Trei staţii seismice şi cinci GPS au fost instalate în localităţile Leleşti, Runcu, Peştisani şi Bâltişoara, după cutremurul de marţi cu magnitudinea de 5,7 din judeţul Gorj.
„În urma evenimentelor seismice din ultima perioadă, din zona seismică Gorj, Oltenia, INCDFP a trimis specialişti în zonă pentru montarea a 3 staţii seismice şi 5 staţii GPS, pentru analize în vederea cercetărilor privind procesul de desfăşurare a cutremurelor şi efectele produse de acestea.
Noile staţii seismice pot înregistra cutremure de magnitudine de valoare mică şi pe baza înregistrărilor se pot estima pagubele din zonă, iar staţiile GPS vor înregistra deformările crustale", a scris Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului într-o postare pe Facebook.
Aceste staţii seismice vin în completarea celor cinci staţii deja existente în această zonă, la Gura Zlata, Lotru, Petroşani, Târgu Jiu, Herculane şi Strehaia.
Datele anunţate joi de INCDFP arătau că seismul din 14 februarie a produs peste 325 replici, numai în noaptea de miercuri spre joi cinci dintre acestea depăşind 3 pe Richter. Cea mai mare replică s-a produs joi, la ora 3:07, la o adâncime de 10,8 km, şi a avut magnitudinea de 4,2.
Seismul de marţi din judeţul Golj, cu magnitudine 5,7, a fost cel mai mare produs vreodată în zona respectivă.
Anterior, în 13 februarie, tot în acea zonă, s-a produs un cutremur de magnitudine 5,2, la o adâncime de 16 km.
Potrivit INCDFP, zona în care au avut loc aceste cutremure este cunoscută printr-o activitate seismică slab-moderată, cu evenimente cu magnitudine peste 5 foarte rare. Ultimul cutremur estimat cu magnitudinea de 5,2 a fost produs 1943, la adâncimea de 9,9 km.