Ziua 258 de război a adus confirmări de la Washington despre discuțiile purtate cu Moscova. Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a recunoscut că a păstrat canalele deschise pentru a asigura că războiul nu se extinde și nu se transformă într-unul nuclear, dar a dat asigurări că nu uită cu cine vorbește.
În același timp, atât oficialii americani, cât și cei europeni au cerut Kievului să păstreze deschisă posibilitatea revenirii la masa negocierilor, avertizând că riscă să fie pierdut sprijinul oamenilor, tot mai împovărați de creșterea costului vieții.
Între timp, calculele arată că, cel puțin la nivelul UE, există cale lungă de la vorbă la faptă. Astfel, în ciuda sancțiunilor drastice anunțate față de Moscova și a sprijinului necondiționat afirmat pentru Kiev, se pare că țările blocului comunitar au dat de 3 ori mai mulți bani pe gaz, cărbune și petrol din Rusia decât ajutorul financiar acordat Ucrainei. Și decalajul nu se va reduce curând, având în vedere că Ungaria a anunțat că va bloca un nou împrumut comun al UE pentru reconstrucția Ucrainei.
Pe front, „epicentrul celei mai mari nebunii a rușilor” rămâne Donețk, după cum a precizat Volodimir Zelenski. Președintele ucrainean spune că aici pământul este acoperit de cadavrele invadatorilor.
Iar Rusia șochează cu încă o propunere - elevii de liceu și din școlile profesionale ar urma să facă, în ultimii doi ani de studiu, antrenament militar.
Situația pe front
- Atac din Marea Neagră - Autoritățile din Crimeea ocupată anunță că au doborât deasupra Mării Negre o dronă lansată de ucraineni.
- Rușii fac fortărețe - Trupele ruse construiesc fortificații în jurul Mariupolului, oraș-port cheie pentru aprovizionarea armatei Kremlinului. Sisteme fortificate anti-tank au fost trimise și în regiunile Zaporojie și Herson.
- Situația în Herson - FSB anunță că a arestat „un grup de 9 sabotori ucraineni care plănuiau atacuri teroriste în Herson”.
- Donețkul, plin de cadavrele rușilor - Președintele Volodimir Zelenski spune că situația rămâne cea mai tensionată în Donețk, unde rușii mor pe capete: „Regiunea Donețk rămâne epicentrul celei mai mari nebunii a invadatorilor. Mor cu sutele în fiecare zi. Terenul din fața pozițiilor ucrainene este la propriu plin de cadavrele ocupanților”.
- Ucraina, în pană de curent - Compania energetică de stat ucraineană Ukrenergo anunță că alimentarea cu energie electrică este cea mai vulnerabilă în regiunile Kiev şi Harkov: „Echipele de reparaţii lucrează 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru a remedia daunele provocate în ultimele săptămâni. Cea mai dificilă situaţie este în regiunea Kiev şi în regiunea Harkov. Aici au loc întreruperile programate, întreruperile orare, cum le numim noi, iar pe lângă acestea au loc din când în când întreruperi de urgenţă suplimentare, pentru a echilibra sistemul energetic din aceste regiuni", a anunțat directorul companiei.
Diplomație, negocieri și bani
- Canal deschis Washington-Moscova - Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a confirmat luni informaţia dezvăluită de Wall Street Journal potrivit căreia a continuat discuțiile cu rușii în ultimele luni, pentru a evita o extindere a războiului și ajungerea la un conflict nuclear. Sullivan a explicat că este „în interesul SUA să menţină contactul cu Kremlinul”, dar a insistat că oficialii americani sunt „conştienţi cu cine au de-a face".
- Sfaturi de la SUA pentru Kiev - În același timp, surse citate marți de CNN spun că oficiali americani de rang înalt au îndemnat în ultimele săptămâni Ucraina să semnaleze că este în continuare deschisă la discuţii diplomatice cu Rusia, pe fondul îngrijorărilor că sprijinul public pentru efortul de război al ţării ar putea scădea, în condiţiile în care nu se întrevede un final al conflictului şi niciuna dintre părţi nu este dispusă să înceapă discuţii de pace. Discuţiile nu au ca scop încurajarea ucrainenilor să negocieze acum - mai degrabă, SUA vor ca Kievul să transmită mai clar că doreşte să găsească o soluţie la conflict.
- Zelenski vrea negocieri pe bune - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă luni noaptea, în contextul în care în Egipt se desfășoară Summitul pentru Climă COP27, că „oricine este serios în ceea ce priveşte agenda climatică ar trebui să fie serios şi în ceea ce priveşte necesitatea de a opri imediat agresiunea rusă, de a le restabili integritatea teritorială şi de a forţa Rusia să poarte negocieri de pace autentice, pe care ei le-au propus în mod repetat şi la care au primit întotdeauna răspunsuri nebuneşti din partea Rusiei prin noi atacuri teroriste, bombardamente sau şantaj”.
- Ungaria blochează banii UE pentru Ucraina - Ungaria a anunțat că nu-și va da acordul pentru un alt împrumut comun al UE în vederea reconstrucţiei Ucrainei. „Suntem pregătiţi să continuăm să oferim sprijin financiar pe bază bilaterală, pe baza unui acord bilateral între Ucraina şi Ungaria. Dar, cu siguranţă, nu vom sprijini niciun fel de împrumut comun al UE în acest sens. De ce? Pentru că am făcut-o deja o dată. Am sprijinit împrumutul comun în timpul pandemiei şi a fost mai mult decât suficient”, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjártó.
- UE a dat mai mulți bani Rusiei decât Ucrainei - De la începutul invaziei din februarie, UE a dat de 3 ori mai mulți bani pe gaz, cărbune și petrol din Rusia decât ajutorul financiar acordat Ucrainei. Mai exact, din februarie până în august UE a plătit Rusiei 103,6 miliarde de euro, față de 29,2 miliarde de euro ajutor militar, economic și umanitar Ucrainei.
- Rusia acuză Ucraina că nu vrea negocieri - Viceministrul de Externe al Rusiei, Andrei Rudenko, a spus că doar Ucraina împiedică negocierile de pace. ”Nu există precondiții din partea noastră, cu excepția condiției principale – ca Ucraina să dea dovadă de bunăvoință”, a spus el. Rudenko a subliniat că Ucraina a adoptat o lege care interzice negocierile. „Ne-am declarat întotdeauna pentru astfel de negocieri, care au fost întrerupte fără nicio vină a noastră”, a continuat el.
- Armament pentru Ucraina - Guvernul italian pregăteşte un nou pachet de armament pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare aeriană, a declarat un oficial al coaliţiei de guvernare.
Ce se întâmplă în Rusia
- Elevii fac armata - Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că susține introducerea de antrenamente militare de bază în liceele și școlile vocaționale din Rusia. „Materia” ar urma să fie „predată” în ultimii doi ani.
- Sancțiunile Kremlinului - Moscova a publicat o listă neagră cu companii din domeniul militar. Sunt 74 de entități din Bulgaria, Marea Britanie, Germania, Canada, Lituania, Slovacia, Polonia, Cehia, Muntenegru, Estonia și SUA.