Sicriul cu trupul neînsufleţit al filosofului Mihai Şora va fi depus luni seara la Biserica Albă, iar marţi vor avea loc funeraliile.
„Iubitule (…) Te vor aduce mâine seară, la ora 21, în Biserica Albă – „Biserica inimii mele”, cum obişnuieşti să spui, şi te vor aşeza acolo.
Iar Biserica inimii tale va rămâne deschisă peste noapte, pentru ca oamenii care te preţuiesc şi vor să-ţi fie aproape să poată veni lângă tine.
A doua zi, marţi, la ora 13, va fi slujba înmormântării tale, cu părinţii Mihail, Florian şi Silviu, oameni plini de har, pe care-i iubeşti. Şi cu tinerii din cor, fermecătorul cor al Bisericii Albe, despre care ai povestit de atâtea ori..." - este mesajul postat pe pagina de Facebook a filosofului de către soţia lui.
Filosoful și eseistul român Mihai Șora a murit sâmbătă, la vârsta de 106 ani.
Mihai Șora s-a născut pe 7 noiembrie 1916, în plin război mondial, în satul Ianova, comuna Remetea Mare, judeţul Timiş, și avea un an când a izbucnit revoluția bolșevică.
În luna noiembrie, când a împlinit 106 ani, filosoful a postat pe Facebook o fotografie cu un balon în forma cifrei 6. ”Bună dimineața, copii! Dacă e luni, îl luăm pe 6 în brațe… tradiționala poză cu balon.
P.S. Anul viitor intru la școală”, a scris el atunci.
Din octombrie 2012 Mihai Șora era membru de onoare al Academiei Române și era membru fondator al Grupului de Dialog Social, al Alianţei Civice şi al Societăţii Române de Fenomenologie.
A primit premiul Uniunii Scriitorilor, în 1978, pentru ”Sarea pământului”, şi în 1998, pentru ”Firul ierbii”. A tradus opere semnate de Jean-Jacques Rousseau ("Visările unui hoinar singuratic") şi de Jean Paul Sartre ("Cu uşile închise").
În 2016, a fost distins de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul ”Steaua României”, în rang de Cavaler.
În ciuda vârstei înaintate, Mihai Şora era foarte activ pe rețelele de socializare și era cunoscut pentru implicarea sa civică. A participat la protestele organizate în București față de încercările repetate de mutilare a Legilor Justiției de către guvernarea PSD-ALDE.
El a militat și pentru aprobarea iniţiativei „Fără penali în funcţii publice” și a îndeamnat la fiecare scrutin românii să meargă la vot.
Mihai Șora a fost căsătorit de două ori și are trei copii din prima căsătorie. În 2014, la vârsta de 98 de ani, s-a recăsătorit cu scriitoarea Luiza Palanciuc-Șora.