Cât costă târgul de Crăciun din Piața Constituției și de unde vin banii

Cât costă târgul de Crăciun din Piața Constituției și de unde vin banii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primăria Capitalei a alocat aproape 4,5 milioane de lei pentru organizarea Târgului de Crăciun din Piața Constituției. Dar speră să recupereze o parte din bani din taxele pe care le percepe comercianților. Acestea încep de la 3.100 de lei și ajung la 31.500 de de lei pentru o căsuță, pe durata celor 37 de zile de târg.

Trei sunt instituțiile din subordinea PMB care s-au ocupat de organizarea Târgului: ARCUB, PROEDUS și CREAT.

Iată ce buget a alocat fiecare pentru eveniment, potrivit informațiilor comunicate de PMB la solicitarea spotmedia.ro.

ADVERTISING
  • ARCUB cheltuiește 1.818.905 lei. Din această sumă, circa 24% (adică 450.000 lei) e din venituri proprii. Restul de 1.368.905 lei sunt asigurați de la bugetul local de către PMB
  • PROEDUS cheltuiește 1.635.142 lei, sumă care provine, integral, de la bugetul local
  • CREART va cheltui 960.000 lei, bani de la bugetul local

Per total, este vorba, deci, despre un buget de 4.414.047 lei pe care PMB și subordonatele sale l-au alocat pentru târg.

Cât încasează primăria de la comercianții care vând la târg

La deschiderea târgului de Crăciun, în seara zilei de 20 noiembrie, primarul general Nicușor Dan a anunțat că administrația are un parteneriat cu firma care a dus și a montat roata, în sensul că aceasta își va putea vinde propriile bilete și va încasa banii.

ADVERTISING

La solicitarea spotmedia.ro, PMB a transmis că există o limită până la care această firmă poate să își păstreze încasările. Mai exact, până colectează 139.435 lei (circa 30.000 de euro).

După ce atinge acest prag al încasărilor, firma trebuie să vireze către PROEDUS 70% din banii pe care îi încasează din vânzarea de bilete, ne-a transmis PMB.

PMB nu a dat publicității numele firmei care a instalat roata. Potrivit informațiilor de pe biletele de acces în cabinele roții, societatea ar fi Panoramica Transilvania SRL.

ADVERTISING

Este o societate din Brașov, înființată în 2019 și în cadrul căreia sunt asociați Marian Dragoș Brandabur și Florin Marius Pavel.

Societatea a mai montat roți panoramice și în alte orașe. Spre exemplu, a avut una aproape de faleză, în Constanța, autorizată în timpul fostului primar, Decebal Făgădău. Actualul primar, Vergil Chițac, nu a mai prelungit autorizația, așa că roata a fost demontată.

Cât costă închirierea unei căsuțe și amplasarea unui food-truck

Potrivit CREAT, taxele pe care le plătesc comercianții sunt stabilite în funcție de amplasamentul ales (food-truck sau căsuță) și de tipul de marfă vândută. Aceste taxe includ montajul căsuței și consumul de utilități (curent, apă etc).

Spre exemplu, cine vinde dintr-un food-truck achită o taxă de 16.500 lei pentru întreaga perioadă de 37 de zile a târgului.

Pentru ocuparea unei căsuțe, cel mai mult plătesc cei care prepară mâncare la fața locului. Taxa pentru toată durata târgului este de 31.500 lei.

Cine vinde vin fiert achită pentru o căsuță 27.750 lei. Iar pentru vânzarea de cafea și alte băuturi non-alcoolice, căsuța costă 10.750 lei.

Cel mai ieftin ies comercianții de produse alimentare ambalate, care plătesc o chirie de 8.100 de lei.

Cei care vând produse non-alimentare au chirii mai mici. Spre exemplu, pentru meșterii populari, artiști plastici și realizatori de mărfuri homemade, căsuța costă 3.100 de lei.

targ-PMB-casuta
Sursă foto: Facebook/PMB

Doar cine revinde produse cu specific de Crăciun plătește, pe durata întregului târg, 3.500 de lei pentru o căsuță.

Per total, potrivit PMB, în Piața Constituției sunt, la acest moment, 82 de căsuțe și 16 food-truck-uri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇