenii pot seta o oră, iar în momentul respectiv o fereastră pop-up le va aminti că este timpul să se deconecteze.