"Ghețarul Apocalipsei" abia se mai ține de fundul mării şi topirea lui ameninţă toată planeta

"Ghețarul Apocalipsei" abia se mai ține de fundul mării şi topirea lui ameninţă toată planeta
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Uriașul ghețar Thwaites, cu suprafața cât a Marii Britanii, se erodează într-un ritm mai rapid de-a lungul bazei sale, aflată sub apă, întrucât curenții oceanici calzi îl topesc pe dedesubt.

Într-un studiu publicat în jurnalul științific Nature Geoscience, cercetătorii au scanat baza subacvatică a ghețarului din Antarctica și au analizat gradul de topire pentru a estima modul în care acest proces va evolua în următorii ani. Ei au descoperit că baza ghețarului s-a desprins de fundul oceanului și s-a topit cu un ritm de 2,1 kilometri pe an, relatează CNN.

ADVERTISING

În prezent, Thwaites abia se mai ține de o creastă a fundului oceanului, iar noile date sugerează că ghețarul s-ar putea topi chiar mai repede în viitorul apropiat dacă această legătură firavă se va rupe.

"Thwaites abia se mai ține și ne așteptăm să vedem schimbări mari în viitorul apropiat - chiar de la un an la altul - odată ce ghețarul se va retrage dincolo de o creastă mică", a spus Robert Larter, geofizician marin la centrul British Antarctic Survey și unul dintre autorii studiului.

Ghețarul Thwaites, aflat în Antarctica de Vest, este unul dintre cei mai mari de pe planetă și are o suprafață mai întinsă decât statul american Florida. Topirea lui ar provoca creșterea nivelului oceanelor cu aproximativ o jumătate de metru, a declarat cunoscutul realizator american de emisiuni de știință Bill Nye pentru CNN, în 2021.

Thwaites reprezintă, însă, doar o porțiune din calota glaciară a Antarcticii de Vest, care conține suficientă gheață pentru a ridica nivelul oceanelor cu aproape cinci metri, potrivit NASA.

ADVERTISING

"Ghețarul Apocalipsei" îi preocupă de mai multe decenii pe cercetători, care se întrebau încă din 1973 dacă acesta e în pericol. După aproape un deceniu, ei au descoperit un detaliu îngrijorător: din cauza faptului că ghețarul este prins de fundul oceanului, nu de uscat, curenții subacvatici calzi ar putea topi baza acestuia, ducând la destabilizarea pe dedesubt.

În 2001, datele din satelit au arătat că marginea ghețarului se retrăgea cu aproximativ un kilometru pe an.

În 2020, savanții au obținut dovezi că apa mai caldă din jurul bazei ghețarului îl topeşte pe dedesubt.

ADVERTISING

Potrivit altui studiu, realizat în 2021, calota ghețarului, care îl ajută să se stabilizeze și împiedică gheața să cadă în ocean, s-ar putea sparge în următorii cinci ani. "Datele din satelit ne arată fracturi mari întinzându-se pe suprafața calotei ghețarului, care îi slăbesc structura; ca o crăpătură pe parbriz. Se întind încet pe calotă și apoi se va sparge în mai multe bucăți", a explicat Peter Davis, oceanograf la centrul British Antarctic Survey.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇