De ce să administrezi aminoacizi dacă faci sport?

De ce să administrezi aminoacizi dacă faci sport?

Aminoacizii sunt molecule utilizate de organism pentru a produce proteine. Pentru ca procesele organice să funcționeze corect, sunt necesari aproximativ 20 de aminoacizi diferiți. Dintre aceștia, 9 sunt aminoacizi esențiali, asimilați din alimente și suplimente. 

Aminoacizii asigură o mulțime de beneficii pentru sănătatea unui sportiv, pe care le vom prezenta în rândurile de mai jos. Se regăsesc într-o listă variată de produse alimentare, astfel că poți construi o dietă bogată în aminoacizi, dar și cât se poate de variată. 

Ce sunt aminoacizii?

Aminoacizii sunt elementele de bază ale proteinelor, compunându-se în lanțuri ale structurilor acestora. În corp există mii de proteine diferite, fiecare având un rol important pentru buna funcționare a sistemelor organice. O proteină are propria sa secvență de aminoacizi, factor determinant pentru unicitatea formei acesteia.

ADVERTISING

Combinați în mod diferit, aminoacizii au capacitatea de a forma noi structuri proteice și cu o dinamică diferită. Fiecare bloc de aminoacizi nou format generează anumite efecte la nivelul organismului. În cazul unei diete corecte, din punct de vedere al ponderilor de nutrienți, acest echilibru asigură starea de sănătate a organismului. 

Ce beneficii asigură aminoacizii?

Așa cum precizam și în capitolul anterior, modul în care aminoacizii sunt combinați determina funcția fiecare proteine. În consecință, tipul acestor molecule și combinarea lor în structuri proteice specifice asigură beneficii variate pentru sănătate: 

  • ajută la descompunerea alimentelor procesate;
  • stimulează creșterea si repararea țesuturilor corporale;
  • contribuie la producția de hormoni și neurotransmițători;
  • mențin pielea, părul și unghiile sănătoase;
  • ajută la întărirea sistemului imunitar. 
ADVERTISING

Aminoacizii sunt foarte importanți pentru sportivi, indiferent de nivelul performanței. Aceste molecule stimulează creșterea musculară, așadar, forța cu care se poate realiza serii pentru principalele grupe. De aceea, aminoacizii nu lipsesc din dieta celor care execută antrenamente cu greutate proprie, greutăți individuale sau aparate cu greutăți. 

De asemenea, stimulează activitatea proceselor digestiv și metabolic. Ce înseamnă acest lucru pentru nivelul de randament al unui sportiv? Ei bine, energia cu care lucrează este mult mai mare, motiv pentru care seriile de antrenament se pot finaliza fără probleme, chiar și în cazul exercițiilor cu greutăți mari. 

Aminoacizii nu sunt importanți doar pentru cei care fac antrenamente de forță și definire. Orice practicant al unui sport dinamic, ce implică anduranță și forță, trebuie să consume un aport optim de aminoacizi, alături de alți nutrienți esențiali pentru sănătatea organismului. 

ADVERTISING

Ce alimente conțin aminoacizi?

Corpul poate produce sute de aminoacizi, însă nu și pe cei 9 de care are cu adevărat nevoie, cunoscuți sub denumirea de aminoacizi esențiali: lizina, histidina, treonina, metionina, valina, isoleucina, leucina, fenilalanina și triptofanul. Aceștia trebuie asimilați de organism printr-un consum cu regularitate al alimentelor potrivite. 

Cele mai importante surse de aminoacizi sunt proteinele de origine animală, așadar, dieta sportivului trebuie să includă ouăle, carnea de pasăre și carnea de vită. Proteinele animale sunt mai ușor absorbite de organism, pentru a putea fi utilizate apoi în diferite procese. 

Alimentele care conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali: carnea de vită, carnea de pasăre, ouăle, peștele, lactatele, soia, quinoua, hrișca. Alimentele care conțin doar anumiți aminoacizi esențiali mai cunoscute și sub denumirea de surse proteice incomplete: nucile, fasolea, precum și unele semințe sau cereale. 

Pentru cei care urmează o dietă vegană sau vegetariană, este importantă includerea în dietă a unui număr variat de surse proteice incomplete, astfel încât să poată fi asigurat consumul celor 9 aminoacizi esențiali, dar cu evitarea surselor alimentare de origine animală. 

Există suplimente cu aminoacizi?

Suplimentele pe bază de aminoacizi esențiali se pot comanda online sub diferite forme (ex: aminoacizi lichizi, sub forma de pudra etc). De regulă, o persoană își poate procura necesarul de aminoacizi din dieta pe care o urmează, însă în cazul sportivilor, suplimentele pot îmbunătăți performanțele atletice și starea de spirit, în timpul sesiunilor de mișcare. 

Discută cu medicul specialist, înainte de a consuma suplimente pe bază de aminoacizi. Acestea nu înlocuiesc stilul de viață sănătos și regimul alimentar echilibrat. Suplimentele alimentare trebuie administrate în baza indicațiilor medicale. Administrarea suplimentelor alimentare în exces, sau în lipsa unei informări corecte, poate fi dăunătoare sănătății. 

Aminoacizii sunt importanți pentru buna funcționare a organismului, reprezentând structura de bază a proteinelor. Organismul poate produce în mod autonom anumiți aminoacizi, însă pe cei esențiali trebuie să îi asimileze ca urmare a unei diete corecte. 

De asemenea, suplimentele pot reprezenta o sursă de aminoacizi esențiali, însă este recomandată expertiza medicală, înainte de a începe administrarea lor. Medicul specialist poate oferi mai multe informații esențiale despre aceste molecule, precum și despre cele mai bune metode la care ai acces, pentru a le integra în dietă și programul alimentar de sală. 

REFERINȚE:

Cleveland Clinic Medical Staff“Amino Acid: Benefits & Food Sources.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/articles/22243-amino-acids.