Rusia a anunţat sâmbătă că îşi suspendă participarea la acordul ce asigură continuarea exporturilor de cereale ucrainene, vitale pentru aprovizionarea alimentară a ţărilor sărace, după atacul cu drone care a vizat în timpul dimineţii nave ruseşti în Crimeea. La scurt timp, ONU a informat că este în legătură cu autoritățile ruse, în timp ce șeful biroului preşedintelui Zelenski a acuzat Rusia de „şantaj” şi „atacuri teroriste inventate”.
Atac terorist al Ucrainei cu participarea unor experți britanici
„Având în vedere actul terorist efectuat de regimul de la Kiev cu participarea unor experţi britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre şi a navelor civile implicate în securitatea coridoarelor cerealiere, Rusia îşi suspendă participarea la implementarea acordului asupra exportului de produse agricole din porturile ucrainene”, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe canalul Telegram, potrivit France Presse.
De asemenea, Rusia a anunţat că va pune în discuţia Consiliului de Securitate al ONU chestiunea atacului cu drone ce a vizat Golful Sevastopol din Crimeea anexată şi cea a exploziilor care au deteriorat gazoductele Nord Stream din Marea Baltică în septembrie, potrivit Agerpres.
"Partea rusă intenţionează să atragă atenţia comunităţii internaţionale, mai ales prin intermediul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, asupra seriei de atacuri teroriste comise împotriva Rusiei în Marea Neagră şi Marea Baltică, inclusiv cu implicarea Marii Britanii", a declarat pe Telegram purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova.
Reamintim că guvernatorul prorus Mihail Razvojaiev a anunțat, sâmbătă dimineață, că marina rusă a respins un atac cu dronă, în Golful Sevastopol, care a vizat Flota rusă la Marea Neagră, potrivit AFP.
Portul Sevastopol a fost ”închis temporar” circulaţiei navelor şi feriboturilor în urma acestui atac, au anunţat autorităţile din oraş.
”Nicio instalaţie din acest oraş nu a fost atinsă. Situaţia este sub control”, iar toate dronele implicate în atac au fost ”doborâte”, a anunţat guvernatorul într-o postare pe Telegram.
Rusia, care a invadat la 24 februarie Ucraina, a anexat în 2014 Peninsula ucraineană Crimeea.
Ce spune Ucraina
Şeful biroului preşedintelui ucrainean a acuzat Rusia de "şantaj" şi "atacuri teroriste inventate" asupra propriilor ei instalaţii, sâmbătă după exploziile din Peninsula Crimeea ocupată de Rusia, informează Reuters.
"Primitivismul şantajului rusesc (se poate vedea) în toate. Şantaj nuclear, energie, hrană", a scris Andri Ermak pe aplicaţia Telegram.
Ermak a mai acuzat Rusia de "atacuri teroriste fictive asupra propriilor facilităţi".
O reacție a venit și de la consilierul prezidențial Mîhailo Podoliak.
"Putin a transformat mâncarea, frigul şi preţurile în arme împotriva lumii (…). Rusia duce un război hibrid împotriva Europei, luând Africa şi Orientul Mijlociu ostatice", a postat pe Twitter Podoliak.
ONU, în contact cu autoritățile ruse
Naţiunile Unite sunt în contact cu autorităţile ruse în urma informaţiilor că Moscova şi-a suspendat participarea la un acord ce a reluat exporturile de cereale şi îngrăşăminte ucrainene la Marea Neagră, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al ONU, citat de Reuters.
"Este vital ca toate părţile să se abţină de la orice acţiune ce ar pune în pericol Iniţiativa Mării Negre în favoarea cerealelor, care este un efort umanitar critic ce are în mod clar un impact pozitiv asupra accesului la hrană pentru milioane de oameni din întreaga lume", a spus purtătorul de cuvânt al ONU Stephane Dujarric.
Rusia a informat oficial ONU
Rusia l-a informat sâmbătă seara, oficial, pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre suspendarea acordului ce permite exportul de cereale prin porturile ucrainene, transmite dpa.
Din cauza atacurilor cu drone asupra navelor ruseşti de pe coridorul protejat din Marea Neagră, Rusia "nu poate garanta siguranţa navelor civile care navighează în cadrul iniţiativei (Mării Negre), i-a scris ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, secretarului general Antonio Guterres.
Din cauza atacurilor, Moscova a suspendat acordul din iulie "pe o perioadă nedeterminată", a spus diplomatul rus în scrisoare.
"Au fost date instrucţiuni relevante reprezentanţilor ruşi din Centrul Comun de Coordonare din Istanbul, responsabil cu punerea în aplicare a iniţiativei", se arată în scrisoare.
În plus, Rusia a solicitat pentru luni o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe această temă.
Rusia va da direct cereale țărilor sărace
La scurt timp după ce a anunțat ieșirea din acord, Rusia a informat și că este gata să furnizeze până la 500.000 de tone de cereale celor mai sărace ţări în următoarele patru luni, cu asistenţă din partea Turciei. Declarația a fost făcută de ministrul rus al agriculturii Dmitri Patruşev citat agenţia oficială de presă TASS, preluată de Reuters.
Cu o zi înainte, Rusia susținuse că doar 3% din exporturile alimentare efectuate sub un acord intermediat de ONU pentru a elibera cereale din porturile ucrainene blocate au ajuns în cele mai sărace ţări, în timp ce ţările occidentale reprezintă jumătate din toate transporturile.
De când Rusia şi Ucraina au semnat "Iniţiativa Mării Negre în favoarea cerealelor" susţinută de ONU în Turcia la 22 iulie, câteva milioane de tone de porumb, grâu, produse din floarea soarelui, orz, rapiţă şi soia au fost exportate din Ucraina.