De ce cafeaua proaspat prajită e mai bună decât cea obișnuită

De ce cafeaua proaspat prajită e mai bună decât cea obișnuită
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ca și în alte privințe, fresh-ul este întotdeauna mai bun. La fel se întâmplă și în cazul cafelei proaspăt prăjită. În plus față de aromele excelente obținute din cafea măcinată acasă, veți putea controla dimensiunea măcinării, care are un impact mare asupra aromei.

Gust intens

Cafeaua proaspăt prăjită are un gust mai bun, miroase mai bine, iar aromele sale nu au fost eliminate de umiditatea aerului sau minate de lipsa de CO2. Savoarea excelentă se află în cafeaua pe care o măcinați acasă, iar puținul efort de a măcina boabele merită cu siguranță.

Boabele se pot măcina instant – aromă garantată 

Data de prăjire este ziua în care începe procesul de ”îmbătrânire” al cafelei prin degazare (eliberarea dioxidului de carbon); acesta este un proces natural al produsului în sine și începe să apară în zilele de după prăjire. Pe măsură ce zilele trec, urmează procesul natural de eliberare a gazului. În această etapă, cafeaua noastră începe să-și piardă proprietățile și savoarea. Este foarte important să rețineți că, cu cât a trecut mai mult timp de la data prăjirii, cu atât mai puține proprietăți va avea cafeaua atunci când o savurăm.

ADVERTISING

Ai luat vreodată cafea scumpă și nu a fost suficient de aromată?

Să presupunem că vedem pe raftul supermarketului o cafea despre care știm că este bună, dar nu știm care a fost data prăjiri, însă putem vedea doar data expirării. În momentul în care pregătim cafeaua, vom observa că nu are aceeași aromă ca o cafea proaspăt prăjită. Ei bine, aici este exemplul clar că tipul de cafea spre care ne-am îndreptat atenția, a suferit consecințe (aroma se diminuează, iar proprietățile antioxidante sunt reduse), iar în durata lungă de timp în care a stat pe raft de la data prăjirii sale, degazat deja mult, pierzându-și aroma, ceea ce ne face să consumăm o cafea proaspăt măcinată, dar nimic proaspăt în ea.

ADVERTISING

Calitatea măcinării conduce la o băutură fără rival

Prospețimea, dimensiunea și calitatea măcinării au un efect semnificativ asupra gustului cafelei. De îndată ce boabele de cafea sunt măcinate, gustul va începe să se estompeze pe măsură ce particulele de cafea intră în contact cu aerul. Există trei factori care contribuie la această degradare: Oxidarea, umiditatea și reducerea CO2. Compușii din boabele de cafea sunt ceea ce creează aroma și savoarea cafelei. Prin oxidare, un proces prin care compușii interacționează cu moleculele de aer pentru a crea diferite molecule, anumiți compuși responsabili pentru oferirea aromei sunt eliberați din boabele de cafea. Când măcinați boabele, acest proces de oxidare începe și este bine dacă pregătiți cafeaua imediat, până ce cafeaua nu ia contact mult cu aerul. Odată ce boabele intră în contact cu aerul, oxigenul începe să le diminueze gustul și să le facă să miroasă diferit, aproape imediat, iar acest proces determină oxidarea cafelei.

ADVERTISING

Mai multe beneficii decât cafeaua gata măcinată

Cafeaua proaspăt măcinată este mai bună și cercetările susțin acest lucru. Consumul de cafea proaspăt prăjită conține mai muți radicali liberi decât cafeaua de-a gata măcinată și poate contribui la reducerea stresului oxidativ și diminuarea inflamației din organism. Cu alte cuvinte, prospețimea cafelei este direct proporțională cu beneficiile. O altă diferență este nivelul de potasiu, deoarece cafeaua proaspăt măcinată are de două ori mai mult potasiu decât cea cea pe care o regăsim pe rafturile supermarketurilor, deja măcinată. 

Recomandat este să achiziționați cafea boabe, pe care să o măcinați acasă, astfel boabele nu vor lua contact expus cu aerul, iar acest lucru va contribui la menținerea aromei. Dacă veți cumpăra cafea deja prăjită, cumpărați în mod inevitabil un produs cu mai puțină aromă și savoare.

Iubitor de cafea buna? Te invitam pe Espresso Cafe, magazinul online ideal de unde poti procura cafea boabe proaspat prajita, sortimente de origine precum Columbia Supremo, Brazilia Santos, Etiopia Sidamo, Guatemala, Peru, Nicaragua si Costa Rica. Te asteptam cu oferte de pret si transport gratuit.