Franța: Cine vrea să facă un bine țării să consume brânză!

Franța: Cine vrea să facă un bine țării să consume brânză!

Franța stă pe un munte de brânză. Din cauza crizei Corona, magazinele de specialitate au fost închise. În schimb, producătorii tradiționali au continuat să umple depozitele cu delicioasele specialități obținute din lapte. Acum, piața franceză se confruntă cu un exces de brânzeturi.

În Savoia, regiunea cu cei mai mulți producători de brânză din Franța, s-a instaurat starea de urgență culinară. Pe piață sunt prea multe brânzeturi… din cauza coronavirusului.

Și în pivnița lui Bertrand s-au adunat aproape 10 tone de brânză la maturat. Nu numai lipsa spațiului este problema, ci și faptul că brânza ținută în depozit nu se mai vinde. Mai ales aceasta, care este una pretențioasă.

ADVERTISING

Este un sortiment foarte pretențios. Această brânză nu poate fi depozitată mai mult de două luni și jumătate, fiindcă nu mai arată bine, face o crustă neplăcută, prea groasă, iar gustul este prea pregnant.

Bertrand Paccard, producător de brânză tradițională

În perioada de lockdown, nici brânza nu a ieșit din depozite. Mii de magazine de specialitate au fost închise, iar standurile cu brânzeturi din restaurante sau superkamrketuri la fel.

Singurele produse din lapte la dispoziția clienților au fost cele prelucrate industrial și ambalate corespunzător.

ADVERTISING

Aproape 3 luni, gurmanzii au renunțat la specialități, iar brânzeturile obținute tradițional s-au adunat cu tonele în depozitele producătorilor. Nici nu s-au anulat bine restricțiile, că industria laptelui a și inventat un nou termen, obținut din contopirea a două cuvinte: fromage (brânză – n.red.) și agir (a acționa -n.red.) - fromagissons.

Altfel spus: Cine vrea să facă un bine țării, să consume brânză!

Cine cumpără și consumă brânză tradițională se comportă ca un bun francez. Astfel, sunt ajutați producătorii afectați de lockdown.

Caroline Le Poultier, asociația producătorilor de profil

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇