Medicii italieni au făcut primul implant de retină artificială, care redă capacitatea de a citi celor pe cale să orbească

Medicii italieni au făcut primul implant de retină artificială, care redă capacitatea de a citi celor pe cale să orbească

Medicii italieni au făcut primul implant de retină artificială. Pacientul are 91 de ani, este din Roma și suferea de o boală care afectează în principal persoanele în vârstă și duce la pierderea totală a vederii.

Operaţia a fost realizată în cadrul unui studiu clinic destinat evaluării siguranţei şi eficacităţii unui astfel de implant.

„Ne așteptăm ca pacientul să recapete capacitatea de a citi litere, numere, cuvinte și chiar propoziții scurte”, a declarat pentru ANSA Andrea Cusumano, directorul științific al proiectului.

ADVERTISING

Alte două intervenții similare sunt așteptate în curând.

Studiul clinic va înrola cel puțin 5 pacienți în Italia, "în timp ce un total de 38 de pacienți vor primi inițial implantul în diferite țări europene".

Rezultatele preliminare ale studiului sunt așteptate până la sfârșitul anului, iar evaluarea generală va dura trei ani.

"Ne așteptăm ca următorii doi pacienți să fie operați în termen de 10 zile și ca intervenția chirurgicală să dureze chiar mai puțin de două ore. Reabilitarea pacienților va începe apoi în câteva săptămâni. Microcipul este minuscul - mai puțin de o treime dintr-un fir de păr - și este implantat printr-o intervenție chirurgicală minim invazivă sub anestezie locală”, spune Cusumano.

ADVERTISING

Degenerescența maculară este una dintre cele mai grave boli oculare, care afectează un număr tot mai mare de persoane în vârstă.

În cazul acestei boli, zona centrală a retinei ("macula"), esențială pentru a vedea detalii, a recunoaște fețele, culorile, a citi și a conduce vehicule, este afectată progresiv.

Boala este principala cauză de orbire și afectează în principal persoanele de peste 65 de ani.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇