Clipurile de pe TikTok care arată cum poți să pornești o mașină fără cheie, cu un simplu cablu USB, au milioane de vizualizări, iar uneori consecințele sunt fatale.
Înregistrările video din „provocarea Kia”, care s-a răspândit pe TikTok, le arată în special adolescenților în căutare de senzații tari cum să pornească anumite modele de autoturisme Kia și Hyundai fără cheia de contact. E suficientă introducerea unui cablu USB într-o coloană de direcție ruptă, conform videoclipurilor postate pe TikTok, iar motorul poate fi pornit – o metodă asemănătoare cu felul în care unii hoți de mașini folosesc o șurubelniță.
Furturile sunt posibile pentru că sistemele anumitor modele Kia și Hyundai nu au cipuri antifurt. Această tendință este pe cale să devină un moment decisiv în evoluția securității auto, notează Bloomberg.
Cercetătorii au demonstrat anul trecut cum poate fi deschisă o mașină Tesla și cum se poate porni motorul, o problemă pe care compania a recunoscut-o la acea vreme.
Într-un alt caz, specialiștii IT au exploatat o eroare a sistemului de închidere cu cheia pentru a intra în unele modele Honda. Cel mai cunoscut caz este cel din 2015, când specialiștii în securitate au arătat cum pot opri de la distanță motorul unui Jeep, în timp ce acesta rula pe autostradă.
"Hoții de mașini aveau nevoie să învețe anumite aptitudini pentru a comite o infracțiune ca aceasta", a declarat Christopher Herrmann, profesor asistent la John Jay College of Criminal Justice și fost analist criminalist la Departamentul de poliție din New York, arătând cât de ușoară a devenit sarcina infractorilor.
Mașinile care sunt vulnerabile la metoda TikTok
Metoda prezentată pe TikTok este posibilă pentru că producătorii auto nu au introdus în dotarea unor modele un dispozitiv de imobilizare a motorului, care împiedică pornirea vehiculului fără cheia auto de la producător. Mașinile afectate de această vulnerabilitate sunt modelele Kia fabricate între 2001 și 2021, precum și modelele Hyundai construite din 2005 până în 2021.
Nu se cunoaște exact câte mașini au fost furate în urma lansării provocării de pe TikTok, dar este clar că e un fenomen în creștere, relatează publicația citată.
În Statele Unite, modelele Kia și Hyundai produse între 2015 și 2019 au fost furate de două ori mai mult decât alte autoturisme, potrivit datelor difuzate în septembrie de Highway Loss Data Institute.
Trucul de pe TikTok provoacă tragedii
Problema tehnică face obiectul unui proces colectiv deschis în Statele Unite, în care producătorii auto care vând astfel de mașini sunt acuzați că "prețuiesc mai mult profiturile decât siguranța și securitatea clienților".
Ca răspuns la înmulțirea furturilor, Hyundai se pregătește să lanseze o actualizare de soft în luna martie, iar Kia lucrează la noi soluții, inclusiv dezvoltarea și testarea unui soft de securitate. Ambii producători pun la dispoziția proprietarilor de mașini vulnerabile dispozitive de blocare a volanului și includ tehnologii de imobilizare la modelele noi.
TikTok a început să afișeze în unele clipuri avertismentul "participarea la această activitate poate duce la rănirea dumneavoastră sau a altora", însă mesajul nu a împiedicat apariția mai multor înregistrări video de acest gen.
Un clip cu peste jumătate de milion de vizualizări arată o coloană de direcție ruptă și interiorul vandalizat al unui autoturism Kia, iar proprietara explică cum i-au furat hoții mașina.
Fenomenul provoacă și tragedii, întrucât mulți adolescenți conduc mașinile și produc accidente rutiere. În octombrie, patru adolescenți între 14 și 19 ani au murit într-un accident produs în Buffalo, New York. Polițiștii au declarat că aceștia au folosit rețelele de socializare pentru a învăța cum să fure mașina în care se aflau.
T.D.