Ministrul de Externe al Austriei a vrut să vorbească cu Aurescu. Ce i-a transmis

Ministrul de Externe al Austriei a vrut să vorbească cu Aurescu. Ce i-a transmis
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit, luni, la Bruxelles, omologul său austriac Alexander Schallenberg, la solicitarea acestuia din urmă.

Subiectul discuţiei a vizat aderarea României la spaţiul Schengen, în urma votului negativ exprimat de Austria în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 8 decembrie 2022.

Aurescu a subliniat necesitatea găsirii unei soluţii constructive de deblocare a situaţiei Schengen, în timp ce ministrul austriac a susţinut importanţa scăderii globale a numărului de migranţi care ajung în Austria şi a arătat că aşteaptă noi propuneri din partea Comisiei Europene.

ADVERTISING

Ministrul român a arătat, din nou, că susţinerile părţii austriece referitoare la o posibilă implicare a României în generarea fluxului de migraţie ilegală către Austria, pe ruta Balcanilor de Vest, pe care România nu se află, nu corespund în niciun fel cu statisticile şi evaluările agenţiilor europene – Frontex, Europol şi Agenţia Uniunii Europene pentru Azil - precum şi cu rapoartele vizitelor recente de evaluare realizate în perspectiva deciziei de aderare la Schengen care au formulat aprecieri foarte pozitive cât se poate de clare la adresa modului în care România gestionează situaţia migraţiei ilegale.

ADVERTISING

Aurescu a evidenţiat că România a exprimat deschidere pentru preocupările Austriei privind creşterea migraţiei ilegale şi a avansat propuneri de sprijin şi cooperare, prin intermediul MAI, în plan bilateral, cât şi la nivel european, pentru adoptarea unor măsuri concrete. Aderarea la Schengen nu poate fi însă conectată artificial cu alte dosare de care România nu este responsabilă.

Totodată, ministrul de Externe a reiterat dezacordul ferm faţă de acuzaţiile lipsite de temei cu privire la aşa-zise presiuni sau rele tratamente aplicate firmelor austriece din România.

ADVERTISING

România va utiliza toate căile disponibile de deblocare a situaţiei, iar Aurescu spune că este necesară din partea Austriei adoptarea unei atitudini constructive şi îndreptate spre cooperare şi reconsiderarea poziţiei sale, pentru depăşirea impasului creat.

Potrivit MAE, ”partea austriacă a reiterat aşteptările sale din partea Comisiei Europene, a agreat faptul că Planul de lucru propus deja de aceasta privind gestionarea migraţiei pe ruta Balcanilor de Vest este un prim pas în direcţia răspunsului la îngrijorările sale şi a susţinut importanţa scăderii globale a numărului de migranţi care ajung în Austria".

De asemenea, ministrul austriac a arătat că aşteaptă noi propuneri din partea Comisiei Europene.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇