Putin a scos deodată 10 nave și submarine în Marea Neagră. Se teme de un atac?

Putin a scos deodată 10 nave și submarine în Marea Neagră. Se teme de un atac?
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

10 nave de luptă şi submarine au fost desfăşurate în Marea Neagră în această săptămână de către ruşi, iar spionajul britanic crede că Moscova se teme de un atac la baza lor din portul Novorossiysk.

Cele 10 nave au plecat miercuri, în mod neaşteptat, iar desfăşurarea lor poate fi dovada că Moscova se teme de o „amenințare specifică” din partea Ucrainei la Novorossiysk, consideră Ministerul Apărării din Marea Britanie.

"Având în vedere tipul și numărul de nave care ies pe mare în același timp, activitatea este probabil o dispersie a flotei ca răspuns la o amenințare specifică la adresa Novorossiysk pe care Rusia crede că a identificat-o", scrie în analiza ministerului de la Londra.

ADVERTISING

„Este puțin probabil ca desfășurarea să reprezinte pregătiri pentru lansări de rachete de croazieră de pe mare. Este foarte puțin probabil ca flota să se pregătească pentru operațiuni de asalt amfibie”, arată cel mai recent raport al britanicilor, emis de minister sâmbătă dimineaţă.

Din port au ieşit 10 vase, inclusiv cea mai mare navă de debarcare din Marea Neagră, dar și trei submarine.

Pe de altă parte, experţii Naval News arată că portul a rămas aproape gol, ceva nefiresc pentru ruşi de când a început invazia.

ADVERTISING

Desfăşurarea navelor poate avea ca scop un exercițiu pentru a testa gradul de pregătire al echipajelor.

Dar este probabilă şi o măsură de precauție împotriva unei amenințări care se apropie.

Portul Novorossiysk nu pare să fie în raza de acțiune a dronelor aeriene ucrainene, dar poate fi în cea a dronelor marine. Mai exact, e vorba despre bărci mici fără echipaj, încărcate cu explozibili. O astfel de ambarcaţiune este responsabilă pentru atacul asupra Sevastopolului din 29 octombrie.

O altă astfel de dronă a lovit Novorossiysk pe 18 noiembrie. A provocat pagube limitate, dar a transmis mesajul că baza poate fi atacată.

ADVERTISING

Rusia implementase deja un sistem îmbunătățit de apărare la bazele sale navale, iar navele de război și submarinele sunt acum protejate de mai multe brațe plutitoare, care ar trebui să ofere protecție împotriva atacurilor cu drone maritime. Deci această explicație pare mai puțin convingătoare, scrie Naval News.

Ziua 325 de război: Lupta pentru Verdunul secolului 21. Vedete declarate trădători


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇