Ziua 285 de război: Putin a traversat podul Crimeii, în timp ce rușii au lansat un nou atac masiv asupra Ucrainei

Ziua 285 de război: Putin a traversat podul Crimeii, în timp ce rușii au lansat un nou atac masiv asupra Ucrainei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 285 de război preşedintele Volodimir Zelenski face apel la perseverenţa şi rezistenţa poporului ucrainean, pentru a rezista sezonului rece, în timp ce Putin vine o nouă demonstrație de forță.

“Iarna va fi grea. Dar, totuşi, merită privită această iarnă nu ca un test, ci ca timp – timp care ne aduce mai aproape de ce este important – de victorie. Trebuie să facem totul pentru a rezista în această iarnă, indiferent cât de greu va fi. Şi vom rezista”, a spus Zelenski.

Pentru acest gen de discurs a fost desemnat personalitatea anului 2022 de către Financial Times, care îl compară cu Winston Churchill.

Între timp, atacurile ruşilor continuă. Sirene antiaeriene au sunat în toată Ucraina, inclusiv la Kiev, după ce rușii au lansat o nouă rundă de bombardamente masive, cel mai probabil pentru a-i ține pe ucraineni ocupați, cât timp Vladimir Putin a vizitat Podul Kerci din Crimeea, distrus parțial de forțele Kievului la începutul lunii octombrie.

Una dintre rachete se pare că a lovit din nou Republica Moldova, care se așteaptă și la noi pene de curent. Dar majoritatea au fost doborâte de ucraineni.

ADVERTISING

Iar azi a intrat în vigoare un embargo instituit de UE asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă, precum și plafonarea prețului barilului de petrol rusesc la 60 de dolari.

Situația de pe front

  • Putin a vizitat Crimeea - Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a traversat, luni, podul peste Strâmtoarea Kerci, care face legătura cu regiunea Crimeea, anexată unilateral de Rusia în 2014, conform presei ruse, citată de cotidianul Le Monde.
  • Încă o rachetă a lovit Moldova - O rachetă a fost descoperită într-o livadă din apropierea orașului Briceni, din Republica Moldova. Autoritățile de la Chișinău se așteaptă și la noi pene de curent, după bombardamentele masive efectuate de ruși în Ucraina. Detalii AICI.
  • Sirene antiaeriene în toată Ucraina - Rusia a lansat un nou atac cu rachete, în timp ce sirenele antiaeriene au răsunat în multe părți ale țării, inclusiv la Kiev. „Rachetele au fost lansate”, a declarat Yuriî Ihnat, purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene. Mai multe regiuni, inclusiv Odesa, au rămas fără curent.
  • Ulterior, Zelenski a spus că sistemele antiaeriene ale Ucrainei au doborât majoritatea rachetelor lansate astăzi de ruși. 60 de rachete din peste 70 lansate de Rusia au fost doborâte, a anunțat comandamentul forțelor aeriene ucrainene.
  • Întreruperi de curent în toată ţara- Loviturile au vizat infrastructura critică a Ucrainei. Guvernatorul regiunii Kiev a spus că 40% din zonă nu are curent. Operatorul ucrainean Ukrenergo a avertizat că întreruperi de electricitate în regim de urgenţă vor trebui aplicate în toată Ucraina: "Din cauza consecinţelor bombardamentelor, pentru a menţine echilibrul între producţia şi consumul de electricitate, un sistem de întreruperi de urgenţă va fi instituit în toate regiunile Ucrainei. Electricitatea va fi furnizată cu prioritate infrastructurilor esenţiale".
  • 46 de bombardamente în Herson - Forţele ruseşti au bombardat duminică regiunea Herson de 46 de ori, iar o persoană a fost ucisă, au anunţat surse ucrainene.
  • Violența sexuală folosită ca armă - Procurorul general ucrainean Andrii Kostin a denunţat o ”creştere drastică” a violenţelor sexuale comise de soldaţii ruşi, în timpul invaziei începute în 24 februarie în Ucraina. ''Sunt afectate toate genurile şi categoriile de vârstă'', a declarat Kostin. El a acuzat soldaţii ruşi că folosesc în mod deliberat violenţa sexuală ca armă în război ''pentru a umili ucrainenii''. Detalii AICI
  • Zelenski încurajează populaţia - Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat că ucrainenii vor avea o iarnă grea, însă aceasta trebuie privită ca un interval de timp care îi aduce mai aproape de victorie. “Iarna va fi grea. Dar, totuşi, merită privită această iarnă nu ca un test, ci ca timp - timp care ne aduce mai aproape de ce este important - de victorie. Inamicul chiar speră să folosească iarna împotriva noastră: să facă frigul şi greutăţile iernii parte a terorii sale. Trebuie să facem totul pentru a rezista în această iarnă, indiferent cât de greu va fi. Şi vom rezista”, a spus Zelenski.
  • Omul anului - Financial Times l-a desemnat pe Zelenski drept personalitatea anului 2022. „Și-a câștigat un loc în istorie pentru extraordinara sa demonstrație de leadership și tărie de caracter”, se arată pe contul de Twitter al Financial Times. Detalii AICI
  • Rusia a pierdut 91.690 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, estimează Statul Major General al Ucrainei.
  • Avioanele de vânătoare ale armatei ruse şi-au redus semnificativ numărul misiunilor deasupra Ucrainei, a indicat Ministerul Apărării britanic în buletinul său informativ zilnic. În prezent, zilnic au loc doar câteva zeci de misiuni ale aviaţiei militare ruse. Spre comparaţie, în luna martie numărul acestor misiuni ajungea la 300 în fiecare zi.
  • Explozii la două baze militare din Rusia - Rusia anunţă că trei militari au fost uciși, în ceea ce susţine că ar fi atacuri cu drone ucrainene asupra a două baze aeriene rusești. Alte patru persoane au fost rănite. Două avioane au fost ușor avariate, a anunțat Ministerul Apărării, într-un comunicat. Detalii AICI
ADVERTISING

Petrolul rusesc

  • Embargo pe petrolul rusesc - Luni a intrat în vigoare un embargo instituit de UE asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă. În urma acestui embargo, începând de luni Rusia nu va mai livra statelor UE decât petrol prin conducte. De asemenea, în coordonare cu statele din G7, ţările UE au definitivat un acord ce prevede plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl va livra statelor terţe la 60 de dolari barilul, măsură care se va aplica prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.
  • Cotaţia barilului de ţiţei Brent a urcat luni, după ce grupul OPEC+ a decis să menţină ţintele de producţie, în contextul în care Uniunea Europeană a impus un plafon de preţ pentru petrolul rusesc.

Alte informaţii relevante

  • Oroarea continuă - Poliţia spaniolă a interceptat încă trei scrisori-capcană care conţineau ochi de animale, adresate ambasadei Ucrainei din Madrid şi consulatelor acesteia din Barcelona şi Málaga, au declarat surse din poliţie apropiate anchetei, citate de The Guardian.
  • Nu e bun un tribunal special - Proiectul unui Tribunal Special care să judece crimele Rusiei în Ucraina ar putea ”sorti eşecului” o anchetă care se desfăşoară în prezent a Curţii Penale Internaţionale (CPI), avertizează procurorul CPI Karim Khan. Şefa Comisiei Europene a propus să se înfiinţeze un Tribunal Special - susţinut de către ONU - care să urmărească în justiţie ”crimele de agresiune” ale Rusiei împotriva Ucrainei.
  • Conductă de petrol la Constanţa - Embargoul introdus de Uniunea Europeană pentru petrolul rusesc a făcut ca Grecia şi Bulgaria să reia discuţiile cu privire la reluarea unui proiect abandonat ce viza construirea unui oleoduct care ar fi ocolit Strâmtoarea Bosfor. Viitoarea conductă ar urma să aibă o lungime de 280 km şi ar face legătura între portul grecesc Alexandroupolis şi portul bulgar Burgas, fiind posibil să fie prelungită până la Constanţa. Detalii AICI
ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇