REPER inițiază procedura de contestare a Legilor Justiției la Curtea Constituțională
Grupul REPER din Parlament a publicat astăzi textele a trei obiecții de neconstituționalitate împotriva proiectelor de legi ale Justiției inițiate de Guvernul României, adoptate de Camera Deputaților și care urmează să fie adoptate astăzi și de către Senat.
Obiecțiile au la bază observațiile realizate atât de către diferitele instituții europene, cât și de către asociațiile magistraților din România, privind în mod particular restrângerea drepturilor magistraților, centralizarea puterii de decizie în cadrul sistemului judiciar și un rol de constrângere excesiv al Inspecției Judiciare, se arată într-un comunicat transmis SpotMedia.ro.
“Noile legi ale Justiției, moșite de Cătălin Predoiu, fac ca justiția să arate ca un monstru care se autodevorează. Nu mai există control politic atât de pronunțat ca pe vremea lui Dragnea, dar este favorizat un război fratricid pentru putere” a arătat Cosmin Poteraș, senator REPER.
“Facem apel la toți parlamentarii opoziției să renunțe la orgoliile personale și să susținem împreună acest demers. Nu avem nicio pretenție de paternitate pe text și ne dorim să fie discutat și negociat rapid, astfel încât să dăm dovadă că avem politicieni care pot face și altceva decât audiență în bula de Facebook.
Nu ne rămâne decât să le cerem liderilor celorlalte partide parlamentare democratice de opoziție, Ludovic Orban și Cătălin Drulă, să susțină acest demers”, a susținut Andrei Lupu, co-lider al grupului REPER din Camera Deputaților.
Potrivit Constituției României, obiecțiile de neconstituționalitate pot fi depuse de către 50 de deputați sau 25 de senatori. La acest moment, niciunul dintre grupurile parlamentare din opoziție nu îndeplinește aceste praguri.