Poliția din Memphis desființează unitatea SCORPION, implicată în cazul Tyre Nichols, bătut până la moarte

Poliția din Memphis desființează unitatea SCORPION, implicată în cazul Tyre Nichols, bătut până la moarte

Departamentul de Poliţie din Memphis a anunţat, sâmbătă, că va dezactiva pentru totdeauna unitatea SCORPION a departamentului.

Unii dintre cei cinci poliţişti din Memphis acuzați de agresiune asupra lui Tyre Nichols, care s-a soldat cu moartea acestuia, erau membri ai unităţii SCORPION. Aceasta avea sarcina de a lupta cu infracţionalitatea în creştere din oraş, potrivit CNN.

„Ascultând cu atenție solicitările familiei lui Tyre Nichols, ale liderilor comunităţii şi poliţiştilor neimplicaţi, care au defăşurat o muncă de calitate în misiunile lor, am ajuns la concluzia că este în interesul tuturor să dezactivăm permanent unitatea SCORPION”, se arată într-un comunicat al departamentului de Poliţie.

„Ofiţerii care făceau parte din această unitate sunt de acord fără rezerve cu acest pas”, a adăugat sursa citată.

ADVERTISING

„Deşi faptele odioase ale unora aruncă o umbră de dezonoare asupra titlului SCORPION, este imperativ ca noi, Departamentul de Poliţie din Memphis, să avem o atitudine proactivă și să facem pași înainte în procesul de vindecare a tuturor celor afectaţi. Departamentul de poliţie din Memphis rămâne angajat în a servi comunitatea şi va lua orice măsură posibilă pentru a reclădi încrederea care a fost afectată de moartea lui Tyre Nichols”, se mai arată în document.

Atunci când a fost lansată, în 2021, unitatea SCORPION - abrevierea de la Street Crimes Operation to Restore Peace in Our Neighborhoods - a fost anunţată de liderii locali ca un răspuns direct la unele dintre cele mai grave infracţiuni din oraş, inclusiv omoruri.

Unitatea a fost folosită în misiuni ţintite, ofiţerii fiind trimişi în zone monitorizate de Poliţie unde se înregistrau creșteri ale infracţiunilor cu violenţă.

ADVERTISING

În contextul morţii lui Nichols şi al dezvăluirilor că unii dintre ofiţerii implicaţi erau membri ai unităţii, s-a făcut o evaluare și s-a decis dezactivarea unității. De altfel, avocatul familiei lui Nichols, Antonio Romanucci, a cerut Poliţiei din Memphis să dizolve SCORPION imediat şi definitiv.

Poliţia din Memphis a făcut publice vineri seară imagini explicite de la arestarea brutală a lui Tyre Nichols, un şofer în vârstă de 29 de ani a cărui oprire la un control în trafic, în data de 7 ianuarie, a degenerat într-o bătaie brutală aplicată de cinci agenţi, un eveniment care, în final, s-a soldat cu decesul, în spital, peste câteva zile, al tânărului.

ADVERTISING

După ce au apărut aceste imagini, proteste au izbucnit în mai multe orașe din SUA.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇