Motivul incredibil pentru care PMB nu reușește să termine blocul de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea. Demisia unui singur angajat a blocat tot

Motivul incredibil pentru care PMB nu reușește să termine blocul de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea. Demisia unui singur angajat a blocat tot

La inițiativa grupului USR, Consiliul General a adoptat, luni, pe 12 decembrie, mai multe măsuri pentru a ajuta să treacă peste iarnă cele 114 familii care au primit de la Gabriela Firea repartiție în blocul neterminat de locuințe sociale de pe Prelungirea Ghencea nr. 322 – 326.

Din păcate, blocul rămâne construit doar pe jumătate. Șantierul e închis. Și nu s-a făcut niciun pas spre deblocarea situației, în ultimele luni. Motivul e unul ridicol: și-a dat demisia un angajat dintr-o companie municipală.

Construcția blocului cu 114 de apartamente sociale din Prelungirea Ghencea nr. 322 – 326 a început în mandatul Gabrielei Firea.

Imobilul și terenul din zonă se află în proprietatea Companiei Municipale Imobiliară SA, iar de construcții se ocupa o altă companie municipală: Trustul de Clădiri Metropolitane SA.

Dar banii pentru construcție veneau de la PMB. Iar în toamna lui 2020, când instituția a avut luni la rând conturile blocate, șantierul s-a blocat.

După ce administrația lui Nicușor Dan a deblocat conturile și a decis să mențină în funcțiune Trustul, lucrările s-au reluat. Dar nu pentru mult timp. În iulie 2022 – când blocul era terminat doar în proporție de 59% - Trustul de Clădiri Metropolitane a primit ordin de sistare a lucrărilor, după cum a transmis pentru Spotmedia.ro directorul firmei de construcții, Cristian Hiver.

ADVERTISING

Motivul: în urma unui control, Curtea de Conturi a decis că nu e corect ca PMB să atribuie locuințe sociale într-un bloc pe care nu-l deține și i-a comunicat instituției acest lucru printr-o adresă cu nr. 55553/25.11.2021. Prin intermediul aceluiași document, i-a cerut să readucă blocul și terenul în patrimoniul Municipiului București, până pe 22 august 2022.

Din păcate, e deja decembrie, iar acest lucru nu s-a întâmplat nici până astăzi.

Nicușor Dan, la finalul lunii august: O chestiune de una-două săptămâni

Administrația lui Nicușor Dan a căutat soluții. Și la finalul verii, părea că e pe drumul cel bun: CM Imobiliară SA urma să dea în plată către Direcția de Investiții blocul și terenul de pe Prelungirea Ghencea nr. 322 – 326.

Pe 31 august, în timpul unei ședințe a Consiliului General, Nicușor Dan spunea că s-a găsit soluția pentru rezolvarea problemei și că procedurile erau pe ultima sută de metri.

„Este o problemă tehnică: valoarea clădirii cu teren este mai mare decât suma care trebuie dată în plată către municipalitate. Și atunci mai este nevoie de o mică operațiune tehnică de dezmembrare a terenului, astfel încât să nu fie dat tot în plată, ci doar porțiunea de sub clădire.

ADVERTISING

E o operațiune care ține de Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) și de Consiliul de Administrație al companiei și care după părerea mea ar trebui să se finalizeze în una-două săptămâni”, a precizat Nicușor Dan.

Au trecut de atunci 2 luni. Spotmedia.ro a solicitat în scris informații de la PMB despre starea operațiunii de dare în plată. Am primit un răspuns lipsit de informații relevante.

Smighelschi (USR): Ne-am făcut treaba. Blocajul e în PMB

În consecință, luni, pe 12 decembrie, l-am întrebat pe consilierul general Cosmin Smighelschi (USR) ce s-a întâmplat între timp. Acesta este membru în Adunarea Generală a Asociaților (AGA) CM Imobiliară SA.

„Noi, la nivelul AGA companiei municipale Imobiliară SA am luat toate deciziile necesare pentru începerea dezmembrării terenului. Acum, procesul este blocat undeva la PMB. Nu înțelegem nici noi de ce durează atât de mult timp procedurile”, a precizat Cosmin Smighelschi pentru Spotmedia.ro.

Ramona Dinu, consiliera personală a lui Nicușor Dan: A demisionat un angajat, nu s-a putut achiziționa dezmembrarea terenului

Mai multe detalii ne-a oferit Ramona Nicoleta Dinu, consilierul personal al primarului general Nicușor Dan pe probleme de insolvență și guvernanță corporativă.

ADVERTISING

„Persoana din cadrul companiei municipale Imobiliară SA care se ocupa de achiziții publice și-a dat demisia.

În consecință, a fost nevoie ca altă persoană să-i preia atribuțiile. Această persoană a avut nevoie de cursuri care să îi permită să lanseze procedura de achiziție publică pentru serviciile specialistului care va face dezmembrarea.

Din cele mai recente informații, persoana respectivă a absolvit cursurile. Și poate, în consecință, să lanseze o procedură de achiziție.

Prin această procedură – care poate fi și una directă – se va selecta specialistul care să realizeze documentarea de dezmembrare a terenului. Speram ca până în primăvară să putem aduce blocul și terenul la PMB”, a precizat pentru Spotmedia.ro Ramona Nicoleta Dinu, consilier personal al primarului general.

Pentru mai multe informații l-am sunat pe directorul general al CM Imobiliară SA, Vasile Rențea. Acesta ne-a spus să revenim în jumătate de oră. Ulterior nu a mai răspuns la telefon.

Ce umează

După ce se va finaliza procedura de dezmembrare a terenului din Prelungirea Ghencea nr. 322 – 326., blocul și suprafața pe care e construit va ajunge în administrarea Direcției de Investiții din PMB, care va stabili cât costă restul lucrărilor și ce constructor va alege.

Cel mai probabil, PMB va lucra tot cu Trustul de Clădiri Metropolitane SA, care s-a ocupat și până acum de șantier. E mult mai simplu ca această companie să termine blocul.

Pentru a alege o altă firmă, construcția ar trebui mai întâi expertizată. Și ulterior, pe baza expertizei, ar trebui făcută documentația pentru licitație sau atribuire directă a contractului pentru continuarea lucrărilor.

Oricum ar fi, va mai dura. Nu e foarte clar dacă lucrările de finalizare a blocului vor fi sau nu prinse în forma inițială a bugetului Capitalei pentru anul 2023 sau dacă va fi nevoie să se facă o rectificare bugetară, pe parcursul anului.

Ce se întâmplă cu oamenii care urmau să se mute în bloc

Gabriela Firea a atribuit într-o manieră populistă cele 72 de apartamente din blocul de locuințe sociale de pe Prelungirea Ghencea nr. 322 – 326.

Mai exact, le-a dat oamenilor repartiții exact înainte de alegeri (pe care ulterior le-a pierdut - n.red.), într-un imobil care – nefiind recepționat de PMB – nici măcar nu există, propriu-zis. Chiar și astăzi – deși e construit parțial – tot nu are spații în care să se poată locui.

În consecință, prin intermediul a două hotărâri inițiate de USR, Consiliul General a decis cum să-i ajute pe cei care urmau să se mute în blocul de locuințe sociale și care acum nu se mai descurcă cu plata chiriei.

Parte dintre ei vor fi cazați în apartamentele PMB care devin locuințe de necesitate. Instituția are astfel de locuințe în Piața Națiunile Unite. Dar și-a propus să mai dea și altor spații această destinație.

Iar o altă parte va primi o sumă de bani cu care să își plătească avansul și garanția pentru închirierea unui apartament, dar și sprijin pentru plata chiriei pentru următoarele 12 luni.

Fiecare beneficiar va putea închiria un apartament care să fie cel mult la fel de mare (ca număr de camere) cu cel care i s-a repartizat în blocul de locuințe sociale de pe Prelungirea Ghencea 322 – 326.

Iată câți bani primesc ca plată unică pentru avans și garanție și cât ajutor lunar la chirie primește fiecare tip de beneficiar:

  • apartament cu o cameră: plată unică de 2500 lei și sprijin lunar de 1250 lei
  • apartament cu 2 camere: plată unică de 3000 lei și sprijin de 1500 lei
  • apartament cu 3 camere: plată unică de 3500 lei și sprijin de 1750 lei

Potrivit hotărârilor Consiliul General, beneficiarii vor fi nevoiți să prezinte documente justificative pentru fiecare sumă primită.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇