Ziua 349: Vizită surpriză la Kiev și poză cu primul „leopard”: Coaliția tancurilor merge spre victorie! Jigniri de la Bruxelles pentru Lavrov

Ziua 349: Vizită surpriză la Kiev și poză cu primul „leopard”: <i>Coaliția tancurilor merge spre victorie!</i> Jigniri de la Bruxelles pentru Lavrov

În ziua 349 de război, trupele ruse s-au regrupat și conduc ofensive în 5 zone. Totodată, Rusia trimite întăriri în estul Ucrainei înainte de o nouă ofensivă care ar putea începe săptămâna viitoare.

Cele mai noi informaţii despre războiul din Ucraina le găsiţi AICI

Ministerul Apărării din Marea Britanie spune că Moscova va continua să facă progrese, dar este puțin probabil să-și desfășoare forțele necesare pentru a modifica substanțial situația războiului în următoarele săptămâni.

Între timp, Ministerul de Externe al Ucrainei lucrează la o serie de vizite externe pe care le-ar putea efectua preşedintele Volodimir Zelenski. Dar până atunci Kievul a primit marți o vizită surpriză a noului ministru german al Apărării, Boris Pistorius, care a anunțat că peste 100 de tancuri de luptă de tipul Leopard 1A5 vor ajunge în Ucraina, de la mai multe ţări europene.

De la Bruxelles, dintr-o conferință susținută alături de premierul moldovean Natalia Gavrilița, șeful diplomației europene a ironizat „intelectul” ministrului rus de Externe pentru amenințările la adresa Chișinăului.

În ce privește situația pe front, un spital din regiunea Harkov a luat foc în urma bombardamentelor rusești, iar 9 localități din regiunea Dnipropetrovsk au rămas fără apă. În zonele ocupate din regiunea Lugansk, forțele ruse forțează profesorii ucraineni să obțină pașapoarte rusești.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Cea mai neagră zi pentru ruși? - Armata ucraineană a afirmat marţi că ultimele 24 de ore au fost cele mai grele pentru trupele ruseşti de la începutul războiului şi că 1.030 de soldaţi ai Moscovei şi-au pierdut viaţa în cursul nopţii, astfel că bilanţul total al pierderilor umane suferite de ruşi a ajuns la 133.190 de morţi, relatează Reuters.
  • Ofensive în 5 zone - Trupele ruse se regrupează și conduc ofensive în 5 zone. Eforturile principale ale Rusiei se concentrează pe desfășurarea ofensivelor în apropiere de Kupiansk din regiunea Harkov și Loman, Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka din estul regiunii Donețk, potrivit Statului Major.
  • Rusia trimite întăriri în estul Ucrainei - Rusia nu are acum muniția și unitățile necesare pentru ofensive de succes, spune Ministerul Apărării din Marea Britanie. Moscova va continua să facă progrese, dar este puțin probabil să-și desfășoare forțele necesare pentru a modifica substanțial situația războiului în următoarele săptămâni. Declarațiile vin în momentul în care Rusia trimite întăriri în estul Ucrainei, înainte de o nouă ofensivă care ar putea începe săptămâna viitoare.
  • Spital în flăcări - Un spital din regiunea Harkov a luat foc în urma bombardamentelor rusești. Ministerul Sănătăţii a raportat că un spital este în flăcări în oraşul Vovchansk, situat la 75 de kilometri nord-est de Harkov.
  • Pașapoarte rusești pentru profesori - În zonele ocupate din regiunea Lugansk, forțele ruse forțează profesorii ucraineni să obțină pașapoarte rusești, a informat Centrul Național de Rezistență.
  • Localități fără apă - Bombardamentele Rusiei au lăsat 9 localități din regiunea Dnipropetrovsk fără apă. Rusia a tras aproape 40 de proiectile în Marhaneţ, lovind liniile electrice și lăsând o stație de pompare fără curent, a declarat Mikola Lukashuk, șeful consiliului regiunii.
  • Ruşii se bat singuri - Ucraina a publicat imagini video care par să-i înfăţişeze pe nişte luptători ruși care își târăsc comandantul grav rănit departe de câmpul de luptă și apoi îl bat violent cu ceea ce par a fi lopeți. O dronă ucraineană a surprins incidentul în apropierea orașului Bahmut. Soarta comandantului rănit este neclară. Dar episodul se potrivește cu rapoarte persistente despre moralul scăzut în rândul unităților de mercenari. Detalii AICI
  • Ucraina rămâne în stare de lege marţială - Legea marţială din Ucraina a fost extinsă de Parlamentul de la Kiev pentru alte 90 de zile. 348 de parlamentari au votat marţi în favoarea celei de-a cincea extinderi, mult peste cele 226 de voturi necesare. Totodată, a fost extinsă şi mobilizarea generală. Aceasta înseamnă că bărbaţilor din Ucraina cu vârste între 18 şi 60 de ani, care sunt supuşi serviciului militar obligatoriu, le va fi interzis în continuare, cu câteva excepţii, să părăsească ţara. Regulamentul este valabil provizoriu până pe 20 mai.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Vizită surpriză și un anunț despre „leoparzi” - Noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, aflat marţi la Kiev într-o vizită surpriză, a declarat că Ucraina va primi peste 100 de tancuri de luptă de tipul Leopard 1A5 de la mai multe ţări europene, fără a le numi. Cel puţin trei batalioane ar urma să fie echipate cu aceste tancuri până în primul sau al doilea trimestru al lui 2024.
  • Primul Leopard la Kiev - Miniștrii Apărării din Germania și Ucraina s-au pozat, la Kiev, cu macheta unui tanc Leopard 2, pentru a marca vizita surpriză a lui Boris Pistorius în Ucraina: „Primul Leopard 2 a ajuns la Kiev. Vor fi mai multe. Coaliția tancurilor merge spre victorie!”.
  • Jigniri de la Bruxelles pentru Lavrov - Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru afaceri externe, Josep Borrell, a comentat marţi la Bruxelles într-o conferință cu premierul moldovean Natalia Gavrilița, declaraţiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit cărora Occidentul vrea să transforme Republica Moldova în „următoarea Ucraină”: „Este păcat că domnul Lavrov, care a fost cândva un diplomat respectat, merge pe această cale care îl discreditează din punct de vedere intelectual".
  • Zelenski în vizite externe - Ministerul de Externe al Ucrainei lucrează la o serie de vizite externe pe care le-ar putea efectua preşedintele Volodimir Zelenski, a anunţat ministrul Dmitro Kuleba.
  • Primeşte Ucraina F-16? - Şeful Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, e încrezător că țara sa va primi în cele din urmă avioane americane de luptă F-16. Este „doar o chestiune de timp” până când Kievul va primi avioanele F-16, "cu siguranță vor veni. Din păcate, între timp, ne pierdem oamenii în timp ce luptăm pentru independența noastră", a spus Danilov. Deocamdată Joe Biden a părut să excludă furnizarea de F-16 săptămâna trecută, deși a subliniat că va rămâne în discuții cu Ucraina cu privire la cererile sale de arme.
  • Numiri noi la Kiev - Parlamentul ucrainean a aprobat marţi numirea unui nou ministru de Interne în persoana lui Ihor Klimenko, după ce fostul ministru a murit în accidentul de elicopter de luna trecută. Și Serviciului de Securitate (SBU) are șef nou - Vasil Maliuk - care ocupase interimatul după ce Zelenski l-a suspendat pe Ivan Bakanov, prietenul său din copilărie, din cauza prezenţei colaboratorilor ruşi în cadrul SBU. Se pare însă că Oleksii Reznikov va rămâne ministru al Apărării, asta deși existau informații că va fi înlocuit cu șeful GRU, serviciul de spionaj al armatei.
  • Livrările de arme "trag" NATO în război - Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a avertizat că livrările de arme din Vest către Ucraina „trag” efectiv NATO în conflict și asta ar putea duce la un „nivel imprevizibil de escaladare”. Şoigu a acuzat SUA și aliații săi că „încearcă să prelungească conflictul cât mai mult posibil”, furnizând Kievului ceea ce el a descris drept „arme ofensive grele”.
  • Aproape 8 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul conflictului în urmă cu aproape un an, a declarat Martin Griffiths, coordonatorul ONU pentru ajutor de urgenţă.
  • Consens între Macron și Meloni - Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat luni asentimentul cu şefa guvernului italian Giorgia Meloni în privinţa sprijinului militar pentru Ucraina, în pofida relaţiilor destul de tensionate între cei doi lideri, în special în problema migranţilor.
  • Acuzațiile Rusiei - Rusia face investigaţii, întrucât are suspiciunea că forţele ucrainene au utilizat arme chimice în apropierea oraşelor Soledar şi Bahmut, dar Moscova nu a furnizat nicio dovadă care să-i susţină afirmaţiile. Detalii AICI.
  • Cărți rusești retrase - Ucraina a retras din bibliotecile sale, până în noiembrie 2022, aproximativ 19 milioane de copii ale unor cărţi care datează din perioada sovietică sau care erau tipărite în limba rusă, a anunţat luni un oficial de rang înalt de la Kiev.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇