BCE a majorat dobânda cheie cu 0,75%, o creştere fără precedent pe care o vor resimţi şi românii

BCE a majorat dobânda cheie cu 0,75%, o creştere fără precedent pe care o vor resimţi şi românii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Banca Centrală Europeană a majorat, joi, dobânda de referință cu 0,75%, cea mai mare creștere a ratei pe care a decis-o BCE într-o singură sesiune.

Astfel, după majorarea din iulie (prima după 11 ani), acum BCE a dus dobânda de referință de la 0,5 la 1,25%, cel mai ridicat nivel din 2011.

BCE a semnalat şi că urmează noi creșteri (în octombrie şi decembrie), acordând prioritate luptei împotriva inflației, chiar dacă economia zonei euro se îndreaptă către o probabilă recesiune, transmite Reuters.

Majorarea vizează creşterea costului împrumuturilor pentru consumatori, guverne şi întreprinderi, ceea ce, teoretic, încetineşte cheltuielile şi investiţiile şi atenuează creşterea preţurilor de consum prin reducerea cererii de bunuri.

ADVERTISING

Amintim că inflația în zona euro a atins un nou record în august, de 9,1%, de la 8,9% în iulie.

Imediat după acest anunț, euro a început să se aprecieze și a depășit din nou dolarul, după ce scăzuse sub 0,99 dolari pentru prima dată în ultimii 20 de ani.

Pe de altă parte, BCE și-a crescut din nou estimările de inflație, ridicând perspectivele pentru 2023 la 5,5% de la 3,5% și punând rata pentru 2024 la 2,3%, peste ținta de 2%.

Ce înseamnă pentru români decizia BCE

Decizia de azi îi va afecta pe toţi românii care au credite în euro, la care dobânda este variabilă şi raportată la EURIBOR. Acestora le vor creşte ratele de plătit la bancă.

ADVERTISING

Nu sunt afectaţi însă şi cei care au luat creditele în euro, însă cu dobândă fixă.

În plus, economistul Adrian Negrescu arată că produsele pe care România le importă vor reflecta costul finanțării mai scumpe a dobânzilor la nivel european.

„Dacă cei care exportă în România, și mă refer aici cam la toți producătorii de produse alimentare, nealimentare, tot ceea ce înseamnă resurse și materii prime care vin, din păcate, prin import în România. Dacă aceștia vor crește prețurile, asta înseamnă un plus de inflație pentru România”, a explicat analistul pentru Europa Liberă.

ADVERTISING

În luna iulie 2022, comparativ cu luna iulie 2021, rata inflației în România a fost de 15%. S-a înregistrat o scădere ușoară față de iunie, când fusese 15,1%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇