Vom afla noul premier al Marii Britanii până pe 28 octombrie. Boris Johnson ar putea să candideze din nou, Opoziția cere anticipate

Vom afla noul premier al Marii Britanii până pe 28 octombrie. Boris Johnson ar putea să candideze din nou, Opoziția cere anticipate
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Noul prim-ministru britanic ce îi va succeda demisionarei Liz Truss va fi desemnat până vineri, 28 octombrie, de către Partidul Conservator, a anunţat joi preşedintele Comitetului 1922, Graham Brady, responsabil cu organizarea alegerilor interne în cadrul formaţiunii, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Vorbind în faţa presei, Brady a estimat de asemenea că va fi posibilă învestirea noului premier înainte datei de 31 octombrie, când ar trebui prezentat programul economic pe termen mediu al guvernului.

''Va fi posibil să realizăm scrutinul şi să finalizăm alegerea până vineri, 28 octombrie'', a indicat Brady, citat de Agerpres - deşi procesul în urma căruia Liz Truss a fost desemnată premier în cadrul scrutinului intern la care au participat cei circa 170.000 de membri ai partidului a durat două luni după demisia lui Boris Johnson.

ADVERTISING

Acesta din urmă, potrivit publicaţiei The Times, este aşteptat să candideze din nou. Johnson ''reflectează, dar pare să considere că este o chestiune de interes naţional'' să candideze, a scris pe Twitter editorul politic al acestui ziar, Steven Swinford.

În contextul în care a trecut la o activitate foarte bine plătită de vorbitor în întreaga lume, rămâne de văzut dacă Johnson, în vârstă de 58 de ani, este pregătit să ia din nou frâiele Partidului Conservator, cu doi ani înaintea unor alegeri legislative în care sondajele anunţă o victorie zdrobitoare a Partidului Laburist, aflat în opoziţie.

Alți posibili succesori

  • Fostul ministru al Finanţelor Rishi Sunak, înfrânt de către Liz Truss în faza finală de desemnare a liderului Partidului Conservator, era candidatul preferat al deputaţilor conservatori. Însă el are un handicap, mulți dintre susţinătorii lui Boris Johnson considerând că prin demisia sa de la începutul verii a grăbit căderea acestuia.
  • Noul cancelar Jeremy Hunt și ministru al Finanţelor de vineri este cel care a părut că ţinea frâiele puterii în timp ce Lizz Truss părea pierdută. Hunt însă a dat asigurări că, după două eşecuri - în 2019 şi în această vară - nu vrea să intre din nou în cursa pentru putere.
  • Penny Maurdant, 49 de ani, o fostă contra-candidată lui Liz Truss la succesiunea lui Boris Johnson, ministru însărcinat cu Relaţia cu Parlamentul, a fost una dintre favoritele conservatorilor, la începutul campaniei de atunci.
  • Unul dintre favoriţii ultimei campanii la şefia partidului, Ben Wallace, 52 de ani, ministru al Apărării, care a ales să nu candideze atunci pentru a se consacra securităţii regatului Unit, a reapărut în ultimele zile ca o posibilă figură care să reunească partidul.
ADVERTISING

Opoziția vrea anticipate

Pe de altă parte, Partidul Laburist şi Partidul Liberal-Democrat cer alegeri parlamentare anticipate, argumentând că situaţia de "haos" nu trebuie să mai continue.

"Nu putem menţine actuala situaţie de haos, nu putem asista la un nou experiment al conducerii Partidului Consevator. Există o alternativă, cea a unui guvern laburist stabil. Iar publicul este îndreptăţit să îşi exprime opţiunile, de aceea trebuie să aibă loc alegeri generale", a declarat Keir Starmer, liderul Partidului Laburist (centru-stânga, opoziţie), citat de Mediafax.

Iniţiativa este susţinută de liderul Partidului Liberal-Democrat (centru, opoziţie), Ed Davey, precum şi de formaţiunea regională Partidul Naţional Scoţian (SNP).

ADVERTISING

Liz Truss şi-a anunţat joi demisia, la numai 45 de zile după învestire, devenind premierul britanic cu cel mai scurt mandat din istoria Regatului Unit. Venită la Downing Street cu un program ambiţios de reducere a fiscalităţii, ea şi-a văzut poziţia slăbită după reacţia negativă a pieţelor ce a provocat devalorizarea lirei şi tensiuni în interiorul Partidului Conservator.

Conform procesului electoral intern din cadrul acestei formaţiuni, după depunerea candidaturilor se desfăşoară runde succesive de vot ale deputaţilor conservatori în care va fi eliminat cel puţin câte un candidat - sunt de asemenea eliminaţi toţi cei care obţin sub 30 de voturi - până când rămân doi finalişti, iar câştigătorul va fi cunoscut în urma unui vot la care vor participa toţi membrii partidului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇