Un tribunal din Belarus l-a condamnat pe laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Ales Bialiaţki, la 10 ani de închisoare.
Bialiaţki este un activist pro-democrație, care a fost printre cei trei co-laureați ai Premiului Nobel pentru Pace din 2022, alături de un grup rus și altul ucrainean pentru drepturile omului, aminteşte AFP, citată de France 24.
Bialiaţki a fost judecat într-un dosar alături de doi colaboratori, închiși în urma demonstrațiilor masive din 2020 faţă de realegerea președintelui Alexander Lukașenko.
Bialiaţki, activist prodemocraţie şi fondator al Viasna, care a furnizat ajutor legal şi financiar protestatarilor în timpul valului de contestare din Belarus din 2020, a fost condamnat pentru finanţarea protestelor şi evaziune fiscală, potrivit ONG-ului Viasna, grup pe care chiar el l-a fondat în 1996.
Bialiaţki a primit o pedeapsă de 10 ani, în timp ce Valentin Stefanovici o sentinţă de nouă ani de închisoare, iar Vladimir Labkovici a fost condamnat la 7 ani.
În timpul unei audieri din ianuarie anul trecut, toți trei au pledat nevinovat.
Amnesty International a numit procesul un „act flagrant de nedreptate” și „răzbunare pentru activismul lor”.
Bialiaţki, acum în vârstă de 60 de ani, a fondat Viasna la scurt timp după ce Lukașenko a devenit primul președinte al Belarusului independent în 1994.
În 2011, Bialiaţki a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală, într-o altă mișcare considerată motivată politic.
Lukașenko, supranumit „ultimul dictator al Europei”, conduce țara de aproape trei decenii şi este un aliat ferm al președintelui rus Vladimir Putin, permiţând Moscovei să trimită trupe în Ucraina din Belarus în februarie anul trecut.
Lukașenko a reprimat mișcarea de opoziție din ţara sa, închizându-și criticii sau împingându-i în exil. Liderul Opoziției, Svetlana Tihanovskaya, a criticat vineri decizia instanței, în ceea ce ea a numit un „proces fals”.
Grupurile pentru drepturile omului susţin că există în jur de 1.500 de deţinuţi politici în Belarus, mulţi arestaţi după reprimarea protestelor din 2020.