Tuturor ne place pâinea și există oameni care nu concep o masă fără așa ceva. Din acest motiv, oamenii de știință britanici au creat făina care menține senzația de sațietate mai mult timp, scăzând nivelul glucozei din sânge și fiind astfel mai benefică sănătății.
Aceasta are la bază leguminoase precum năut, linte și fasole, despre care se știe că sunt utile în controlul greutății și reducerea riscului bolilor de inimă, scrie Science Alert. Însă, spre deosebire de alte tipuri de făină, aceasta a fost obținută printr-o nouă metodă de măcinare, care păstrează structura fibroasă a leguminoaselor.
Oamenii de știință consideră că înlocuirea făinii de grâu cu această versiune ar putea limita supraalimentarea și, în cele din urmă, ar reduce obezitatea, dar și riscul de diabet și boli cardiovasculare.
Pâinea având la bază acest tip de făină a fost testată pe voluntari, după un post de 12 ore, iar analizele de sânge, recoltat de mai multe ori în decurs de 4 ore după masă, au arătat niveluri ”semnificativ” mai mari de hormoni ai sațietății în sânge, au transmis oamenii de știință Quadram Institute, un centru de cercetare în domeniul alimentar și al sănătății din Norwich, și de la King's College din Londra.
În plus, și nivelul glicemiei a fost mai redus decât în cazul pâinii din grâu cu circa 40%, după cum se arată într-un raport publicat de American Journal of Clinical Nutrition.