O companie din China care se ocupă de genetică a reușit să cloneze cu succes un lup arctic. Nu este doar o reușită în ceea ce privește procesul de clonare, dar experimentul ar putea să ducă la salvarea speciei aflate în pericol de dispariție. În plus, tehnologia, perfecționată cu fiecare clonă, ar putea salva de la dispariție și alte specii.
Sinogene Biotechnology, compania cu sediul la Beijing, a prezentat recent, în cadrul unei conferințe, un video cu lupoaica Maya. Înregistrarea o prezintă pe cățelușă la 100 de zile de la naștere, ea fiind născută în prima parte a lunii iunie.
Maya a fost creată prin aceeași metodă prin care a fost obținută și oaia Dolly, primul mamifer clonat. Dolly s-a născut în Scoția, în 1996. De atunci, prin aceeași metodă au fost create clone de căprioare, pisici, câini, cai, iepuri, șobolani și nu numai, amintește IFL Science.
Procedura se numește ”transfer nuclear de celule somatice” și a presupus prelevarea de material genetic din pielea unui lup dintr-un parc zoo. Un câine beagle a fost ales ca mamă surogat.
În prezent, Maya și mama ei surogat sunt perfect sănătoase și au devenit partenere de joacă de nedespărțit.
Se așteaptă ca un alt lup clonat să vină pe lume chiar săptămâna aceasta, a anunțat Mi Jidong, manager al companiei.
Compania în cauză vrea să cerceteze metodele prin care animale care au risc mai mare de dispariție pot fi clonate. Totuși, drumul este încă lung și dificil pentru că ”este relativ ușor să clonezi animale canine și pisici”, după cum spun reprezentanții companiei. Alte animale pun probleme mult mai mari.
”Vom continua munca în acest domeniu. În următorul pas vom încerca să clonăm animale sălbatice rare, altele decât cele canine sau feline, și va fi mult mai dificil”, a mai transmis compania.