Producătorii din domeniul panificației anunță scumpiri în lunile următoare.
Blocada rusă din Marea Neagră privind exportul de cereale din Ucraina din ultimele zile a dus la o creștere a prețului grâului cu până la 7%, iar criza energetică adaugă și mai multă presiune.
Astfel, pe lângă scumpirea de 30% pe care pâinea deja a înregistrat-o anul acesta, vom vedea în continuare creșteri de preț.
„E posibil să vedem o bună parte din economie că se închide. Nu mai vorbim doar de o pâine ieftină, vorbim de tot ce înseamnă economie care are nevoie de energie. Problema e că principalele unităţi de producţie de panificaţie nu vor mai putea să opereze în continuare, iar la ce preţ se va ajunge în astfel de situaţie este un scenariu la care nu aş vrea să mă gândesc”, a declarat, pentru TVR, Viorel Marin, președintele Asociației Naționale a Industriilor de Morărit și Panificație din România (ANAMOB).
Explicația ar fi că, deși ministrul Agriculturii Petre Daea susține că nu sunt motive pentru creșteri de prețuri, reprezentanții industriei arată că doar brutăriile mici se pot încadra în plafonul stabilit de Guvern pentru energie, nu și fabricile mari. Astfel, cer să fie modificat acest plafon.
Și analiștii din domeniu îl contrazic pe ministru.
„E posibil să vedem noi scumpiri, mai ales că sectorul de panificație lucrează cu termene scurte de livrare. Ei nu se pot aproviziona pe mai mult de 2-3 luni înainte și atunci sunt, cumva, victime ale conjuncturii pe piețe, la un moment dat", a spus și Florin Constantin, analist pentru piaţa agricolă.