Libertatea pe Internet este, per ansamblu, în scădere în lume, relevă Freedom House în al 12-lea raport anual consecutiv, în care impută acest declin condiţiilor care se degradează înainte de toate în Rusia, dar şi în Myanmar, Sudan şi Libia.
„Invazia rusă a Ucrainei a slăbit libertatea online nu doar în Rusia şi în Ucraina, ci în întreaga lume”, denunţă o coautoare a raportului, Allie Funk.
Nota Rusiei a scăzut cu şapte puncte în 2022 - cel mai slab scor istoric al acestei ţări -, din cauza blocării unor site-uri şi reţele de socializare de către Kremlin, care încearcă să cenzureze orice publicaţie care dorește sa relateze cu adevărat despre războiul din Ucraina.
În afară de asta şi odată cu acest recul, subliniază Allie Funk, situaţia mondială „este în fapt mai bună decât înainte”.
26 dintre cele 70 de ţări examinate au înregistrat progrese, se arată în raport, dar mai ales Gambia - care a ieşit recent dintr-o perioadă de 20 de ani de dictatură - şi Zimbabwe, în urma adoptării recente a unei legi a protecţiei datelor.
„În trei dintre ultimii cinci ani, problema drepturilor omului online a făcut obiectul unei atenţii puternice, iar guverne democratice investesc astfel în libertatea online a întreprinderilor tehnologice, dintre care unele încep să se intereseze de aceste probleme”, salută Allie Funk, care este director de cercetare la Freedom House.
Libertatea online e fragilă
Însă situaţia nu este la fel de roz în restul lumii, avertizează această organizaţie nonguvernamentală (ONG). China deţine cel mai prost scor în acest clasament.
În raport se denunţă cenzura dură a Beijingului pe tema politicilor sale împotriva Covid-19, a Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă şi a controversei în centrul căreia se află starul tenisului Peng Shuai, care a dispărut o vreme, după ce a acuzat de violenţe sexuale un fost lider chinez.
Freedom House estimează că viitorul Internetului şi drepturilor digitale va fi stabilit de către o mână de state, care s-ar putea orienta către mai multă - sau mai puţină - libertate online, precum Brazilia sau Nicaragua, care au, în prezent, un bilanţ contrastant.
„Progrese în aceste ţări ar putea asigura viitorul unui Internet liber şi deschis, însă aceste state ar putea, la fel de bine, să se alăture regimurilor autoritariste care favorizează o suveranitate digitală mai închisă”, avertizează Freedom House în acest raport.