Deși papa Francisc a spus deseori că prezența lui Benedict la Vatican e ca și cum ar avea alături un bunic înțelept, o carte scrisă de confidentul fostului suveran pontif dezvăluie tensiunile din perioada în care cei doi bărbați îmbrăcați în alb au coabitat în micul oraș-stat din inima Romei.
La câteva ore după slujba de înmormântare a lui Benedict ținută în Piața San Pietro, o editură italiană a început să trimită presei în avans câteva exemplare ale unei cărți de 330 de pagini. Intitulată „Nothing But The Truth – My Life Beside Benedict XVI” („Nimic decât adevărul – Viața mea lângă Benedict al XVI-lea”), aceasta este scrisă de arhiepiscopul Georg Ganswein.
Prima salvă de tun care dărâmă fațada
În vârstă de 66 de ani, Ganswein a fost secretarul personal al lui Benedict din 2003, pe când acesta încă era cardinalul Joseph Ratzinger, și până în 2020, când a fost înlocuit din funcție. Arhiepiscopul a rămas, însă, alături de fostul papă până în ultimele lui clipe de viață.
Volumul biografic în care Ganswein face multe dezvăluiri despre intrigile de la Vatican a suscitat un interes deosebit, mai ales că îl prezintă într-o lumină defavorabilă pe Francisc.
Speculațiile despre viitorul arhiepiscopului s-au înmulțit după ce principalul lui rol a încetat în ultima zi a anului, odată cu moartea lui Benedict. Mulți observatori se întreabă ce va face papa cu Gaenswein după apariția cărții.
De altfel, Francisc s-a întâlnit luni cu arhiepiscopul, însă Vaticanul nu a oferit detalii despre această întrevedere, confirmând doar că întrevederea privată a avut loc, relatează AP.
Unii văd cartea ca pe o primă salvă de tun către Francisc a aripii conservatoare. Moartea lui Benedict și dezvăluirile arhiepiscopului sunt pe punctul de a dărâma fațada unei coabitări fericite între cei doi papi.
Gaenswein nu rămâne dator promisiunii pe care o face în titlul volumului, oferind mărturisiri inedite despre intrigile din ultimii zece ani de viață ai lui Benedict, după decizia lui istorică din 2013 de a demisiona.
În cartea care urmează să ajungă în librării pe 12 ianuarie, Ganswein oferă o viziune din interior despre alegerea lui Benedict ca papă în 2005, decizia acestuia din 2013 de a deveni primul papă în 600 de ani care a demisionat, anii care au urmat, boala și ultimele ore din viața acestuia.
Francisc l-a dat afară din casă și l-a concediat
Într-unul dintre cele mai explozive fragmente, confidentul lui Benedict scrie că a fost "șocat și fără cuvinte" când Francisc l-a înlăturat în 2020 din slujba lui de administrator papal în urma unui scandal stârnit de o carte despre Benedict pe care el a scris-o împreună cu un alt autor. Papa i-a cerut lui Gaenswein să nu mai vină la birou și să nu se mai dedice îngrijirii lui Benedict, punând capăt sarcinii acestuia de a fi "o punte" între pontificate.
Arhiepiscopul prezintă conținutul unor scrisori secrete între cei doi papi și evocă discuții private dintre aceștia și susține că Francisc a refuzat până și rugămințile lui Benedict de a-l primi înapoi.
Cu un ton amar, Gaenswein îl prezintă pe Francisc drept nesincer, ilogic și sarcastic și scrie că Benedict chiar s-a amuzat pe seama succesorului său când i-a povestit despre decizie. "Se pare că Papa Francisc nu mai are încredere în mine și te face însoțitorul meu", susține el că i-a spus fostul suveran.
Gaenswein își arată și consternarea că Francisc i-a refuzat, cu ani înainte, dreptul de a locui în apartamentul palatului ocupat de predecesorul său. După o renovare care părea că nu se mai termină, Francisc i-a acordat apartamentul ministrului de Externe al Vaticanului, forțându-l pe Gaenswein să rămână la mănăstirea pe care Benedict o considera casa lui.
Ce credea Benedict despre Francisc
Viitorul lui Gaenswein rămâne tulbure, iar apariția cărții nu-i va limpezi situația. Dimpotrivă, îi va complica relațiile cu actualul papă, cel care, în fond, îi va decide soarta. Ca arhiepiscop, el poate conduce o arhiepiscopie în țara natală, Germania. Unii comentatori au sugerat că Gaenswein ar putea fi numit ambasador al Vaticanului, să conducă un altar important sau să-și încheie cariera academică.
E posibil ca volumul să-i aducă aprecierea criticilor tradiționaliști ai lui Francisc, întrucât el face ceea ce Benedict a refuzat timp de zece ani și dezvăluie public ceea ce credea defunctul papă despre deciziile succesorului său cu privire la două aspecte cruciale. Gaenswein scrie, de pildă, că Benedict considera că decizia lui Francisc de a reintroduce restricțiile privind celebrarea vechii Liturghii în latină a fost o "eroare" și că sensibilitatea acestuia față de catolicii divorțați și recăsătoriți în mod civil a fost una "perplexă".
Totodată, Benedict a fost surprins că papa nu a răspuns niciodată la o scrisoare publică a patru cardinali conservatori în 2016, printre care cardinalul american Raymond Leo Burke, care l-a acuzat pe Francisc că a semănat confuzie în unele probleme morale, arată autorul, potrivit Reuters.
Cartea arată că Benedict nu a fost de acord cu unele dintre viziunile lui Francisc. După ce a acordat un interviu lung unui ziar iezuit, la șase luni după alegerea sa în 2013, papa i-a trimis un exemplar lui Benedict, cerându-i părerea. Ganswein spune că Benedict, fidel concepțiilor sale conservatoare, a criticat în răspunsul său modul în care Francisc a vorbit despre avort și homosexualitate.
Arhiepiscopul german contestă și afirmația lui Francisc, potrivit căruia să-l aibă pe Benedict la Vatican a fost ca și cum ar fi avut acasă un bunic înțelept. "Poate mai corect ar fi să mă numească 'fratele mai mare'", i-ar fi spus fostul suveran confidentului său, arătând că era doar cu nouă ani mai în vârstă decât Francisc.
Gaenswein abordează relatări de presă mai vechi despre el și Benedict, oferind detalii pe care spune că le-a păstrat de-a lungul anilor și pe care, odată cu moartea fostului papă, a simțit că le poate dezvălui.
Deși nu există un regulament sau un manual care să descrie cum ar trebui să se comporte secretarul unui papă pensionat, publicarea unei cărți în decurs de o săptămână de la moartea unui suveran pontif, volum în care succesorul său e criticat, care dezvăluie corespondența privată și reia vechile ranchiuni în detalii fin documentate, cu siguranță nu respectă rigoarea tipică pentru protocolul Vaticanului.
Austen Ivereigh, biograful lui Francisc care a cosemnat două cărți împreună cu suveranul pontif, a notat luni, în mai multe postări pe Twitter, că volumul lui Gaenswein pare să încalce o promisiune de bază pe care Benedict a făcut-o când a demisionat: că îi va fi supus succesorului său.
"Aceste dezvăluiri subminează jurământul de loialitate al lui Benedict față de Francisc, pe care Benedict l-a respectat cu rigurozitate; încalcă obligația de confidențialitate a lui Gaenswein față de amândoi… și îi încurajează pe cei care urmăresc în mod greșit să pună moștenirea lui Benedict împotriva lui Francisc", a precizat Ivereigh.