Mai multe unelte din piatră descoperite în siturile Pedra Furada, din nord-estul Braziliei, par să fi fost realizate de maimuțele capucin și nu de oameni, au anunțat arheologii.
Pedra Furada reprezintă o colecție de peste 800 de situri arheologice, unde au fost descoperite, printre altele, ”cioburi” de piatră care pot fi interpretate drept unelte, vechi de circa 50.000 de ani, scrie Science Alert.
Uneltele au fost inițial atribuite oamenilor, însă noi cercetări publicate în jurnalul The Holocene vin cu dovezi că acestea ar fi, în realitate, operele maimuțelor capucin din zonă.
Practic, nu există nicio diferență între uneltele de acum 50.000 de ani și cele realizate în prezent de maimuțele din aceeași specie, a declarat arheologul Agustín Agnolín, după ce el și echipa sa le-au comparat.
Maimuțele capucin sunt considerate a fi cele mai inteligente maimuțe din Lumea Nouă, unde au fost adesea observate de cercetători folosind pietre de râu pentru a sparge nuci de palmier pe stânci plate.
”Suntem încrezători că siturile arheologice timpurii din Brazilia ar putea să nu fie derivate de la om, ci acestea ar putea conține unelte de piatră făcute de maimuțe capucin”, au concluzionat cercetătorii.
În plus, mai spun aceștia, nu au fost observate semne lăsate de oameni în acea perioadă, în zonă, un argument în plus că uneltele rudimentare ar fi fost realizate de către primate.