Deținuții ruși cu pedepse grele care au fost recrutați acum șase luni de Grupul Wagner pentru a lupta în Ucraina sunt liberi să se întoarcă în societate. Anunțul a provocat neliniște și furie în Rusia.
Cât timp deținuții condamnați pentru fapte grave luptau pe front, în Rusia a fost liniște. Dar după ce șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat că pușcăriașii care și-au dus la capăt contractele de șase luni vor primi o amnistie, un val de neliniște și furie începe să cuprindă societatea rusă. Cetățenii obișnuiți, cei mai mulți susținători ai „operațiunii militare speciale”, care se credeau departe de conflict, încep să simtă că războiul se îndreaptă, într-un fel sau altul, spre ei.
"Și-au terminat contractele. Au muncit cu onoare, cu demnitate", le-a spus Prigojin reporterilor, adăugând că în jur de 20 de deținuți se numără printre cei care vor fi amnistiați.
"E doar începutul"
Un articol pe această temă publicat de agenția de presă RIA Novosti a provocat numeroase comentarii în care cititorii își exprimă revolta, relatează Newsweek.
"Ar trebui să ne bucurăm? Ciudat, dar dimpotrivă, simt anxietate, ce crime au comis, pentru ce erau închiși? Sper că nu sunt bandiți, violatori și criminali printre ei", a scris în secțiunea de comentarii cineva care s-a semnat Almira N.
Un alt cititor, Ivan Ivanov, a întrebat câți dintre cei care beneficiază de amnistie se vor întoarce la furat și jafuri.
"Criminali cu experiență de luptă se întorc în societate, hmm, încurajator", a scris cineva, semnându-se Sainex.
Alții se întreabă cum poate fi acordată această amnistie atât de repede. "Ca cetățean, mă interesează nivelul de legalitate din țara noastră. Întreprinzătorul particular Prigojin are cumva în mână actele de amnistiere semnate de Putin? Câte are în mână? Cui i le va da? Cine le verifică? Nu vă deranjează? Trebuie să ne preocupe asta", a scris Amikos.
Iar un alt cititor, Isulenin15, a scris: "Nu mai există proceduri, sistem, limite recunoscute, iar ăsta e doar începutul."
Acordarea amnistiilor îi intrigă pe mulți, în condițiile în care situația de pe front nu înregistrează o evoluție pozitivă, îndeosebi la Bahmut, unde trupele ruse sunt conduse de unitățile Wagner Group.
"Și ce au obținut? Nimic, niciun avans, Bahmut n-a fost cucerit, nu sunt rezultate, se dovedește că toată ideea e un eșec, iar acum sunt o mulțime de bandiți în libertate", a scris KN.
Altcineva a adăugat: "De ce nu este armata noastră profesionistă nici măcar pregătită de război, incapabilă să îndeplinească sarcini fără să apeleze la condamnați?"
Avertismentul unui interlop: deținuții vor face ravagii
Alții sunt, însă, de părere că deținuții recrutați de Wagner Group și-au câștigat dreptul de a se întoarce în societate.
"Orice sunt, dacă un om își apără patria și n-a trecut granița pe bicicletă, nu poate fi un ticălos. Mulțumim, fraților!", a comentat Igor Mikhalev.
Andrey Gormov a adăugat: "Of… E dezgustător să citesc… Oamenii, chiar dacă erau foști condamnați, fără ezitare, s-au dus ca să-și ispășească vina pe câmpul de luptă cu sângele lor și chiar să moară pentru Rusia, iar tu te adâncești în definițiile legale aici, dar arunci cu noroi… Dacă ești atât de inteligent și curajos, de ce nu ești tu în frunte???"
În noiembrie, liderul unei grupări interlope din Rusia a avertizat că în Rusia va avea loc "un schimb de putere", arătând că deținuții recrutați de Grupul Wagner pentru a lupta în Ucraina vor face ravagii în societate, a mai scris Newsweek.
"Credeți-mă, imaginați-vă cine sunt Wagnerii. Toți foștii condamnați care aveau 20, 15, 18, 19 ani, care sunt în spatele gratiilor pentru violuri, crime și pentru tot felul de violențe. Iar acum sunt liberi și or să vrea să mănânce, vor să câștige bani și să se simtă bine. Și unde se vor duce? Se vor duce la voi, rușii obișnuiți", a spus Grișa Moskovski într-un apel video.
Criminali și hoți, primii beneficiari ai amnistiei
Primul grup de foști deținuți ruși care a primit amnistie pentru participarea la războiul din Ucraina sub contract cu Grupul Wagner include oameni condamnați pentru crime, jaf și crimă organizată, scriu publicația independentă Agentstvo și BBC Rusia, citate de Meduza.
BBC Rusia a aflat că unul dintre deținuți este Anatoli Salmin, în vârstă de 34 de ani, din regiunea Leningrad, condamnat pentru multiple infracțiuni, inclusiv pentru crimă.
În 2011, acesta a primit o pedeapsă grea de închisoare pentru că și-a ucis un prieten cu care mersese la pescuit. După ce au băut alcool, între ei a izbucnit o ceartă, iar Salmin și-a strâns prietenul de gât, l-a lovit cu un bolovan în cap, apoi l-a scufundat în apă până când acesta s-a înecat.
Un alt deținut eliberat este un fost doctor veterinar din Sankt Petersburg, Dmitri Karavaicik. Acesta a fost condamnat în 2019 la 17 ani de închisoare pentru producerea și distribuirea de amfetamină. Presa l-a asemănat atunci cu celebrul personaj Walter White, dealerul de droguri din serialul american "Breaking Bad".
Agentstvo a scris că din grup ar face parte alți trei infractori specializați în jafuri și furturi:
- Alexandr Suetov, condamnat în 2020 la 10 ani de detenție pentru rolul său în comiterea unui jaf la un magazin de bijuterii din Sankt Petersburg.
- Denis Kinev, condamnat la patru ani, în 2011, pentru jaf.
- Stanislav Usacev, condamnat pentru furtul unei mașini.
Primele informații despre începerea recrutării de deținuți din închisorile din Rusia au apărut în iunie 2022, relatează BBC Rusia. Din datele publicate de Serviciul Federal al Penitenciarelor reiese că numai între septembrie și octombrie anul trecut numărul deținuților din coloniile corecționale a scăzut cu 23.000 de oameni, scrie site-ul independent Mediazona.
Conform organizației pentru drepturile omului "Rus Sitting", peste 30.000 de foști deținuți au plecat pe front, din noiembrie, după ce au semnat contracte cu Grupul Wagner.
Numărul exact al deținuților ruși uciși în războiul din Ucraina nu este cunoscut. Activiștii ruși pentru drepturile omului și sursele BBC susțin că unitățile formate din deținuți au suferit pierderi mari. BBC a reușit să identifice până acum 240 de deținuți care au murit în Ucraina, iar numărul celor uciși e în creștere rapidă.