Cum se repară fața unui oraș: Fațadele de la 200 de clădiri istorice din Sibiu au fost reabilitate de proprietari, după ce au fost amendați

Cum se repară fața unui oraș: Fațadele de la 200 de clădiri istorice din Sibiu au fost reabilitate de proprietari, după ce au fost amendați

Fațadele a peste 200 de clădiri istorice din Sibiu au fost reabilitate de proprietari în urma unor somații sau amenzi. Cele mai multe astfel de imobile sunt private, iar responsabilitatea îngrijirii lor le revine proprietarilor.

Amenda pentru nerespectarea acestei prevederi este cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei pentru persoane fizice și între 1.500 și 2.500 de lei pentru firme.

„Clădirile istorice fac parte din patrimoniul valoros al Sibiului, dar și din imaginea inconfundabilă a unui oraș care a așezat istoria în prim-planul identității sale. Cea mai mare parte a acestor imobile sunt în proprietate privată și, de aceea, responsabilitatea îngrijirii lor le revine proprietarilor.

ADVERTISING

Știm că lucrările sunt costisitoare, iar avizarea dificilă, dar noi, ca administrație locală, avem responsabilitatea de a ne asigura că imobilele sunt întreținute corespunzător, pentru a nu reprezenta un pericol pentru public. Poliția Locală face în fiecare an verificări în acest sens, iar activitatea dă roade: în ultimii 5 ani, fațadele a peste 230 de imobile din centrul istoric au fost reparate”, a declarat primarul Astrid Fodor, citat de Turnul Sfatului.

Anul acesta, în perioada ianuarie-noiembrie, au fost aplicate 78 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 67.000 de lei, fiind emise și 53 de somații către proprietarii a 13 imobile situate în centrul istoric al Sibiului.

ADVERTISING

Supraimpozit în Oradea

Și în Oradea municipalitatea a reabilitat clădirile din centrul istoric. Din 2015, cei care nu își reabilitează fațadele sunt supraimpozitați, afirma anul trecut city-managerul orașului, Mihai Jurca, pentru SpotMedia.ro.

”De multe ori, supraimpozitarea este o sumă egală cu cheltuiala pentru reabilitare. Iar supraimpozitarea creează un fond din care se acordă împrumuturi celor care dețin monumente istorice.

Dacă doar o minoritate dintre proprietarii unei clădiri vrea reabilitarea, cei care o doresc vor vira cota parte din valoarea reabilitării în Fondul multianual al Primăriei și vor fi scutiți de supraimpozitare”, declara Jurca.

ADVERTISING

Acest program de reabilitare a dus în ultimii zece ani la o creștere exponențială a prețurilor proprietăților în centrul istoric din Oradea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇