Un studiu realizat recent de oamenii de știință de la Universitatea din Basel, Elveția, a arătat că medicamentele de tip placebo funcționează în ameliorarea sentimentului de vină, împovărător și greu, incomod. Mai mult, acestea funcționează chiar și atunci când subiecții știu că e vorba despre placebo.
În cadrul experimentului, subiecții au fost rugați să scrie despre un moment în care nu au respectat reguli importante de conduită sau au tratat pe cineva apropiat în mod nedrept, l-au rănit sau chiar i-au făcut rău.
Ideea de bază a fost ca participanții la studiu să se simtă în continuare vinovați în legătură cu situația prin care trecuseră, să se reaprindă vechiul sentiment de vină.
Apoi, subiecții au fost împărțiți în trei grupuri: primul a primit placebo, dar i s-a spus că e vorba despre un medicament real, care să ajute la diminuarea vinei, al doilea a primit placebo și a știut asta, iar al treilea grup nu a primit niciun fel de ajutor, scrie Medical Xpress.
La final, cercetătorii de la Facultatea de Psihologie a Universității din Basel au constatat cu uimire că vina se diminuase în primele două grupuri, inclusiv în cel în care subiecții știau că primiseră placebo.
„Studiul nostru susține astfel descoperirea intrigantă că medicamentele de tip placebo funcționează chiar și atunci când sunt administrate în mod deschis (subiecții știu că e vorba despre placebo – n. red.) și că explicația tratamentului este esențială pentru eficacitatea acestuia”, a declarat autorul principal al studiului, Dilan Sezer.
În cazul în care sentimentele de vinovăție sunt iraționale și continuă pentru perioade mai lungi de timp, acestea sunt considerate inadaptate. Aceste emoții pot afecta sănătatea oamenilor și sunt, totodată, printre alte lucruri, un simptom comun al depresiei, caz în care și tratamentul e diferit.